Валери Лачовски: Онтология на едно управление

Новините

14-05-2022, 21:51

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на народния представител от ГЕРБ Валери Лачовски

Онтология на едно управление

Измина една година, откакто ГЕРБ не управлява. Време, в което политическото инженерство и експериментаторство взеха връх над нормалността в политиката. Имаше едни, които се изправяха, но после изчезнаха. Други правеха концерти, за да се докопат до властта, а после се свиха до под 10%. Трети пък „изчегъртваха“ ГЕРБ, но и те отидоха на бунището. И така се стигна до настоящото правителство – една амалгама от партии – леви, центристки и десни. Затова и лозунгът „леви цели, десни средства“ така силно приляга на тази политическа смес от партии, за които управлението е на всяка цена.

И както се пееше в една детска песничка „леви-десни, леви-десни ще вървим напред“, ние тръгнахме. Една година вече вървим, но със сигурност не напред.

А накъде ли?

Натам – криза след криза. И след кризата – друга!

Скандал след скандал и след него – друг!

Инфлацията вече стопява всички доходи на хората. Некадърното управление на инфлационния шок, породен от покачването на цените на енергоносителите, доведе до сериозно поскъпване на всичко. Отговорът на правителството – компенсации за бизнеса и за пенсионерите, но в размери, които не успяват да догонят инфлацията.

Горивата достигнаха ценови върхове. Отговорът на правителството – някакви мерки някога, някъде, но без срокове за изплащане. Не се бърза – все пак едно е акциз и ДДС на 1,50 лв за стока, а друго е на 3,20 лв. Нали?

Държавата не се е разплатила с пътностроителните фирми, което я прави непредвидим партньор. Но това не е важно! За тях не е важно, че редица фирми са пред фалит и ликвидация. Не е и важно, че не се строят нови пътища. Нито пък се поправят старите. Важното е, че се направи „анализ на инхаус договорите.“ Без значение, че той не показа нищо.

За правителството не е важно, че Русия спря кранчето на България. За тях повишаването на цената на газ двуцифрени проценти е справедливата цена, която всички ние трябва да платим. Не е от значение, че газохранилището в Чирен е почти празно – важното е, че се направиха няколко сделки за няколко минути през зимата. Комисионните са усвоени. От няколко дни чакаме двата танкери от САЩ. Те ще стигнат за два месеца. Но това е без значение. Важното е, че след срещите на просто Киро със заместниците на заместниците на стажантите, все пак беше приет от вицепрезидента на САЩ. Независимо, че сакото му беше голямо, ризата с разкопчано копче, а обувките – мръсни. Какво ти значи тук някакъв етикет!

За какво ни е държавен резерв? Те един път ще управляват. Народът е казал – спестени пари, най-лесно се харчат. Изхарчени без никой да знае къде и за какво.

Но за Бойко Рашков тук няма престъпление... ГЕРБ остави над 8 млрд лева във фискалния резерв.

И така докога?

А дори не споменах Български пощи и министъра на транспорта, министъра на младежта и спорта, министъра на културата, „Кинтекс“ и Нинова, гурверньора на БНБ, отношението към украинските бежанци, здравната политика и още много други.... Не останаха много сфери, в които да предизвикат кризи, нали?

От старите хора знам, че глупостта не може да се скрие. Ако си изцапаш дрехата, можеш да я изчистиш. Ако я скъсаш – можеш да я закърпиш. Но когато си некадърен не можеш да го скриеш. Независимо какви дипломи имаш. Без значение е колко добре си се облякъл или колко хубаво говориш. Глупостта прозира в действията. Затова е казано: „по делата им ще ги познаете“.

За справка, при управлението на ГЕРБ, когато се работеше в интерес на хората:

- 375 км построени магистрали;

- 3000 км рехалибилитирани пътища;

- 2600 км подменена ВиК инфраструктура;

- 51 бр. пречиствателни станции;

-1600 училища и 800 детски градини и детски ясли бяха ремонтирани;

- Цената на електроенергията, горивата и хранителните стоки бяха предвидими и поносими!

Вратата Ви вече е широко отворена – идете си. Народът не ви желае!