Витанов: Смъртността за ноември е 52% по-висока от смъртността през ноември 2020 г.

Общество

26-11-2021, 11:38

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на проф. Николай Витанов

Преди един месец - на 26 октомври, броят нови случаи беше 6816. Помните ли какво ви се говореше тогава: Ама 10 000 ще станат, ама 20 000 на ден ще станат, ама тотален локдаун веднага и т.н. Един Витанов каза - това е октомврийския пик, оттук нататък трендовете ще се пречупят, контролни числа за края на ноември - 2000 нови случая на ден, 100 починали на ден. Как се казва този сценарий - "Ако имаме акъл". Какво е положението днес - 2370 нови случая, 113 починали. Но това е страшно добре за прогноза, правена мн-о-оо-го време назад. А до края на месеца има още много време. Следващият четвъртък ще видим какво е било реалното положение в края на ноември, вторника и срядата не ги броим, там се нанасят данните от събота и неделя в системата.

Видно е от написаното по-горе, че оптимистичния сценарий продължава да е устойчив. Това се и очакваше да е положението да края на месеца. Прогнозата се изпълнява. Броят на новите случаи и на смъртните случаи наближава добре известните ви контролни числа за края на ноември. Базовото репродуктивно число днес е 0.942. Това означава, че обхватът на заразата продължава бавно да се свива.

Здравната система бавно се разтоварва, но все още е в състояние на техническо и кадрово претоварване - броят на активните случаи е рекорден в сравнение с другите вълни.

Статистика за смъртността 

Починали в края на октомври - 23 999

Починали до 18 ноември 2021 - 27 891

Починали ноември 2021 - 3892 – (за 25 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 152%, а до края на месеца има още време. Оставям ви сами да си правите изводите относно приказките, че кризата се управлявала добре. Смъртността за ноември досега е 52% по-висока от смъртността за ноември миналата година. Хейтърите ревяха с пълен глас, защо съм сравнявал октомври месец тази и миналата година, че миналата година октомври месец вълната не се била още надигнала. Сега що не ревете, че сравнявам ноември с ноември. Щото ноември месец миналата година си беше баш вълницата, нали така. А през ноември тази година настоящата вълна спада. А смъртността - с 50% по-висока. Като се върнем назад, Витанов още през август каза, че ще стане така. Помните ли, какъв рев беше тогава. Оргазми изпитвал Витанов като прогнозирал висока смъртност. А какво ще кажете сега, когато числата ви бият като с чукове по главите. Нищо, разбира се.

Следват картите. Първо картата на риска съгласно оня план на Министерството на здравеопазването. Добре е да си го прочетете и да си направите кратък анализ на това, какво и как се изпълняваше от него. Че иначе ще останете на моя анализ, който ще направя някой ден. А може би не знаете, моите анализи на планове, правени в България, винаги са весели. Развеселяват ме българските планове, като ме учиха на планиране в Германия и Япония, по-друг, не толкова весел начин изглеждаха нещата.

Та картата. Виждате, че проблемната зона в западна България се е свила. Това се и очакваше, поне го очаквахте тези от вас, които редовно четете тези анализи. какво трябва да гледаме тук, в тая зона. Гледаме какво става в София-град. Ако София-град излезе от ниво 4, отиде на ниво 3 и остане там, се очертават спокойни коледни празници. Но това ще стане "ако имаме акъл в главата". В Източна България положението се очаква да се подобрява, важно е и Варна да излезе от ниво 4 на риск. Защото Варна е област голяма и важна.

Допълнителна информация за очакваното положение в Централна и Източна България идва от прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. За да се подобри положението още, трябва в Стара Загора и Ловеч заболеваемостта на 14-дневна база да намалее. Вече знаете какво да гледате и имате индикатори кога обстановката ще се подобри, нали. Е, къде е този анализ и прогноза от страна на хейтърите. А, вярно, забравям теоремата на Витанов: тяхната работа е да вият и реват.

Накрая прогнозната карта на риска по нашата методология. Още е доста виолетова, но предстоят промени. Три области са се засилили да излизат от виолетовата зона. Което още веднъж показва, че засега оптимистичният сценарий е устойчив.