Борисов: Орешарски в ЕС, даже, не му се присмиват - просто не съществува

По-подготвен да управлява България от мен няма

Бойко Борисов: Ахмед Доган управлява България от сарая, чрез раята - правителството на Станишев
Бойко Борисов: По-подготвен да управлява България от мен няма
Бойко Борисов: Ако обявя цената си, като футболист, ДПС ще ме купят - те купуват всичко


Интервю на Илиана Беновска, „Радио К2", с Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, министър-председател на България 2009-2013.

ТЕМА: На 256-ия ден след предсрочните парламентарни избори за 42 НС , на 233-ия ден от кабинета „Орешарски", на 225-ия ден от протестите с искане за оставка на правителството и нови избори, 75 дни след скандала с Христо Бисеров и 36 дни след предявяването на обвинения срещу Бисеров , 68 дни, след като ГЕРБ и БСП-ДПС проведоха митинги в сърцето на България - Пловдив- София „ За и Против", 64 дни след митинга на КНСБ срещу Бюджет 2014 , 4 дни след като 42 НС гласува на първо четене внесения от КБ нов Изборен кодекс, 41 дни, след като ГЕРБ поиска оставката на председателя на ПГ на Атака Волен Сидеров, като председател на Комисията за конфликт на интереси и борба с корупцията и 3 дни след като главния прокурор Сотир Цацаров повдигна обвинение на Сидеров, 12 дни, след като АБВ и президентът Първанов обявиха,че са против политиката на БСП-РЪКОВОДСТВОТО и ще имат собствена евролиста, 4 дни след поредния негативен доклад на ЕК по мониторинга за правосъдие и вътрешен ред ,24 години след падането на Берлинската стена, точно четири месеца преди изборите за ЕП, какви действия политиците обещават на обществото, за да стане животът ни по-добър ? Задава ли се „вятър на промяната"? Kабинетът Орешарски трябва да реформирa съдебната и политическата система, за да ни освободи ЕК от 7 годишния мониторинг, да влезем в Шенген, да стабилизира авторитета на България в ЕС, а на Балканите да станем европейският представител, да усвояваме ефективно европейските фондове, да укрепи икономиката , регионите и селското стопанство , да ни води към растеж, да създаде нови работни места, да премахне монополите в икономиката и енергетиката, както и монопола В и слугинстването НА медиите, да защити социално слабите, да станем по-здрава, по-културна и по-образована нация, да установи справедливостта в правосъдието и живота ни , да изтика от живота ни Октопода власт-пари-политка-медии, Кръстниците и Олигарсите, да махне ограничителните прагове в Закона за обществени поръчки, да не сключва задкулисни договори с медии, да се пребори с корупцията, да е открито и честно пред гражданите, да работи за избирателите, а не за облаги на политиците- може ли това правителство и този парламент да успеят и как? И - има ли силна опозиция за коректив?

Илиана Беновска: Добър ден, г-н Борисов.

Бойко Борисов: Добър да Ви е денят.

Илиана Беновска: Г-н Борисов, чухте хронологията, която се опитвам да създам от предсрочните парламентарни избори. Ще скоча към края на това, което казах. Преди четири дни излезе поредният негативен доклад на Европейската комисия по мониторинга за правосъдие и вътрешен ред, а сме точно на четири месеца разстояние от предстоящите избори за Европейски парламент. Какъв е анализът на това, което трябва ГЕРБ да заяви пред своите избиратели през призмата на този доклад, за да спечели най-много места за Европейския парламент.

