Нидал Алгафари: Слава Богу, че сирийците не знаят български да чуят какво се говори у нас

Политика

02-12-2013, 17:11

Снимка:

Facebook

Автор:

Николай Драганов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Войната в Сирия - част 2 (галерия)

ЕК дава на страната ни над 5,6 милиона евро за бежанците

Бежанци се изтрепаха за нови къщи от българи

Скандал! За 15 000 евро водят и крият бежанци в Столипиново

Мъжът, нападнат от алжиреца Бин Аладин: Той има вид на сериен убиец

Още не се знае как всъщност се казва нападателя на Вики

Нападателят на Вики остава в ареста

Вики: Случилото се с мен не трябва да подбужда ксенофобски настроения

Травестит уредил алжиреца, намушкал Вики, със скривалище в Пловдив

Нападателят на Вики е задържан при опит да напусне България

В бежанската вълна, която идва от Сирия през Турция може да има терористи

Още една вълна бежанци от Сирия ще залее страната до нова година

УНИЦЕФ и СЗО ваксинират деца в Сирия

Войната в Сирия - част 1 (галерия)

Нидал Алгафари пред news.bg

Г-н Алгафари, нека направим една кратка ретроспекция и да кажем как се стигна до това днес да има бежански вълни, идващи от Сирия? Кога и как започна конфликтът там и кога значимо големи групи сирийски граждани започнаха да напускат родината си?
Ако тръгнем исторически - много отдавна, още с разпадането на Османската империя, когато събират в едно неща, които са несъбираеми. Държавата Сирия и тази местност никога не са били араби. След разпадането на турската империя тези територии се разколонизират и решават, че трябва да арабизира това население. Оттам е заложена голямата бомба.
Конкретно сегашният случай със Сирия започва след революциите в Египет, Тунис, Мароко и т.н. Едни дечица гледат по телевизията как тълпите викат, че народът иска свалянето на режима. Това звучи дори много напевно, като песничка. То се набива в главите, тъй като в продължение на месец и нещо го гледаш по телевизиите. В училище почват да викат нещо подобно, почват да пишат по стените.
Тогава диктаторът на Сирия прави първата грешка, като прибира тези деца в Държавна сигурност и ги изтезават много тежко. Там започва конфликтът и се разраства до такава степен, че в един момент започнаха да излизат милиони хора на улицата, за да демонстрират срещу диктатора, който отговори на това с оръжие. Когато отговориш с оръжие има един предел, до който можеш да търпиш. След това и ти отговаряш с оръжие и Сирийската свободна армия се въоръжи. Оттам нататък започна една изключително красива и романтична революция до момента, в който не се намесиха терористи.
Опитват се всячески да припишат тези терористи на Свободната армия, но тя в момента се бие и срещу тях. Тя се бие и на двата фронта - срещу режима и срещу Ал-Нусра и другите, които искат да създадат една ислямска държава в Сирия и Ирак - това са най-тежките главорези. Те не са криминални престъпници, а военни престъпници, като по-голяма част от тях са чужденци - дагестанци, чеченци, египтяни и всякаква друга, с извинение, сволоч нещастна, която се появи от целия свят с идеята да създават ислямска държава.
Според нас, те са по-скоро подкрепяни от режима, за да внесат този страховит ужас и хората да се уплашат от тях. Тази война и този конфликт, от който се стига до крайности, които вероятно сте гледали - колят хора като агнета, вадене и ядене на сърца - това го правят тези главорези и терористи с цел да сплашат населението на Сирия.
Тези, които бягат от Сирия са хора, които в бъдеще биха станали врагове на режима. Ако анализираме, то бихме могли да кажем, че има една част от хората, които излизат на демонстрации; една част, които са се въоръжили и се борят срещу режима и тези, които смятат, че не искат да се занимават с това и гледат да напуснат, за да са на спокойствие. Режимът обаче много добре знае, че тези хора в рамките на следващите един, два, три или шест месеца със сигурност ще се обърнат срещу режима, защото той трябва да осигурява храната и препитанието им, а тъй като вече не може да го прави би могло тези хора да се обърнат срещу него. Поради тази причина той спомага по всякакъв начин хората да бягат от Сирия, вече са около 6 млн. извън страната. В момента има малък отлив на вълната, но на пролет очаквам да се засили в пъти.

