АДФИ откри нарушения при финансирани от Радостин Василев младежки проекти

Новините

30-03-2023, 22:19

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) е приключила инспекцията на Министерството на младежта и спорта (ММС).

"В доклада с който разполагаме са установени шест от девет проекта за младежка дейност, финансирани по времето в което Радостин Василев бе министър на спорта, които не отговарят на критериите", съобщава "Телеграф".

Финансовата инспекция е възложена на основание член 10, ал. 1, т. 3 и член 5, ал. 1, т. 5 от Закона за държавна финансова инспекция във връзка с постановление от 30 януари по описа на Софийска градска прокуратура.

Според доклада, проектите представени от Сдружение "Младежка радост", Сдружение "Футболен клуб Ес Пи Ес", Сдружение "Театър Цвете", "Сдружение за социална солидарност и диалог", "Сдружение за младежки инициативи и диалог", "Европейски център за еко-туризъм "България" е трябвало да отпаднат още на първи етап "Административно съответствие" и да не се финансират от ММС.

В един от проектите е посочено, че ще се прави турнир по волейбол за 6600 лева, без да има документ за това.

Още през септември стана ясно, че Сдружение "Младежка радост" е получило 490 953 лева. То бе вписано в деня, когато стана ясно, че ще има вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. След намесата на служебния министър Весела Лечава сдружението се отказа от проекта и върна парите. Според договора е трябвало да се организират концерти в София, Велико Търново и Габрово, където на миналите избори бившият спортен министър бе водач в листата. 

В момента върви и цялостна проверка на ММС от АДФИ, която бе поискана след няколко сигнала на министър Лечева за нарушения.