Проби ли Бойко Рашков в КПКОНПИ през задния вход?

Политика

02-08-2022, 18:16

Снимка:

МВР

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Фейсбук профила на Соня Колтуклиева

На 19 юли 2022 г. обявих публично: КПКОНПИ разследва Бойко Рашков по подозрение за недекларирани имоти в чужбина – това разкритие  беше публикувано в няколко популярни медийни сайтове и предизвика огромен обществен интерес. Отбелязах, че на 27 януари 2022 г.,председателят в оставка Сотир Цацаров,  заяви в парламента: “Да, срещу вътрешния министър Бойко Рашков има проверка в комисията заради недекларирани имоти и средства по влогове.”

Неофициално, от достоверни източници научих, че от 7 месеца, от екипи на КПКОНПИ се води раследване за имоти и банкови сметки на Бойко Рашков в чужбина, които той не е обявил в задължителните по закон декларации пред комисията “Антикорупция”.

На 19 юли 2022 г. отправих официално запитване до КПКОНПИ по Закона за достъп до обществена информация за резултатите от проверката, на 1 август получих отказ със следния отговор: “Счита заявлението за достъп до обществена информация за неоснователно по следните съображения:

поставеният въпрос не отговаря на определението за знание, свързано с “обществения живот в страната”, а касае лична информация за физическо лице. Съгласно разпоредбата на чл.2, ал.5 от Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ): “Този закон не се прилага за достъп до лични данни”. Поисканата със заявлението за достъп информация съдържа множество и специфични лични данни  по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни…

Степента на отказания достъп до обществена информация е пълен.  

Отговорът е подписан от Пламен Йоцов – член на КПКОНПИ; според официалната информация в сайта на комисията, той е роден на 16 юни 1970 г. в Свищов; завършил е техникум по хладилна техника в София; магистър е по изчислителна техника от Висшето военно училище “Панайот Волов”-Шумен, дълги години е работил в системата на МВР – през 1994 г. започва като оперативен работник към НСС-МВР, после е оперативен работник към ГДБОП-МВР, израства до началник отдел в ГДБОП и ДАНС.

На 22 март 2018 г. сайтът Mediapool пише: “Кадър на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), разработван от несъществуващата вече Национална служба за сигурност (НСС) по съмнения, че е покровителствал наркотрафикант, е предложен за член на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)”.

В публикацията се обяснява, че през 1999 г. и 2000 г. службата разработва Станимир Флоров, Васил Василев и Пламен Йоцов по разработката “Мавър”… Журналистът Борис Митов заключава: “макар че оперативните данни, сочещи към подозрения за покровителстване на предполагаем наркотрафикант, изобщо не представляват годни доказателства, едва ли точно кадър на службите с подобно минало е най-удачният вариант за член на натоварената с толкова очаквания в България и Европа комисия.”

Моите възражения към пълния отказ за достъп до информация са следните:

⁃ от 12 май 2021 г. физическото лице Бойко Рашков е министър на вътрешните работи; най-напред в служебните кабинети на президента Радев и после – в редовния кабинет с премиер Кирил Петков.

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков назначи за свой началник-кабинет съучредител на партията на Васил Божков-Черепа.

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов на 17 март 2022 г., обявени от съда за незаконни.

⁃ като министър на вътрешните работи, в Народното събрание,  Бойко Рашков говори за арести на бивши министри;

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди ареста на кмета от ГЕРБ на с.Бата, задържан с 13 патрулки и 30 маскирани тежковъоръжени бойци; заради списък с гости за сватбата на дъщеря му, обявен за списък за купуване на гласове;

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков нареди задържането на активисти на ГЕРБ в Кирково преди изборите през юли 2021 г.;

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков говори публично, съобщава имена и обстоятелства, без да се съобразява с правата на граждани на Република България; обвинява в грехове бизнесмени и политици по скандалите “Хемус”, т.н. “канибалски случай”, “къщата в Барселона”…

⁃  ДПС зададе в парламента 64 въпроса към вътрешния министър Бойко Рашков с доказателства за тормоз на службите на МВР над симпатизанти и членове на Движението преди изборите през юли 2021 г.;

⁃  като вътрешен министър Бойко Рашков допусна възраждането на отвличанията и битовите престъпления от времето на групировките.    Заради всичките тези и още много други показни акции и гръмовни словесни абра-кадабри на гръмовержеца от ул.”Шести септември”, Бойко Рашков беше наречен от свой колега-министър: “анимационен герой”.

През юли 2022 г. в България избухна политическа криза. И кой беше в епицентъра на кризата?! Бойко Рашков. Защото Корнелия Нинова и Кирил Петков заключиха опциите за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат до една единствена – Бойко Рашков да бъде незабавно избран от 47-я парламент за председател на КПКОНПИ. Това се превърна в задължително условие!

Защо бяха всичките брутални напъни? За да може Бойко Рашков да изпере себе си и новите си господари: Кирил Петков, Асен Василев и Виолета/Даниел Лорер, които ще трябва да отговарят за аферата “Божурище”, недекларираната къща на ул.”Чаталджа”; за неплащания 10 години наем на лабораторията за проВиотика…, както и да служи за чадър на съучастниците в управлението на България от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г., чиито схеми и прегрешения вече започнаха да излизат, а и разкритията тепърва предстоят: за меморандума с Gemcorp за милиард и половина долара; за врътките с посредниците за доставки на природен газ; за пътя на български оръжия от София през Букурещ до Киев….

Знам какво говорят на администрацията и бизнеса емисарите на ПП “Пълен провал”: ние ще се върнем, пак ние ще управляваме след предсрочния вот на 2 октомври.

Е, да попитам директно – проби ли Бойко Рашков в КПКОНПИ през задния вход?! Кой се страхува от Бойко Рашков? Кой му прави (не)оценими услуги?

Защото, аз не питам в кой от апартаментите си физическото лице Бойко Рашков се буди сутрин и си тегли една контра пред огледалото в някоя от 12-те си бани; в кой от имотите си нощува, по избор, от понеделник до неделя; в кое мазе на къщите си държи дамаджаните; какви суми си тегли от банковите сметки; с кого си беседва по кръчмите…

Питам: какви са резултатите от проверката на КПКОНПИ по декларацията за имуществото и конфликта на интереси на публичната фигура – министър на вътрешните работи Бойко Рашков? Просто и ясно.

Кой не желае да ми отговори? Кой се крие зад закона, за да брани този, който използва закона за лична употреба?