Какво беше населението на страната преди началото на конфликта и какво е в момента? Колко са жертвите и колко са сирийците извън страната?
Официално жертвите се водят около 200 000 души. Това обаче са хора, които са преброени, тоест това са трупове. Има страшно много хора, за които никой нищо не знае. Започнаха да се намират много масови гробища в Сирия. Безследно изчезнали са страшно много хора, така че жертвите по наши данни биха могли да надхвърлят в пъти тази официална цифра.
Населението на Сирия, ако направим един разрез, е разделено на една голяма част, които са сунити. Те са по-скоро умерените мюсюлмани - хора, които никога не са водели битки в името на вярата, те не са крайни ислямисти. Друга част, около 10%, са алауити - част от шиитите и за това се търси подкрепата на Иран, която да минава през Ирак, Иран и шииите, които да са на власт в Сирия, за да си направят тяхната „дъга". Тези алауити в Сирия също не са от крайните и никога не са били, но режимът имаше нужда от това нещо, тъй като президентът и баща му, когото той наследи, имаха нужда тези 10% да ги подкрепят безусловно, за да имат гръб.
Направиха така, включително избивайки алауити по много грозен начин, разхвърляйки труповете им там, където има сунити, за да се получи този конфликт и алауитите да се съберат около себе си.
10% са християни, които в момента са в „небрано лозе". Режимът успя да им докара до главите да се опасяват, че тези мюсюлмани, които ще дойдат на власт след него ще ги изколят, убият, изгонят и т.н., което не е вярно.
Тези терористи, които в момента нападнаха свети места на християните в Сирия и оскверниха манастири, го направиха целенасочено, колкото да бъдат уплашени християните и като малцинство също да се сближат с тези алауити.
Имаме около 10% кюрди, които пък 40 години нямаха никакви права - не им се даваше гражданство, нямаха документи, беше им забранено да говорят езика си, не можеха да празнуват празниците си. Те в един момент се отдръпнаха, за да видят какво ще се случи - дали ако не победи режима няма пак да започнат да ги малтретират и от друга страна, за да видят кои са тези, които евентуално ще дойдат на власт.
Картината в Сирия е много разнообразна. От население, което в началото на 80-те години беше равно с това на България, при последното преброяване се оказа около 22-3 млн. души. Представете си за какъв ръст става дума. В момента се смята, че в рамките на Сирия са около 18 млн. Всичко друго е избягало в Турция, Йордания, Ливан, Египет, Европа, Африка и на много места.

Каква е ситуацията в момента по отношение на войната? Четем, че армията на Асад постига определени победи...
Войната в момента е окопна. Да не казвам партизанска или бандитска, но нещо от този тип. В дадена територия напредва Свободната армия, а след това армията на режима превзема. В момента силите са сякаш равни и това е проблемът на великите сили. Едните се надяваха, че режимът ще победи и ще имат много силни козове при преговорите, а другите обратното и сега са в паритет. Поради тази причина е много трудно и организирането на срещата в Женева. Много трудно обаче можем да кажем, че някоя от страните има надмощие над другата в момента. За съжаление има трета страна - на най-добре въоръжените, най-добре обучените и най-добре финансираните, а именно тези две терористични групировки.

Има ли опасност наистина те да победят и в крайна сметка да стане лошо за всички в Сирия?
Не дай Боже, кръстя се всякак, само те да не идват. Това е ужас, който аз не мога си представя. Това, което съм чел за Афганистан или Иран в най-крайните му варианти... тези са по-лоши. Сирийският народ няма да ги приеме. Дори да имат някакъв начин, по който да приемат властта, народът няма да ги изтърпи и ще ги изхвърли. Те са чужди елементи и не са близки до народопсихологията на сирийците. Този краен ислям никога не е бил в Сирия, нито крайно християнство. Тези просто не са сирийци. Нямат роднини и близки, за които да се плашат, нямат жилища и имоти, нямат нищо. Единственото, заради което са дошли, е да прокарват страховита политика.