Бойко Борисов: Аз не бих ги обвързал двете неща. Докладът, ако трябва да го разделим на две части, в него има няколко забележки, които сме допуснали ние по време на нашето управление. Те са допустими грешки и са главно за назначенията в Конституционния съд. Знаете, по няколко кандидати се даваха, заместник-председатели на съдилища, които считахме, че са добри. Но така или иначе, не случайно в докладите по наше време винаги започваха, че има политическа воля. В тези думи - „политическа воля", означава, че партията, правителството, управлението може да коригира тези грешки, когато бъдат посочени. В предишните доклади имаше изключително добри неща за партньорските служби, за работата ни в различни операции и много други неща. Но, какво да Ви кажа - това е доста унизително за цялата политическа класа, за българския народ, толкова години реално не само, че докладите не стават по-добри, а все по-лоши. Аз съм доволен този път, защото може би ние бяхме опозиция, не ги атакувахме толкова остро, защото си спомням предишния доклад, който беше за по-дълъг период от време, БСП и ДПС изобщо не искаха да си спомнят за периода, когато те са управлявали. За да кажат , че трябва да се намери консенсус, за да не се допускат грешки, това може би и Вашите слушатели желаят да го чуят, но при това управление сега това няма как да се случи. Те направиха безброй назначения и продължават да ги правят, които дразнят обществото, дразнят и самите свои членове и симпатизанти. Вече този доклад спокойно може да бъде наречен - „доклад за упадъка", а не за напредъка, защото няма нищо напреднало. Хубаво е, че го има, защото ако го нямаше този доклад, нямаше и тези крехки промени да се направят. В заключение само ще кажа, което е безспорно, по време на нашето управление, независимо от забележките, които имаше в доклада, на нас ни беше ясно казано, на българското общество, че ни се дава толеранс от година и половина за разлика от Румъния, където имаха няколко междинни доклади, което означаваше, че България е много по-напред и по-добре работи от Румъния. Сега, като английският посланик си написа в „Туитър", просто разликата е обратна - Румъния е далеч преди България, това е безспорен факт.

Илиана Беновска: От скромност ли пропуснахте, че когато става дума за назначения в доклада на Европейската комисия по отношение на правовата държава, борбата с корупцията и организираната престъпност се говори не само за назначения на конституционните съдии по Ваше време, а се говори и за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Бойко Борисов: Вижте, аз винаги съм гледал какво става в моята партия, в моята къщичка, ей сега дори от сутринта сме седнали с Божидар Димитров и говорим колко неща са направиха в археологията, в културата, колко музеи, крепости се възстановиха, говорихме за крепостта в Ивайловград. Какво да Ви кажа, аз в чуждата работа не се меся. Нищо няма да се промени с това управление в положителен план за България. Разбирате, като приех своята част от критиката, има и ясно казани неща в доклада за наши назначения, които се считат за много добри. Така, че бих го разделил по нашата си част в този доклад за това време, което сме управлявали 50 на 50, има добри неща, но ние самите си знаехме тогава, че това, което се случи с Конституционния съд, двете назначения ( бел. ред. -съдия Венета Марковска и съдия Галя Гугушева) , допуснахме грешки, поправихме ги, но знаехме, че ще отидат в доклада и вече се надявам да не допускаме такива грешки.

Илиана Беновска: За първи път в този доклад, г-н Борисов, се споменава и политическа квалификация. Отбелязва се, че има силна обществена воля за реформи, деликатно се подсказва, че обществото не е съгласно с това управление, как ще го коментирате?

Бойко Борисов: Реформи е едно. Брюксел никога не се меси във вътрешните работи и не бива така да се разчита доклада. Брюксел и Европейският съюз се съобразяват като цяло с това, което даден народ си е избрал. Не може да не им прави впечатление това, което се случва в България и в Украйна. Месеци напред всеки ден протести, това прави впечатление. Това гони инвеститорите, това създава напрежение, води до несигурност, но за съжаление на тези хора от АТАКА, БСП и ДПС не им пука.

Илиана Беновска: Доста хора от правителството начело с външния министър Кристиан Вигенин, Зинаида Златанова, дори мисля и премиера Орешарски, ако не се лъжа, заговориха за това, че правителството ще настоява подобни доклади по мониторинг по вътрешна сигурност и правосъдие да има за всички държави, не само за България и Румъния, защото не всички държави са дотам перфектни, че са оценяват единствено нас. Вашият възглед?

Бойко Борисов: Вижте, повярвайте ми, че това, което говори Орешарски, Зинаида или там, който изброихте, аз съм убеден, че не само не ги чуват, даже не им се и присмиват, те просто не съществуват за тях тези хора. Що за малоумна приказка може да е това. Държава, която те ще я разпаднат, ще търси оценки на други държави. Кой ще изпратят да ги проверява, този Тихолов ли (бел. ред. - Калин Тихолов беше предложен за министър на инвестиционното проектиране, но заради силно обществено недоволство кандидатурата му беше оттеглена)) или спорната министърка ( бел. ред. - Мариана Георгиева, професор по синтаксис) ), където вчера като се видях с Юлия Берберян по БиТиВи ( бел. ред. - треньор по тенис и майка на тенисистките Малееви), просто се бяхме удивили от наглостта й, да кажа, че успехът на Григор Димитров бил, защото имали координация. Г-жо министър, ние дадохме пари по време на нашето управление, парите на българските данъкоплатци да направим спортния център на тенис федерацията, ние докарахме турнири на най-добрите тенисистки да играят в София, да ги гледат българите, направихме десетки, стотици кортове, какво сте направили Вие, що за наглост, да си преписвате и да заставате зад успеха на тези хора, които със своя талант, умения и труд са си постигнали успеха?!

