Привнесена ли е инфлацията в България от останалите държави или има и вътрешни проблеми, които са допринесли за нея?

Политика

23-02-2023, 11:06

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на Лъчезар Борисов

ИНФЛАЦИЯ И ЕВРОЗОНА

През последните две години инфлацията е водеща тема в България, защото през не малка част от периода тя беше почти 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. Неадекватната, ненавременна и точно таргетирана финансово-икономическа политика доведе и до сериозни вътрешни проблеми, които провокираха плащането на огромен инфлационен данък от хората и бизнеса. Всички тези факти са основание да бъде анализирано отклонението (разликата) между инфлацията в България и тази в еврозоната през изтеклите почти 6 години.

За целите на анализа се използва хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е сравним по европейските стандарти и годишната инфлация, отчетена по месеци. Резултатите от анализа сочат, че:

• В периода май 2017 – май 2021 г. отклонението на инфлацията в България от тази в еврозоната е средно 0.7 процентни пункта. Най-голямото отклонение е достигало до 2 пункта в рамките на 1 месец, когато са се усещали най-силните негативни ефекти от Ковид-19 кризата. В същото време в този период е имало и месеци, в които инфлацията в България е била по-ниска от тази в еврозоната.

• След май 2021 г. започва да се наблюдава отваряне на ножицата и инфлацията в България става значително по-висока от тази в еврозоната. Най-сериозно отклонение на инфлацията в България се наблюдава в първите седем месеца на 2022 г., като съответно през месеците юни и юли достига до 6,1 и 6 процентни пункта. От тук възникват и някои риторични въпроси, а именно:

• Адекватна ли беше антиинфлационната политика в България на фона на тази в страните членки на еврозоната?

• Привнесена ли е инфлацията в България от останалите държави или има и вътрешни проблеми, които са допринесли за нея?

• Къде се крие причината за неизпълнението на инфлационния критерий за членство в еврозоната?

• Дали скоро България няма да наруши и критерия за бюджетен дефицит, на база на провежданата и заложена вече финансова политика?