Борислав Цеков: България трябва да намери сили и да си върне духа на Съединението

Политика

06-09-2022, 10:53

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на Борислав Цеков

Честит празник, България!

Единственият смел и суверенен акт на българския държавен елит след Освобождението, въпреки волята на т.нар. "велики сили" от Запад и от Изток - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Поклон! Една нация е силна само, когато се гради върху споделени ценности и идея за общо бъдеще. Днес България е разделена - както никога досега - от политици, които паразитират върху омразата и разделението. Ценностните разломи в обществото се разширяват до краен предел, защото няма нито политически елит, нито интелигенция, които да са способни да потърсят единство в многообразието, да формулират обединителна национална кауза, която да съживи българския дух.

Днешна България изглежда много, много "малка" на фона България от 6 септември. По дух и по цели. Няма национална мечта и не носи дори сянка от величието на онзи епохален акт на Съединението. Величието на една нация се измерва не с гаубици или жълтици, а именно с нейния дух. А този дух се гради на първо място от делото и примера на народните първенци (управници, учени, предприемачи, лидери на мнение, интелектуалци) и след това от просветеността и способността на народните маси да излъчват и поддържат адекватно и устойчиво политическо представителство и да възпитават в идните поколения онзи всекидневен героизъм, който изпълва живота на общността с увереност, сила и достойнство.

Колко сме далеч от това състаяние като нация днес...

Добре е да се замисляме и върху тези неща именно в дни като днешния, а да не се задоволяваме само с поредните патриотични честитки, които още утре потьват в небитието, до следващия празник.

България трябва да намери сили и да си върне духа на Съединението.

Сигурен сьм, че ще го направим.

Заедно. С Бога напред!