Шкварек: Кирил Петков в цялата си политика по отношение на Македония бе "твърд като мокра спагета"

Политика

23-03-2023, 10:38

Снимка:

архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на Кристиян Шкварек

Преди точно една година министър-председателят на България Кирил Петков официално откри културния ни клуб "Иван Михайлов" в Битоля. В това, както и в цялата си политика по отношение на Македония бе "твърд като мокра спагета".

Месец по-късно клубът бе опожарен.

8 месеца по-късно пребиха жестоко Христиан Пендиков.

Година по-късно, вчера, Скопие официално заличи клуба.

Това се случва СЛЕД като България вдигна ветото. СЛЕД като отвори авиолиния София -Скопие. СЛЕД като кабинетът Петков уж "поправи грешката" на втвърдена линия към Скопие от страна на предишния кабинет ГЕРБ-ВМРО, и се преви всячески пред македонците в знак на добросъседство.

През цялото това време повтарях, че "политиката на мократа спагета" не минава на Балканите. Напротив. Тук не е Бенелукса. Не е Скандинавия. Тук слабостта не се възприема като знак на добросъседство, а като сигнал да удариш.

НИЩО от това, което кабинетът Петков и всеобщата демократична общност предвещаваха, че ще се случи, ако станем добри и меки към Скопие - не се случи.

ВСИЧКО, за което предупреждавахме - че ще ни се качат на главата, защото са усетили слабост тук, в София, се случи.

„Политиката на мократа спагета“ може би е подходяща за управник в Люксембург. Нека Петков и Лорер, който пък даже не вярваше на пребития българин, да отидат там - в Люксембург или Дания да стават политици. Тук, на Балканите, на рубежа на Европа, се търсят държавници, а не мениджъри от Бизнес Парка. Търсят се лидери, а не стажантки в адвокатски кантори или НПО-активисти. Защото тук, на Балканите, слабостта се наказва от съседите ти.

А вие - ПП/ДБ, когато бяхте на власт, смърдяхте на слабост и нагаждачество. Тази слабост миришеше чак до Скопие.