Илиана Беновска: Ще поевтиняват цената на спортните екипи и на маратонките, за да могат българите да спортуват по-ефективно.

Бойко Борисов: Не, не, аз гледах една пресконференция на министъра на спорта Мариана Георгиева по „Господари на ефира" и съм сигурен, че тази жена ще остане в историята на българските министри, такова чудо не съм виждал.

Илиана Беновска: Дали Пламен Орешарски ще остане в историята на българските премиери? Ще Ви цитирам само две изречения, лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след отчета на Пламен Орешарски за 6-месечието от парламентарната трибуна произнесе едно слово, в което каза, че това правителство е правителството, което ще спаси България, но все още не се е докоснало до системни проблеми.

Бойко Борисов: А, това ли изказване, в което говореше за кюстендилските фалшиви бюлетини, където по аналогия, знаейки Мая Манолова с какво се е занимавала най-вероятно с кюстендилски фалшиви бюлетини, пък после се оказа, че мислел за костинбродските, където пък Мая Манолова беше дала сигнал, ако за това говорите, не им обръщайте внимание. Те няма какво да говорят, защото това е най-интересният стил на тези хора, най-голямата полицейщина, най-голямото подслушване, най-голямата репресия към протестиращи, към еколози, е това управление. Това са хората, които когато цензурират своите предавания ги наричат „Без цензура", мафиотите правят организация „Анти-мафия", партията, която потъпква тотално правата и свободите, особено на българските мюсюлмани в смесените райони, се нарича „Движение за права и свободи", най-големите подслушвачи, които не мине време и излизат записи само срещу нас - опозицията, наричат това демокрация сега. Това са хора, които спокойно на бялото казват черно, без абсолютно никакви скрупули, без изобщо да се интересуват за това, което казват. Хората, които ограбиха 20 години труда на българските граждани, се наричат „социална партия". Тези, които похарчиха милиони за АЕЦ „Белене", милиарди за „Цанков камък", говорят сега за алтернативни енергийни източници. Това са хора без никакъв морал, без вътрешно притеснение, когато лъжат. Г-н Сидеров ходи и се бие по посолствата с хората и излиза и вика: „ГЕРБ ми го причиняват това". Христо Бисеров откраднал, зам.-председателят на ДПС , вторият човек на Лютви Местан, от десетки години там, всички го знаят, бил е шеф на комисии, зам.-председател на парламента, внася закони, представяте ли си какви закони са внасяли, за една нощ стана гражданина Бисеров. Това е просто... Не мога да си представя елементарен политически дебат.

Илиана Беновска: Можете ли с една формулировка да кажете с какво ще остане в историята кабинетът Орешарски?

Бойко Борисов: Със задните входове, те нямат с какво друго да останат. Правят два-три инфраструктурни проекти, които за радост ние бяхме проектирали, финансирали, бяхме започнали, това са Шумен - Белокопитово и тук от магистрала „Люлин" до булевард „Европа". Това е. Всичко друго е празна приказка.

Илиана Беновска: Г-н Борисов, все се изкушавам и все задавам този въпрос и не получавам ясен отговор от политиците. Може ли да ми отговорите на следното: „Вие искате ли да станете отново министър-председател"?

Бойко Борисов: В България и в демокрацията кой какъв става решават българските граждани. За радост не го решава Мая Манолова или Сергей Станишев. В деня, в който мина на първо четене избирателния закон, те казват, че този закон гарантира, че ГЕРБ повече няма да е на власт, Борисов няма да е премиер. Те знаят какво правят, знаят как ще манипулират изборите, знаят какво са подготвили да извършват - дали пак подобна конспирация като с „Костинброд". Те са в опорните точки, които получават, имат безкрайно много черни мисли. Този черен пиар, който всеки ден ни залива от техните вестници, от техните телевизии какво е - това е подготовка отново да манипулират изборите. Естествена е в една държава най-подготвеният от една партия, спечелил изборите, човекът, който носи отговорност за тази партия и за нейната политика, да поеме политическата отговорност и да стане премиер. Аз мисля, че това задкулисие, това, което Ахмед Доган си направи за себе си и може би му е много изгодно - да си седи в „Сараите" и да управлява долу раята, раята имам предвид - премиери, министри, да им казва какво да правят. Това е задкулисие. Не подписва един документ, но в момента управлява България. Ако Сергей Станишев си е давал оценка, че е бил добър премиер, естествено е, че най-подготвеният човек на БСП трябваше и сега да стане премиер и да носи политическата отговорност само, че той дезертира - бутна Орешарски напред като кукла на конци, да влиза и излиза пред задните входове и сега все едно Станишев е по-висш от него и му задава задачи: „Иди Орешарски свърши тази работа" или „Искам Орешарски да направи еди-какво си". Що за задкулисие е това?!

