Колтуклиева: Някои много се превъзбудиха, че идва техният час, заради армията от негласували

Новините

12-06-2024, 15:18

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

От Фейсбук профила на журналиста Соня Колтуклиева

Може ли Румен Радев да се появи на политическата сцена целият в бяло с клонка от маслини и да поведе Народа към светлото Бъдеще? Аз не вярвам в това.

Да, ниската избирателна активност носи белега на разочарование от политическата класа, обърканост, апатия … И сторва място за нов Месия?! Може би. Макар да не е много сигурно.

Лъвът, който е Близнак, се готви за скок отдавна, размахва гривата, вдига юмрука. И?! Какво от това. Нищо. Само очаквания. Да поведе хората и България да стане “нормална държава”, каквото и да означава това.

Румен Радев начело на партия е стар рефрен и поувехнала надежда.

Преди време, на върха на популярността му и на високото обществено одобрение, на “Дондуков”2 започна да се обсъжда идеята за президентска партия. Питани бяха анализатори, общественици, известни журналисти - и аз между тях - дали има почва за това. Имаше - да.

Идеолог на проекта щеше да бъде Иво Христов, началник-кабинет на президента. Нооо … изведнъж той предпочете да се заумилква около Корнелия Нинова и да замине за Брюксел като евродепутат на БСП. Близък приятел на Румен Радев тогава ми каза, че Иво Христов дал следното обяснение на началника и благодетеля си: Имам кредити, които трудно изплащам, трябва ми висока заплата. Е, те така, дето вика народа: всеки си гледа джоба.

Какво научих днес? Някъде преди 2-3 месеца, Иво Христов реанимирал старата идея за президентска партия и започнал да навива президента да учреди партия “Трети март”, тъй че той да оглави евролистата. Държавният глава отказал да благослови идеята и да се обвърже с нея.

Да, възможно е, ако Румен Радев утре-вдругиден изведнъж подаде оставка и оглави политическа партия да постигне успеха, който сега му се приписва.

Аз не вярвам в това.

Защото Генерала е безстрашен военен пилот, опитен командир, властен главнокомандващ, но той би следвало да съзнава, че армейският плацдарм и политическата сцена са много различни … много.

Румен Радев не е рисков играч.

Видя се в случая с Иван Гешев, че рейтингът на институцията не се прехвърля върху личността, когато напусне кабинета; няма същата сила и въздействие; популярността спада.

Ако се формира правителство сега и то заработи със сравнително стабилна подкрепа … въпросът с новия Месия ще загуби актуалност и президентът ще продължи да си играе ролята на критѝка. Системните играчи си научиха Урока.

Някои много се превъзбудиха, че идва техният час, заради армията от негласували. Превземането им, обаче, не е като да се гмурнеш с атлетичната си фигура в дълбоката вода.