Ангел Джамбазки: Тежката действителност е все по-мрачна и по-студена

Политика

09-08-2022, 15:39

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на евродепутата Ангел Джамбазки

Рецесията в Европа е неизбежна!

Докато тук разни самозвани специалисти ни обясняват как всичко е наред, ей сега пристигат танкерите с газ, заедно с цветя и рози, тежката действителност е все по-мрачна и по-студена.

Зимното потребление на газ в ЕС от 2014 г. насам варира между 130 млрд. куб. метра и 148 млрд. куб. метра. В момента ЕС има около 79 млрд. куб. метра в хранилища. Какво означава това? Че при тежка зима ЕС разполага с малко над половината от нужното. В България ситуацията е идентична, 50% от капацитета на газохранилищата е запълнен.

Енергийната криза изправя Европа пред икономически крах. Инфлацията галопира, в България е рекордните 17% през юни. Това, което прогнозират експертите, е рецесия, свиване на доходите и стопяване на спестяванията на хората.

В тази ситуация ЕС продължава с безумните призиви в стил „не се къпете“ и „не носете вратовръзки, за да не пускате климатика“, вместо да спре с безумието наречено „Зелена сделка“. Сега е моментът бързо да се отървем от зелената утопия и да се обърнем към всяка възможна енергийна калория. 

Още в началото на пaндемиятa предложих мораториум върху въглеродните квоти, а преди няколко месеца отново посочих пред Европейската комисия нуждата от отмяната им, с цел понижаване на цените на енергията за домакинствата и бизнеса, но нищо от това не се случи.

Припомням, че правителството на Кирил Петков обеща намаляване на въглеродния отпечатък с 40% в до 2025 година, което означава затваряне на голяма част от ТЕЦ-овете. Те от своя страна формират близо 50% от енергийния микс на страната. Нали се сещате, какво ще се случи, ако изпълним обещаното?

Затова на България, а и на Европа, е нужна нова посока, която да не е подчинена на оцветени утопии, които заменят зависимостта от руския газ, с други зависимости. Предстоят трудни времена, а българската държава е потънала в безвремие и безпътица. Време е за действия.