Илиана Беновска: Защо му е властта на Сергей Станишев?

Бойко Борисов: Аз не мога да отговарям за тях. Така, че въпросът беше какъв мен, какъв ще ставам аз през последните 15 години е казвал само българският народ. Дали да съм кмет, дали да съм премиер, дали да съм опозиция, дали да съм депутат, ако пак си ме изберат, разбира се, че ще стана, не виждам по-подготвен.

Илиана Беновска: Ако станете отново министър-председател по волята на народа, както казахте Вие, кои са най-важните неща, които си поставяте за цел да свършите?

Бойко Борисов: Освен финансовата дисциплина, трябва и в социалната сфера да се поработи много. Само, че като гледам как взимат пари с милиарди и ги харчат, какво правят в енергетиката, застоя в пенсионната система. Те правят така, че всяко следващо управление, тръгвайки с тези непопулярни реформи да бъде обречено на гибел. Те просто сега си откупуват времето, за да могат да бъдат опозиция, те знаят, че не могат да управляват. Те знаят, то е видно. Държавата бушува, докладите са отвратителни, инвестиции няма, безработицата расте, дългът се увеличава, непрекъснато взимат милиарди, които харчат. На тях в момента им трябва това време, за да може след време да казват: „Ние може с 5 лева да ги вдигнахме, ама ги вдигнахме, дойде Борисов и това ви взе". Хората няма как сега да знаят и не искат да проумеят, че това, което ще получат 5 лева, 6 лева, те не са техни пари, това са заемни пари, които техните деца и внуци ще връщат и никой не ми ги дава. Това е все едно отивате и взимате от съседа си на заем. Това, което аз, ГЕРБ и правителството построихме -метрото, АМ „Тракия", АМ „Люлин", АМ „Струма", АМ „Хемус", Южната дъга и какво ли още не, те остават за хората, те в момента ги ползват, техният живот е по-добър благодарение на това. Това не могат да ни го вземат. От друга страна Станишев нищо не може да покаже, освен, че е взел кредит, който хората ще връщат с лихвите. Нищо друго не може да покаже.

Илиана Беновска: Имате ли подобни разчети, ако Вие спечелите следващите парламентарни избори, когато и да се те - май , октомври или редовни, колко работни места и как можете да разкриете?

Бойко Борисов: Вижте, не случайно, когато говорим за доклада, защото това е един партньорски доклад, това е как изглеждаме ние в очите на Европа. Много е важно политическите партии да направят правилния прочит. АТАКА казват: „Много важно, не ни интересува този доклад". БСП и ДПС прехвърлят всичко на нас, те са „невинни". Само ние се опитваме да извлечем изводи и да кажем, тук сме сгрешили, това не трябва да се допуска повече и какво трябва да се поправи. Работни места не се създават, както в една социалистическа република, да кажем,че днес ще разкриеш 10 000 работни места, защото ще направиш еди-какво си. Държавата трябва да направи електронно управление. Това гарантира най-вече анти-корупционните действия на всички системи в държавата. Не случайно, точно от това се отказа Орешарски първо. Ако от тези милиарди, които вземем, беше сложил 300 милиона за електронно правителство, аз щях да му ръкопляскам и да казвам - и 500 милиона да вземеш, но го направи. Това в следващите години ще се мултиплицира като резултат и хората ще му се радват и ще бъде облекчен животът им. Ще се убие корупцията в 80-90%. Така е в много държави в Европа, които си го въведоха. Не случайно те от това се отказаха и прати 192 милиона в „Южен поток", където в момента имат забрана да правят, каквото и да било. Този договор се изтегли в ЕК, която както за доклада за упадъка им каза: „Вие сте некадърни, не можете преговаряте, дайте ние ще се разберем с Русия и тогава ще Ви дадем на Вашата суверенна територия какво да правите". Такъв шамар на България не е удрян, ще го питам сега Божидар Димитров, сигурно от времето на Фердинанд. Такъв шамар, да ти вземат да преговарят вместо теб, суверенна държава, по най-важен инфраструктурен обект, показва върла некадърност.