Кой стои в крайна сметка зад тях? Казвате, че от едната страна е шиитската дъга, а зад тези елементи?
Имаме притеснението, че зад тях стои онази голяма терористична общност - така наречената Ал-Кайда, макар че аз не вярвам в понятието Ал-Кайда. Това са хора, финансирани от крайно ислямистки сили в Саудитска Арабия, но това не е официалната политика на Саудитска Арабия. Това са изключително богати хора, тип Бин Ладен. Зад тях стоят много интереси на петролни държави. В крайна сметка обаче, като погледнем логиката на това, което правят, то е в подкрепа и полза единствено на режима. По този начин те плашат населението и алауитите. Поради тази причина смятаме, че може би и режимът има пръст в цялата работа, колкото и да обясняват, че са против тях.

Казахте, че това не е официална позиция на Саудитска Арабия. В тази посока има ли бежански вълни? Това е един от основните въпроси, които се повдигат, за да подкрепят тезата кой стои зад тези хора, а именно защо няма бежански вълни към Саудитска Арабия, Катар и т.н.?
Зависи как ще го погледнем. В Саудитска Арабия най-многочислената група от хора, от работна ръка, са сирийци. До там да стигне обаче бежанска вълна е трудно поради една единствена причина - трябва да прекосиш тяхната граница, а след това имаш много, много километри пустиня, в която няма нито вода, нито храна, нито нищо. Няма как да се стигне. Тази пустиня започва още от Йордания. Освен това, за да стигнеш от Сирия до Саудитска Арабия или до някоя от онези държави, трябва да преминеш например през държави като Израел - абсурд. В Йордания има около 400 000 бежанци. В Ирак пък има конфликт, война. Както и да го погледнеш, да стигнеш от Сирия до Кувейт или Катар е почти абсурдно, няма как физически да го направиш. Някои все пак успяват да стигнат със самолети - има такива в Катар, Бахрейн, Саудитска Арабия и Оман, ако щете.

Стигаме и до България. До тук бежанците успяват да дойдат през Турция, макар че разстоянието също не е малко. С оглед всичко, което казахте можем ли да твърдим, че България е подценила възможността върху нея да се стоварят сегашните проблеми?
Не смятам, че България е подценила тази възможност. Смятам, че Европейският съюз въобще подцени конфликта в Сирия. Световните сили, включително САЩ, Русия, Турция, Китай и т.н. подцениха конфликта. Още в самото начало, когато започнаха протестите, тук в България ние бяхме едни от първите, които излязохме на демонстрация пред сирийското посолство и още тогава започнахме разговори с външно министерство.
Опитахме по някакъв начин да помогнем за разбирането на Европейския съюз за типа помощ, от който има нужда опозицията в Сирия. Те обаче още не бяха готови, не бяха анализирали ситуацията около Сирия и някъде там се объркаха нещата и оттам тръгна всичко, включително бежанската вълна.
Те не помогнаха на светската опозиция. Дълго време търсеха типа, по който старата Европа е свикнала да работи - да намерят един лидер, да се обединят около него и с него да се работи. Този тип в Сирия не може да се получи, те не познаваха тази държава и нейния манталитет. Още тогава дойде подценяването. Не очакваха, че сирийският режим ще се опита по такъв начин да избута голяма част от населението навън, да го плаши. Заради това така бомбардират в момента градовете - директно върху къщите, за да се разкарат от там хората. Помислиха си, че може би ще излязат хора на палаткови лагери около Турция, но не очакваха такива цифри.
Съответно, когато в Турция имаше 700 000 души, логично е да има хора, които ще бъдат с малко по-добри финансови възможности, които ще се опитат да намерят малко по-добър живот от този, който е в палатките.

