Ивайло Калфин: Да на „Белене”, не на плоския данък, диалог по основното с ГЕРБ

В Европа не съществува понятието "експертно правителство"

Водачът на АБВ-листата за евроизборите Ивайло Калфин потвърди, че евроизборите са само първата стъпка на движението към участие в политическия живот на страната и определи БСП като лидерска партия.


Опорни точки:

АЕЦ „Белене” трябва да се завърши и да бъде с мажоритарно участие на държавата

Плоският данък е несправедлив и трябва да бъде премахнат

Диалог с ГЕРБ – по основните дългосрочни приоритети на държавата

Оставка и предсрочни избори сега не решават нищо

Двама или трима евродепутати би било добро начало за АБВ

Г-н Калфин, говори се, че ви е предложен висок пост в Брюксел. Ако е вярно какъв е и смятате ли да приемете?

Няма такова нещо. Нито съм канен, нито съм си търсил работа. В момента си подготвям кампанията за следващите европейски избори.

Да си представим, че не предстояха избори. Пак ли по това време щяхте да напуснете старшинството на еврогрупата на БСП в Брюксел?

Проблемът не е в мястото, аз имах няколко разговора със Сергей Станишев и това, което той ми каза като виждане на ръководството беше удовлетворително за мен – съвсем избираемо, предно място. Проблемът е принципен и различията са принципни. Аз се опитах много ясно да ги изложа пред Сергей.
Дали бих го направил и в друг случай? Факт е, че през последните месеци действително нямах възможност да изпълнявам функциите си на ръководител на делегацията ни в Европарламента основно заради изключително лоша комуникация с ръководството на „Позитано”. Аз не само, че не бях канен на пленуми и национални съвети, свързани с работата на евродепутатите, но когато поставях въпроса ми се отговаряше, че понеже не съм партиен член нямам работа сред тях. Очевидно стана, че при тази ситуация трудно мога да си изпълнявам функциите на ръководител на делегацията. А изборите, и то точно европейските избори, са подходяща форма, за да се заяви различно мнение, дори по-подходяща от националните избори.

Огромните проблеми за българите са тук, в страната. Какво може да се промени в България от Брюксел?

Проблемите в България до голяма степен са свързани с това, че не искаме да прилагаме европейските практики. Аз не знам другаде в Европа да съществува формулата „експертно правителство”. Навсякъде правителството се състои от представители на политическите партии, които носят отговорност за своите министри и премиера. Не знам някъде да има партии, които не са в коалиция, но подкрепят програмата на правителството. Няма такава формула. Липсата на отговорност, тази неяснота как се вземат решенията, критериите за назначения и т.н. е са български патент. Той позволява най-малкото да има съмнения за скрити интереси зад официалните политики и това до голяма степен обяснява състоянието на страната ни. Така че, ако говорим за европейски практики и демократични стандарти, то има какво да се направи в България.

Тоест - една от целите на инициативата АБВ е да промени модела на управление и правенето на политики чрез промяна в лявото политическо пространство?

Това, което бихме искали не само от левицата е партиите в България действително да започнат да правят политика по различен начин. Тук не става въпрос за партийните идеологии, те са важни и при тях трябва да има алтернативи. Въпросът е да се промени това, което няма алтернатива поне през последните две управления – неяснотите, липсата на прозрачност, на ясно поемане на отговорност. Така че целта ни е да променим целия политически живот, не само в левицата.

Но това не може да стане с някакво гражданско движение или инициатива. Очевидно трябва да се намесите във властта?

Ние затова участваме в избори и пак ще кажа, че европейските избори са подходяща форма най-малкото да се тества колко е подкрепата сред хората на една подобна инициатива. Очевидно е, че на равнището на гражданския натиск нещата не се случват. Трябва доста по-силно разтърсване на системата. Това се вижда и в БСП – ако те не се променят, ще трябва да се търси алтернативата.

Може ли тогава да се приеме, че участието ви в евроизборите е своеобразна увертюра към участието ви в парламентарните избори, дори и да са 2 в 1. Готови ли сте?

Разбира се, ако са 2 в 1 ще участваме, но не очаквам това да се случи. При всички случаи АБВ не се създава заради европейските избори. Те са основен тест за движението и идеите, които имаме, но ние ще продължим да съществуваме, да оказваме натиск и след това. Ще преценим под каква форма ще работим след изборите, в зависимост от това как ще се променят нещата.

На няколко пъти заявявате, че нямате намерение да цепите БСП, но по всичко личи, че с удоволствие ще и помогнете да загуби? „Възможност за избор” ли е вашата по-дипломатична формулировка?