Илиана Беновска: Как ще анализирате новите явления в енергетиката - Драгомир Стойнев се върна триумфално от САЩ и заяви, че ще се строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с технологията на „Уестингхаус", вчера и американският посланик Марси Рийс адмирира това?

Бойко Борисов: Единственото, което чух, пак от любителя на задните входове - Орешарски, че всъщност по този тема може да се говори през 2016г., а някакви детайли от типа дали задължително ще се изкупува електроенергията, дали има лиценз, кога ще се вземе лиценза, колко ще струва, колко ще са лихвите по кредита, кой ще ги плаща, тези някакви дреболии щели някъде 2016 г. да се обсъждат. Сега сме началото на 2014г., дайте да не се занимаваме с техните щуротии, защото вървят и там усилено по пътя на АЕЦ „Белене". Те стигнаха да я строят, а още не са подписали договор. Първо да видим как ще завърши арбитражът в Париж, дали ще се наложи да си продаден цялата енергийна система, заради глупостите от 2006г. на Станишев. Нека първо там да свършат нещата. Аз съм се наслушал, защото вече и аз станах на доста годинки, във времето на комунизма съм се наслушал за очакването на светлото комунистическо бъдеще. Не случайно Местан говореше, че ние сме се провалили за Шенген, сега думичка не казва, защото външният министър Вигенин каза...

Илиана Беновска: Напротив, казаха, че сме готови за Шенген.

Бойко Борисов: Кой?

Илиана Беновска: Цветлин Йовчев, Зинаида Златанова.

Бойко Борисов: Тогава защо сме готови, а не ни приемат.

Илиана Беновска: То от Ваше време.

Бойко Борисов: Ами да де. Ние тогава твърдяхме, но излезе Вигени и каза, че това ще стане 2018г.

Илиана Беновска: Сега той казва, че сме готови.

Бойко Борисов: Пенсионната реформа щяла да е от 2015г., АЕЦ „Козлодуй" - 2016г., Шенген - 2018г. Те отлагат всичко. Дори осигуровките ще ги плаща някой си 2015г. Сега ще трупат 250 милиона дълг, ама някой трябва да ги плати 2015г. Евентуално и тогава щели да започнат и пенсионна реформа, защото досега за изборите им трябва да са я спрели. Това са объркани хора.

Илиана Беновска: Може ли да коментирате, г-н Борисов, с това правителството успява ли да изпълни приоритети, които е заложило в програмата си и кое му пречи, ако не го прави?

Бойко Борисов: Аз от това, което знам, което в предизборната кампания се говореше, тогава им обръщах внимание, абсолютно всичко, което са казали, са излъгали, че ще вдигат плоския данък, защото всеки елементарен финансист и икономист знае, че само чрез вдигане на данъци може да се постигне повече социално разпределение на парите. Плоският данък е дясна мярка, която преди всичко дава възможност за повече инвеститори, за повече бизнес, за по-голяма събираемост на данъците. Те излъгаха за данъците. И данък-лихви по депозитите го отмениха за 2016г. ли остана.

Илиана Беновска: Намалиха го частично.

Бойко Борисов: Абе, стига глупости, намалили го частично. Те говориха, че ще го отменят. Намалиха го цената на тока - намалили я с 1% , но всъщност тока се е увеличил. Те на всяко неща казват, че са направили, а всъщност точно обратното. Вие видяхте този скандал, който тече в момента в парк "Странджа", последната перличка за хората да отидат да се разходят по плажа сред природата, те и него решиха да унищожат.

Илиана Беновска: Вчера Станишев заяви, че ще стане заложник за това „Странджа" да не превърне в терен на бетон, а да остане парк.

Бойко Борисов: Какво зависи от Станишев, нали точно той направи най-големите заменки по морето?! Това е наглост от негова страна, той - гарант. За какво може той да бъде гарант в България?

Илиана Беновска: Да отидем към Изборния кодекс. Ще се появи ли „Костинброд 2" и може ли да се получи така след следващите парламентарни избори, че биещият се Волен Сидеров да разследва летящия Бойко Борисов?