Нашата държава можеше ли да бъде по-подготвена, колко и кои бяха основните грешки и кой ги допусна в течение на времето?
Не, по-подготвени нямаше как да сме. Ние не сме държава, която да смята, че може да има бежански вълни. Не сме очаквали, че ще бъдат прекосени всички тези хиляди километри, за да стигнат до България. И все пак, погледнато като съотношение, от тези 6 млн. напуснали страната, ние имаме 6000. Това е много малка цифра. Проблемът не е в това, че сме изненадани, а в това, че икономически не стоим добре. Тук започват глупостите, които ги вършат полиците.
Първата голяма глупост е, че тръгнаха да обясняват как един бежанец струвал на държавата 1100 лв., което е пълен абсурд и нелепица. Когато сметнеш целия бюджет на Държавната агенция за бежанците и го разделиш на глава бежанец, може да се получи 1100 лв. Но по тази логика, ако има само един бежанец, то значи той ще ни струва няколко милиона. А ако дойдат 10 млн. бежанци? Значи ще ни струват 20 стотинки. Беше нелогично и предизвика единствено гняв у хората. В тази криза и недоимък изведнъж някакви чужденци ще им плащаме с нашите данъци. Това беше една от големите грешки.
Другата голяма грешка, която направиха с тези хора е, че много се разколебаваха в началото какъв статут и какво да им дават, как да процедират с тях. Над 85% от тези хора биха искали да напуснат страната, за тях тя е транзитна. Тези 65 лв., които им се дават - или храна, защото е или едното, или другото - са крайно недостатъчни. Абсурд да се живее.
Другата грешка е, че допуснаха този език на омразата да тържествува по медиите. Допуснаха хора, които са политици и представени в Народното събрание да говорят с език, от който биха се засрамили най-долните гангстери в света. За съжаление това е една жена - г-жа Ташева от „Атака", която нарича тези хора канибали, а децата им изчадия. Аз разбирам да го казваш за тези, които са в Сирия, но от тези в България нямаме нито един случай на канибализъм или на деца, които са изчадия... Този език предизвика омразата в българина и в един момент този народ, който никога не е бил негостоприемен и е приемал 10 бежански вълни, това ще бъде единствената, в която хората, на които сме опитали да помогнем, след години може би ще ни помнят с лошо.

Повече мразим или повече се страхуваме? От контактите ви с пристигащите у нас сирийци - какво е тяхното усещане и с какво впечатление ще останат от нас?
Слава Богу, че по-голямата част от сирийците, да не кажа 99%, не знаят български. Това ни спестява много обяснения какво е говорила тази жена Ташева, какво е говорил лидерът на тяхната партия. Всичките тези обиди и квалификации почти не стигат до тях, което засега е добре. Това, което ще остане е, че все пак те са приети тук. Независимо от всички лоши условия, те са получили храна и подслон. Независимо, че в някакъв период от време нямаха условия за живеене, държавата лека-полека прави някакви стъпки, за да ги подобри.
Има и нещо друго. От българска страна хората гледат на бежанците през призмата на това как живеят те самите. Ако живея в хубав апартамент, имам парно и ми е топло, имам си две дечица, които се смеят и ядат шоколад и изведнъж гледам тези деца си казвам „виж какъв ужас". Тогава остава едно чувство за недосвършена работа, не съм помогнал достатъчно. Други пък ги избива в омразата.
Погледнато обаче от друга страна, това са хора, които идват от територия, където както си стоиш и пада бомба над главата ти. Не знаеш кои от петте ти деца са останали живи. Представете си под какъв стрес са живели там. Една голяма част от тях са останали без домове и миналата зима са я прекарали навън. Каквото са имали - дръвчета, храсти са ги изгорили, за да се топлят. Тук все пак им се дава някакво отопление.
Там има проблем, че доставките на храна са крайно недостатъчни и дори не стигат до тях. Тук поне имат хляб, лютеница, говеждо с грах - нещо, което го има.
Такива неща, които се случиха с Вики, с Метин или с наръгания сириец - това са инциденти, много частни случаи и не могат да се правят обобщения. Българският народ ни е затрупал с дарения. Складовете, които има Асоциацията на свободна Сирия не ни достигат. От Столичната община ни дадоха склад, скоро и него ще напълним. Не ги пълним да стоят - пълним, разпределяме, носим и пак ги пълним. ТИР-ове идват с помощи вече, така че това ще остане хубавото в тези сирийци - имали са спокойствието и мира, имали са закрила за децата си.

По думите както на вътрешния, така и на военния министър, около 40% от идващите нелегални емигранти не могат да бъдат наречени бежанци, а по-скоро икономически имигранти. Успява ли държавата и обществото да прави разграничение и важно ли е да се прави такова между сирийците и всички останали?
Такова разграничение се прави. Голямата вълна, идваща от Сирия поспря. Сега започнаха да идват хора от Нигер, Мали, Гана, Афганистан. Проблемът на България е, че независимо дали са имигранти - икономически или политически, тя не може да не ги приеме. Като ги приеме обаче, трябва да им обработи документите и да намери начин да ги експулсира от държавата, освен ако не са идващи от войната в Сирия. За съжаление, това което знам от МВР, външно министерство и ДАБ е, че проблемът ни с бежанците идва от това, че Афганистан отказват да си ги признаят за техни граждани. В Алжир е същото.
Сирийците, които също са икономически имигранти и не са бягащи от нищо, няма как да ги върнеш, защото те са влезли през Турция и трябва да бъдат върнати в Турция - не може да ги върнеш в Сирия, защото тогава ще попаднем под ударите на хуманитарни конвенции, тъй като не можеш да ги върнеш в държава, където има война. Но Турция поставя условия, които България трудно би могла да изпълни и това са условия по-скоро към Европейския съюз. Много трудна е ситуацията чисто политически, но засега горе долу се справиха.

