Иван Иванов: Правителството наруши Закона, грози ни 3 млн. евро санкция от ЕС на година (2-ра част)

При параметрите, при които е договорен, „Южен поток” не може да бъде печеливш за България никога

Втора част от ексклузивното интервю за Bulgariautre.bg

 

Иван Иванов, ДСБ:

„Правителството трябва да бъде разобличено. Срещу тези неясноти протестират хората на улицата. Не е защитен националният интерс, няма публичен конкурс.”
Как тълкувате обществената поръчка, която беше спряна, а след това подновена и то за съвсем кратък срок?

И условията на обществената поръчка бяха дискриминационни. В нея беше заложено, че могат да участват фирми с опит в строителството с не по-малко от 100 км. на тръбопровод с определен диаметър на тръбата 56 инча. Технологията на заваряване на тези тръби е една и съща. Това е само, за да е насочена поръчката към предварително избрания победител – фирми, свързани с „Газпром”, за да реализират проекта. Защо да не може, например, да имат опит със строителството на тръби с определен диаметър 46 инча?

Според Вас какви дивиденти предстоят за България от проекта „Южен поток”?

Цената на „Южен поток” е недопустимо висока, най-високата, която изобщо съществува в цялата история за строителството на газопроводи в света, не само в България! Дори цената на „Северен поток” е много по-ниска. Продължението на „Северен поток” към газопреносната мрежа на Централна Европа е на цена близо 3 пъти по-ниска, отколкото цената на строителството на „Южен поток” през България. При това, докато в други страни има пресечен терен, както е трансадриатическия тръбопровод, който ще премине през пресечни местности, у нас „Южен поток” преминава през Дунавската равнина - един терен, който е доста лек за подобно строителство.

Как бихте определили цената на проекта, договрена и оповестена от кабинета „Орешарски”?

До момента няма обяснение защо е толкова висока тази цена. Самият министър Стойнев беше казвал, че ще направи опит да намали досега определената стойност, съгласно окончателното инвестиционно решение по времето на ГЕРБ - 3.3 млрд. евро, а тя при сегашния кабинет се увечличи на 3.5. Не може „Газпром” да запълва целия капацитет на тръбата, защото това противоречи на европейската директива за вътрешния пазар на природен газ в ЕС; можеше, ако имаше отлагателно задължение на това въвеждане.

Стана ли ясно кой откъде ще взима заем за „Южен поток”?

Има една друга уловка, ако погледнем какъв е заемът, който БЕХ ще вземе от „Газпром” - 620 млн.евро. Този заем трябва да покрие 15% от стойността на проекта. Това е така, защото 70% ще бъде привлеченият капитал, 30 % трябва да се осигурят от проектната компания. Ние сме собственици на 50% от проектана компания и трябва да осигурим останалите 15 %. Ако 620 млн. са 15% , то цената на проекта вече става 4. 100 млрд. евро. На този въпрос управляващите казват, че стойността е с ДДС. Каква е цената на проекта с всичките такси, данъци и добавки...или не може да се изплати никога този проект, или периодът за връщане на заема ще бъде дълъг.

България ще спечели ли някога някакви дивиденти от газопровода?

Определяне на възвръщаемостта е извършена при предпоставката, че „Газпром” ще запълни тръбата. Но това няма как да стане и аз Ви го гарантирам!  Съгласно всички статистически данни за производството на порироден газ това са 63 млрд. кубически метра годишно, които просто Русия не притежава, за да може да вложи в проекта. Част от това количество и в момента се транзитира през България към Гърция и Турция. Да, това са 17 млрд. кубически метра природен газ, но останалите количества няма откъде да дойдат. Русия не дава гаранции.

По думите на премиера Орешарски е постижение това, което правителството договори с Русия за „Южен поток” и относно лихвата. Имаме ли ползва от този газопровод?

Договореностите са тайни и не дават отговор на българската общественост каква е транзитната такса, заплащана на страната ни. Ако една страна има полза от един транзитен газопровод, то е от транзитните такси, които трябва да се получават. Стойността, която каза Стойнев е, че за 30 години ще получим 2 800 млрд., ако ги разделите на 30, за да изчислите приходите на година – получават се 93 млн. евро. В момента България получава 100 млн. евро от транзитирането на газ в направление север - юг за Гърция и Турция и то при много по-голямо разстояние до сръбската граница и при много по-голямо количество природен газ - 41 млрд. куб. м. Вместо тези 17 млрд. кубически метра природен газ, ще получим 93 млн. евро.

Правителството се похвали и с договорената лихва? Какви заслуги има според Вас?

Лихва 8% беше спомената единствено от управляващите и то от министър Стойнев. Никъде в предишни преговори не се е споменавала такава цифра. Можеха да кажат, че е била 20% , само, за да се похвалят, че са я намалили на 10. Това е поредният пример за приписване на заслуги и задкулисие. Нека кабинетът „Орешарски” да каже ясно каква е стойността на транзитната такса, при която се водят преговорите. Дали е изгоден проекта за всеки един от българските граждани?