Бойко Борисов: Аз съм много притеснен от подобни квалификации, защото сега и доклада на Сметната палата излезе и се надявам като свърши разследването, което по сигнал на АТАКА има срещу нас за „Авиоотряд 28". Трябва да Ви кажа, че сме абсолютно изрядни. Когато бях в прокуратурата, за кой път им благодарих, че дадоха възможност през „Гугъл" да си проверявам полетите. Абсолютно всички полети са отразени от медиите със свършена работа, откривания на театри, опери, магистрали, железопътни линии, пречиствателни станции, спортни зали, мостове. За това България е усвоила над 10 милиарда, за това сега се хвалят тези, че имали 64% усвояемост на еврофондове, ама аз я заварих на 0,78% под 1%. Благодарение на работата и контрола ни сме на 64% в момента. Ако беше останала правителството на ГЕРБ, щяхме да сме на 80% усвояемост на европейските фондове сега. Аз се надявам прокурорите скоро да започнат разследване и за предишните 4 години и за сигнала, който сме дали ние, защото аз нито съм ходил в Сидни, нито съм ходил по Каймановите острови, нито съм ходил с певици, нито съм ходил с глупостите, които изговориха и разследването ще го докаже. Аз съм ходил да контролирам и проверявам стотиците обекти, които сме построили. Не случайно, 18 км. готова магистрала я развалиха на „Тракия", заради неспазена технология. Хайде да видим кога сега тези ще направят подобно нещо. Нищо няма и да построят.

Илиана Беновска: „Костинброд" - горещият картоф, който седи и преобърна изборите на 12 май?

Бойко Борисов: Аз се надявам, че повече няма да правят такива конспирации. Да видим. Те са неизчерпаем източник на нови и нови конспирации.

Илиана Беновска: Това инсценировка ли е било и от страна на кого?

Бойко Борисов: Цензурираната телевизия с Мая Манолова. Само като видим тандема Мая Манолова - Христо Бисеров в парламента и ти става ясно какво може да се очаква от една държава. Как да не е инсценирано?!

Илиана Беновска: Като говорите за цензура, изтекоха сведения или просто приказки може би за Ваши разговори и срещи, които са контролирани и следени, не се разбира за момента от кого и Ваши смс-и с журналисти, за момента с Люба Кулезич, очаквам да излязат и още такива, кой го прави това и защо?

Бойко Борисов: То не е само това. Това е шантаж. Аз пратих един сигнал до прокурорите, евентуално да го проверят, но те го прекратиха на другия ден, защото не било разговор, а били смс-и. Чух по националната телевизия как ни шантажират и обявяват срещи, които не ги е имало, но дори да ги е имало в края на краищата, всеки човек има свободата си в своя дом да се среща с когото си иска. Например - аз имам всяка събота сутрешно кафе с Божидар Димитров. Сядаме сутрин, пием кафе, говорим, това са ми традициите. Все едно някой да ми пусне разговорите за Ивайловград за римската вила „Алмира", която направихме и трябва да я откриваме на 14 февруари.

Илиана Беновска: Кой е поръчителят, г-н Борисов, според Вас, на това следене, което Ви се упражнява?

Бойко Борисов: Аз индиректно виждам кой се облагодетелства от това. Това е Лютви Местан. Така, че предполагам в тази посока вървят нещата. Те започват да говорят, че ще има други записи, ще има други разговори и след това те се появяват.

Илиана Беновска: Докога?

Бойко Борисов: Аз, иначе по същия начин мога да говоря, че след като втория човек на Местан - Христо Бисеров, е откраднал стотици хиляди евро, сигурно и други хора там може да са споделяли от неща с него, ако тръгна по логиката на г-н Местан.

Илиана Беновска: С какво плашите г-н Местан?

Бойко Борисов: Не! Г-н Местан ме заплашва мен. Той излиза и цитира разговори, вместо като председател на партия, която гръмко се нарича за право и свободи, да каже: „Недопустимо е в дома на един човек да му се поставят незаконно специални разузнавателни средства". Вие видяхте като стана проблем сега с американските служби, никой не пита Ангела Меркел какво е говорила или Франсоа Оланд какво е говорил, казват: „Кой негодник си позволи да записва разговорите на хората нерегламентирано?", това е въпросът. Откъде-накъде? Нас ни изкарват най-големите подслушвачи, а в същото време само наши записи пускат. Аз разбирам да излезе запис, който да те прави много симпатичен на обществото, да си го пуснеш, защото чух снощи вътрешният министър Цветлин Йовчев в наглостта си говореше, че едва ли не някой от нас си записва разговори и си ги пуска. Те вече преминаха всякаква граница. Вместо да се притесни като министър, че в неговата държава има организирани престъпни групи, защото това е тежко наказание според закона - 10 години затвор. Това са групи, които не с автомати, а с вестници, телевизии осъществяват рекет и шантаж върху политици, да тръгне и да ги разследва, той казва това не е от МВР и тъй като не е от МВР, те могат сами да си ги пускат.