В тази връзка как ви се струват планът, който правителство представи и започна да изпълнява?
Надявам се да успее. Надявам се да принудят по някакъв начин тези хора, дошли тук от Сирия, дори тези, които се водят бежанци, да се върнат в Сирия и да се опитат да се борят за правата си. С бягане в Европа или САЩ ти не помагаш на себе си и роднините си. Единственото, което мен много ми притеснява е говореното на политиците в името на това да се покажат, даже не знам и пред кой. „Вижте, ние осигурихме пари от ЕК, ЕС, ООН...". Забравят, че все пак са български политици, преди да бъдат сирийски политици или бежански политици. Когато дойдеш и кажеш на някой, че си осигурил 30 млн. лв за бежанците смяташ, че трябва да ти ръкопляскат. Да, ще им ръкопляскаме ние - благодарим, че помогнахте. Или в Европейската комисия. Но например онкоболните, които знаят, че им трябват 30 млн. лв., за да живеят, със сигурност няма да им ръкопляскат. На учените от БАН, които им трябват 4 млн. също, защото си казват следното нещо - „как можахте за тези бежанци да намерите 30 млн. лв, пък за нас не можете?". Този тип фукане е нож с две остриета. Печелиш някъде, но другаде губиш и в случая те губят в по-голямата част от българския народ.

Бихте ли обяснили защо от малко над 11 000 нелегални емигранти, над 10 000 влизат на наша територия през зелена граница, след като в крайна сметка държавната ни граница не е затворена?
Защото голяма част от тях нямат визи. Ако имаха визи, нямаше да влизат оттам и да плащат на контрабандисти. През турските ГКПП-та няма да ги пуснат да минат. Спират ги, защото като нямаш виза какво правиш? Поради тази причина минават през така наречената зелена граница.
Затварянето на границата е алогизъм. Просто не може да се случи, колкото и да им се иска. Няколко пъти се опитах да го обясня - нашата граница с Турция е 280 км. Когато направят тази ограда с бодлива, режеща или каквато и да е тел, винаги ще се намери кой на 275-тия километър да отреже телта и да пусне хора да минават. Няма как да разположиш полиция през толкова метри, че да имат видимост помежду си. Какво ще направят нашите гранични полицаи? Ще стрелят ли на месо според вас? Абсурд, не могат, ние сме с друга ценностна система. И тогава какво ще се случи?
Похарчили са парите за мрежата, нарязват я, ние пак си ги прибираме, закарваме ги, взимаме отпечатъци и пак започва процедурата. Изпращаме на същото място повече полицаи, но на 2-рия километър, на 60-тия пак я режат. Тоест, тази игра ще загрубее малко повече, защото ще се увеличат цените на контрабандистите. Тази наша стена ще направи така, че вместо да плащат 500 долара ще се плащат 5-6 пъти повече, но тях ще ги взимат контрабандистите, а не българската държава.

Какво е решението в такъв случай?
За съжаление, това не бих го казал пред телевизиите, но съм говорил с хора от МВР, ДАБ - мерките, които започват да ги взимат помагат и са видни, вълната намалява драстично. Аз не бива да го говоря и да го казвам, защото ще изглежда като не хуманитарно това, което съм предлагал. Има два варианта - първият е да решим с Европейския съюз, с които сме една държава и едно семейство, доколко те биха могли да бъдат съпричастни, но не само с пари. България е много малка държава като население и при нас едни 5, 10 или 20 000 души са фатални. В Германия 20 000 души няма да ги усетят, във Франция също. Ако се разберем по някакъв начин тези бежанци да не стоят тук, а да се разпределят...
Или ако се разберем с общините, че от тези 6000 души, което са около 1000 семейства, всяка една община вземе по едно семейство, тези хора няма да се усетят, ще се претопят. Но събрани на едно място, започват да се случват тези мизерии, побоища и ксенофобия.

