Симеон Колев: Неугледен външен вид и евтин газ за начинаещи

Политика

12-05-2022, 08:54

Снимка:

МС

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Oт фейсбук профила на журналиста и общински съветник Симеон Колев

Неугледен външен вид и евтин газ за начинаещи.

Посещението на премиера Петков във Вашингтон предизвика коментари по две основни направления.

1. Колко неугледен е изглеждал. Факт. Той е премиер. Карат го с коли от посолството до Белия дом, или до онова стайче, в което се беше срещнал с някакви хора, дето му сипваха вода в картонена чаша. Около него има протокол, гардероб, дрехи по поръчка, тоест за един премиер не е никакъв ресурс да изглежда безупречно, още повече, че Петков е прилично сложен мъж. В неговия случай е лесно да изглежда добре и недопустимо да изглежда, като случаен турист попаднал на знаменитост. Обратното не е драма, но личи, прави впечатление и изглежда несериозно.

2. Евтин газ за България. Това е добра новина, но не е факт. Това е обещание. Дори и да дойдат два танкера на "малко по-ниска цена" от Газпром, те решават въпроса с газа за страната за около два месеца. Ако цената не е дългосрочно устойчива все едно сме се възползвали от промоция в Лидъл. Не можем да караме на промоции.

3. Евтин газ за България 2. Създаването на очаквания за евтин газ за България е грешно. Първо, защото е много трудно постижимо / липса на капацитет, липса на танкери и най-вече супертанкери / и второ, защото проблемът не е само с цената на газа, а с неговата диверсификация. Това е истинското предизивкателство, което има цена и ние трябва да я платим. Създаването на очаквания води до разочарование, когато не се сбъднат.

4. Евтин газ за България 3. Създаването на очаквания за евтин газ по принцип е грешно. Индустрията и домакинствата трябва да знаят, че енергията не може да бъде вечно много евтина, а системата трябва да бъде дългосрочно балансирана за да бъде устойчива и да не се допускат силни флуктуации. Просто да има предвидимост.

4. Дойдоха с идеята за дълбока и драматична промяна за добро. Такива са и очакванията.