Илиана Беновска: Не сте ли виновен Вие, г-н Борисов, че не взехте достатъчно мерки? Лично аз бях в огромна полемика с Вас за тези медии, които сеят озлобление и дезинформират хората.

Бойко Борисов: И тогава, и сега Ви казвам, това е частен бизнес. Тези хора са се усетили преди всички и са си направили медии, през тях ги шантажират, манипулират, включително изборите. Видяхте как тогава един прокурор, един депутат, един журналист, подет в деня на размисъл от други медии, създаваха усещането за крупна далавера в обществото. Впоследствие се оказва, че това не е така. А какво по-лесно имаше от това ДАНС да пусне мероприятията да проследят бюлетините ако са щели да излизат някъде, да заловят тази партия на място.

Илиана Беновска: Изтече информация от ДАНС, че те са казали, че няма нарушение на 10 май, един ден преди деня на размисъл 11 май, когато се обяви, че Вие сте подготвили бюлетините в Костинброд, да ги разпратите и да фалшифицирате изборите. Този доклад на ДАНС известен ли Ви е?

Бойко Борисов: А защо не ги проследиха, защо не ги хванаха, ако е така. Аз щях да разпусна партията.

Илиана Беновска: Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция ми каза, че поради 75-те камери, които били в печатницата те нямало как да проследят бюлетините, цитирам дословно.

Бойко Борисов: Аз не съм слушал тази пресконференция. Ако Ви е верен цитатът, Вие чувате ли какво ми говорите - има 75 камери, които ще запишат как някой изнася бюлетини в събота и нали после този някой ще го разпитват дни и ще каже къде ги е закарал, на кой ги е натоварил. Как ще излязат толкова палета на някъде и няма да ги проследят? Знаете ли в момента колко е за подслушване досега бюджетът?

Илиана Беновска: Не.

Бойко Борисов: Близо 50 милиона. За кое не са имали пари, да пуснат след един микробус или камион, ами нали имаше микробуси с двойни дъна, аз не видях такъв.

Илиана Беновска: Не сте ли виновен Вие, че тези медийни магнати станаха кредитополучатели, за да могат да създадат тези грозни медии от Корпоративна търговска банка?

Бойко Борисов: Не. тези медии си ги имаше много преди ние да дойдем на власт така, че и сега да се върна нищо различно в тази посока няма да направя. Това е медиен пазар, който е решил да инвестира в него, да инвестира, никой не пречи, ако искаш да изтеглиш кредит да направиш вестник, никой не пречи и на ГЕРБ да направи вестник, но ние на правим такъв, разбира се, защото считам, че не е редно. Цялата държава е покрита с билбордове на Волен Сидеров и телевизия „Алфа". Всяка партия си направи национална телевизия.

Илиана Беновска: Не е ли „Нова телевизия" Ваша телевизия?

Бойко Борисов: Аз мисля, че тез идиотщини е крайно време да спрат да се говорят.

Илиана Беновска: Към сериозните неща - какво ще се случи на Вашия конгрес на 16 февруари?

Бойко Борисов: Като мине конгреса ще видите.

Илиана Беновска: Няма ли да подскажете нещо поне тезисно?

Бойко Борисов: Не.

Илиана Беновска: А какво ще се случи на евроизборите.

Бойко Борисов: Само българският народ знае.

Илиана Беновска: Вие с какво платформа ще излезете?

Бойко Борисов: Ние имаме платформа, ще имаме предизборна кампания, нашите кандидати за евродепутати ще пътуват, ще обясняват. Ще има платформа, сега не може да се каже с две думи. Достойно място на България в Европа. Да спрат с тези унижения към българския народ, за което ние сме си виновни като нация.

Илиана Беновска: Задачата на Партията на европейските социалисти, респективно на БСП е да станат първата политическа сила на територията на България и на Европа. Вие как ще задържите положението в момента в България, с кого ще си партнирате?

Бойко Борисов: Ние участваме сами на изборите така, че отговарям само за ГЕРБ и за моята партия.

Илиана Беновска: А Реформаторският блок, на когото Вие предложихте да сте патерица вчера.