В крайна сметка оптимист ли сте за бъдещето на Сирия и за ситуацията у нас, ще се нормализира ли тя?
За България - да, ще се оправят нещата, ще се научим да работим в екстремни ситуации и лека-полека да се изгради това, което трябваше да се изгради много отдавна. Ние сме външна граница на Европейския съюз и беше логично, че ако има вълни на бежанци, те ще се опитат да минават през България или Гърция и беше логично ние много по-рано да се подготвим с общежития и с центрове, които да бъдат затворени, но не затворени от типа, все едно затваряш вътре животни. Затваряш човешки същества, които да могат да живеят нормално, но в рамките на заградена за тях територия. Дали предишното или по-предишното правителство са взимали някакви пари и не са ги похарчили правилно... Има такива неща, но сега, когато дойде зорът, ще се научим.
Колкото до Сирия, аз съм оптимист, защото тя никога повече няма да бъде това, което беше. Вярно, че това е нож с две остриета - Сирия не бе лоша държава. Но пък тази диктатура, с тези крайности които бяха - в Сирия, например, трябваше да поглеждаш даже паметниците и статуите на двете божества - сегашният диктатор и баща му, като в погледа ти тайно се чете възхищение, защото се опасяваш да не би да има камери.
Един мой приятел ми разказва, че в съня си сънувал, че обижда президента на Сирия. Събудил се и хвърлил възглавницата, като бил готов сам да се набие заради това нещо. Представете си докъде е стигнал страхът. Да, можеха да ядат, да пият, да излизат по улиците и да има спокойствие, но само донякъде.
Забравят обаче онези, които говорят колко била хубава Сирия, че икономически нямаше нещо, в което да не са ти сътрудници. Дали имаш дюкянче, дали имаш таксиметрова кола - във всяко едно нещо някой от тази пирамидална диктатура трябваше да има пръст. От всичко това се взимаха пари, пари, пари. В Сирия не скочиха толкова поради политически причини, колкото заради корупцията, която го изцеждаше тотално.

И накрая да ви попитам, появи се съобщение от сирийското посолство, че ще организират връщането на онези хора, които искат да се върнат в родината си, че ще ги настаняват в сигурни региони. Как гледате на тази идея...
Това са пълни глупости. Това са приказки на този човек, който лично със собствените си ръце е изтезавал хора. Аз имах проблеми с него, на една пресконференция преди време - той се е самообявил за посланик, дори не е и посланик. Обясняват, че биха платили на всеки човек самолетен билет до Бейрут и ще му дадат документ, а от Бейрут ще го закарат до Латакия и там ще му дадат жилище. Първо, като ги говори тези неща, трябва да имаш поне някаква икономическа логика, но той няма глава, а тиква на раменете си.
Тези 6 млн. души, или 1 млн. семейства, смята ли той, че може да плати 1 млн. самолетни билета? Представете си каква миграция и успех за самолетния бизнес ще бъде. Представете си в Латакия как ще осигурят 1 млн. жилища? Както и да го смятат, по каквито и цени да го смятат, това не е по силите дори на Германия, да не говорим на този тунеядец.
Отделно от това, когато поискахме на хора, които им изтичат паспортите, да се поднови престоят - дали ще бъде постоянен или временен, посолството отказа. Има един тежък казус между България и Сирия, че за да получиш българско гражданство, за което вече имаш право, трябва да се откажеш от сирийското. Сирийското гражданство по конституция няма кой да те откаже от него - и да искаш и да не искаш. Не е имало такъв случай в историята.
Изведнъж този тиквеник в сирийското посолство обяви, че дава такива бележки, за да послужат пред българската държава. Как ще дадеш бележки? Почнаха да събират пари и всички, които стоят тук и чакат да стане по-бързо, отиват и им казват „трябва да дариш на Асоциацията на сирийците в България" - тази, която подкрепя режима - между 500 и 1000 лева. Срещу това им дават една идиотска бележка, която не става за нищо. Българската държава много добре знае, че тя е фалшификат. Ние пратихме наши хора да вземат такава бележка, за да го осъдим този човек, но се усетиха и прекратиха. Тоест лъжат, като братята роми пред социални грижи.