Точно така, ние нямаме претенции да се състезаваме с БСП, да правим друга партия и да показваме кой е по-голям. Но твърдим, че с поведението си БСП няма право да претендира за представителство на всички ляво мислещи хора. Те не са крепостни селяни, нито ръководството на партията им е феодал. Това, което правим е да дадем правото и възможността за избор на хората.

Какъв според вас е „стартовият” потенциал на подкрепа? Преди няколко месеца за хипотетична партия, ръководена от Георги Първанов подкрепа заявиха над 300 000 души?

Трудно е да се каже, очаквам в близките дни да започне да се обяснява на обществото как не трябва да си харчи гласовете за нас, защото подкрепата ни е незначителна. Вече чух някои социолози, които без изследвания вече заявиха, че подкрепата за АБВ ще е малка, от БСП преброиха, че ще получим 20-30 000 гласа, което някак си не съответства на истеричната реакция, от тяхна страна. В крайна сметка изборите ще покажат, аз съм сигурен, че подкрепата ще бъде сериозна.

Много често се напомня, че БСП не е лидерска партия, но в последно време се говори за тесен кръг около Станишев, който взема решенията дори без оперативното ръководство. Загуби ли БСП този ореол?

Партията в момента е изключително лидерска, въпреки че там има хора с друго мислене, с други идеи. Но начина й на управление е изцяло лидерски. Примери от последните дни – абсолютна липса на толерантност към различното мнение. Членове на партията и на местните ръководства са заплашвани, че ако си позволят някакво различно мнение, ще бъдат санкционирани.

Може ли да се гледа на съживяването на АБВ като на продължение на предишни планове за обединена левица, за българския ПАСОК, за Солунската четворка? Нуждае ли се БСП от едно отваряне, от социалдемократизиране и какви са модерните европейски тенденции?

Тенденцията в Европа е партиите да се отварят. Не задължително по идеологически принцип, но най-вече към гражданското общество. Има все повече граждани и избиратели, които не искат да бъдат обвързани с политически партии, но тъкмо те са основният фактор, който решава изборите. Периодът на Лесидрен и социалдемократизацията мина, в момента е необходимо осъзнаване, че има гражданско общество, което по никакъв начин не е задължено на партийни идеологии. И ако искаме левицата да е успешна, трябва да намерим начин, не показен и от витрината, а истински диалог с гражданското общество.

Какво според вас имаше предвид проф. Близнашки, който заяви в ефир, че ще му бъде много интересен един диалог между вас и Станишев по въпроса за заменките?

Нямам никакви притеснения, готов съм на диалог. Аз бях един от тези, които смятаха и съм го казвал гласно, че там трябва да има пълна проверка и това, което не е направено както трябва да се възстанови, ако е нарушен законът, държавата да си възстанови собствеността. Това не се случи, а правителството на ГЕРБ дойде на тези крила.

Вашата позиция по въпроса за бъдещето на Белене?

В момента в Белене има инвестирани 2 милиарда и един, за който ни съдят. Според мен ще бъде изключително безотговорно към държавата тези пари да се забравят и да останем без нищо. Тази инвестиция трябва да се продължи и да се намери начин Белене да се довърши. И то да се довърши като държавен проект или поне с мажоритарно участие на държавата.

Отношението ви към плоския данък?

Да, ние го въведохме, имаше положителен ефект, тъй-като много доходи се официализираха, но и тогава бях против. За мен това е несправедлив данък и не е нормално да съществува в условията, в които се намираме в момента.

Какво ще бъде нивото на диалог с ГЕРБ?

Минималното ниво на диалог трябва да бъде по основните дългосрочни приоритети на държавата. Не може правителството на ГЕРБ да приеме пенсионна реформа без да я консултира с никого, а нашето правителство да я отмени. Следващото пък ще отмени тази. И кой страда? Настоящият и бъдещ пенсионер. Задължително трябва да има диалог и то не задкулисен, с флашки и компромати, а пред гражданите. В момента няма три неща, по които да има съгласие.

Подкрепяте ли искането за оставката на правителството и предсрочни избори?

Не решават нито един въпрос в момента. Ако ще сменим тези партии, които сега са на политическия терен, който и да дойде да управлява (аз все се надявам, че това ще бъде левицата) на следващите избори, трябва да промени начина на управление.

Какво ниво на представяне бихте определили като победа?

Трудно е да се каже, за мен значително присъствие с двама, трима или повече членове на европейския парламент би било едно добро начало.

Под каква юридическа форма ще участвате на изборите?

Като коалиция от съществуващи партии, без да се регистрира нова политическа партия, а кои ще бъдат партиите – нека ги обявят техните ръководства.