Бойко Борисов: Докато бях контузен, установих, че патерицата ми е най-важното нещо и за това искам аз да съм им патерица и надявам се така няма да бъдат обиждани, когато някой тях ги нарича за патерица.Хубава, здрава, сигурна, даваща възможност да се върви напред и бързо - патерица.

Илиана Беновска: Очевидно, те са момента не Ви искат, искат да подскачат на един куц крак.

Бойко Борисов: Това си е тяхна работа.

Илиана Беновска: АБВ, защо обявихте, че Първанов е опасен играч?

Бойко Борисов: Защото е обигран политик, два пъти е печелил президентски избори и при него БСП побеждаваше.

Илиана Беновска: Но той заяви, че иска да консолидира политическата енергия без разлика от партиите по важни за обществото приоритети, част, от които и Вие изредихте. Няма ли да намерите допирни точки, Вие - двамата големи? Не виждам нищо лошо в това.

Бойко Борисов: То няма лошо. Знаете сега колко хора в едни черни пиар агенции седят сега и чакат само да кажем една дума, свързана с нещо, което във всяка една държава се счита за абсолютно нормално.

Илиана Беновска: Защо Ви плаши това, както казвате, това са черни пиар агенции, това не обществото и не е тайна?

Бойко Борисов: Защото те така ще го раздухват, Вие видяхте, с такива шантажи - среща имало, пък вече сме разбрали. Това е абсолютна лъжа. За това в България се приема, че не трябва по пътя на логиката да се върви, когато правиш политика по теми, по които всички български граждани имат полза или вреда от нея, дори по такива теми не може да се разговаря.

Илиана Беновска: Г-н Борисов, не постигнаха ли тези черни пиар агенции, изпълняващи политически поръчки на Ваши опоненти, не постигнаха ли целта си да спрат Вашите контакти с Георги Първанов, защото биха били градивни, но биха им попречили? Ще се предадете ли така лесно?

Бойко Борисов: С бездействието на службите, те постигнаха успеха си. Аз вече не мога да проведа среща. Хората като ми се обаждат казват не искам по телефона. Казвам: „Ела до нас", а те: „Не, не ща и у вас". Това е, те си постигнаха целта.

Илиана Беновска: Така лесно ли ще се предадете?

Бойко Борисов: Цветлин Йовчев и Сергей Станишев излизат и говорят идиотщини, че се били справили с полицейщината и това било демокрация. Кога са се крили те по време на моето управление и са им изтичали разговори и срещи, кога?

Илиана Беновска: Така ли ще се предадете лесно, г-н Борисов, не Ви отива?

Бойко Борисов: За кое да се предадем?

Илиана Беновска: Ето казвате блокираха ми срещите, блокираха ми контактите, блокираха ми политическата дейност.

Бойко Борисов: Сега ще започвам и аз партизанска дейност. Започваме конспиративни срещи с пощенски гълъби. Ей сега, чухте тук имам синигерчета, когато говорите чуруликат, така... С емисари тайни, с конници, те ни върнаха в 18 век тези негодници.

Илиана Беновска: Вън от шегите, сериозно Ви питам?

Бойко Борисов: Това е, минаваме в 19 век. Пишем бележки, след това изяждаме бележката, със самоизпаряващо се мастило. Сега съм взел тук от Шерлок Холмс, от Джеймс Бонд техники, които да използваме за комуникация в демокрацията на Станишев и на Местан, където живеем, където правата и свободите на гражданите били постигнали. Имаше един много хубав виц на времето, където децата ги питали в училище, какво ще кажат за девиза: „Всичко, в името и за благото на човека". Това е основен девиз при социализма. Иванчо казал: „Другарко, ама аз му знам и името на човека - Станишев". Всичко е в името и за благото на Станишев и на Местан в момента.

Илиана Беновска: Да завършим шеговито, какво се случва във Вашия отбор в момента „Бистришките тигри"? Изтече информация, че Вие сте единственият картотекиран европейски футболист, който прозвуча доста метафорично, няма цена?

Бойко Борисов: Безценен съм. Първо да проходя и да протичам. Благодарен съм на треньора, на ръководството на тима, че не са ме извадили от отбора.

Илиана Беновска: Имах си аз. Вън от шегите, бихте ли позволили да оценят и да Ви качат с цената на не знам какво се нарича там това, регистри или...?

Бойко Борисов: Веднага ДПС ще дойдат да ме купят, те купуват всичко.

Илиана Беновска: Добре, много Ви благодаря за този разговор, желая Ви приятен ден.

Бойко Борисов: Лек ден!