Ще провери ли НАП произхода на средствата, с които е закупен имотът на Бареков?

Бареков развя българското знаме пред новата си вила

След шумния скандал, който се разрази около луксозната вила на новия политик Николай Бареков, днес (8 март - бел.ред) водачът на „България без цензура” гордо развя пред луксозната вила, която обитава, три знамена. Както се вижда от снимките, те са българското и по средата – на „България без цензура”.

От Нова година новият политик Николай Бареков обитава нова луксозна вила в полите на Витоша. Вилата се намира на известната улица „Лешникова гора”, в един от най-престижните райони на столичния квартал Драгалевци.

След проверка се оказа, че Бареков я е наел от фирма „Инвестиция БГ”. Фирмата е съвсем нова, регистрирана през ноември миналата година по данни от Търговския регистър. Изненадващо се оказа, че тя е на млади дами, пряко свързани със самия Бареков.

Компанията им „Инвестиция БГ“ през декември купува луксозния имот, оценяван на около един милион лева. Веднага след това го дава под наем на Бареков. И трите собственички в "Инвестиция БГ" са на възраст между 25 и 27 години, показва проверка в Търговския регистър.

Това са са Иванка Неделчева (27 г.), Тина Веселинова (26 г.) и Магдалина Христова (25 г.), а предметът й на дейност е покупко-продажба и управление на недвижими имоти.

Оказва се обаче, че поне две от трите млади дами са пряко свързани с Николай Бареков.

Магдалина Христова е в контролния съвет на партията „България без цензура” и близка приятелка на дългогодишния шофьор на Бареков – Ники.

Иванка Неделчева пък е сътрудничка в "България без цензура" и изпълнява неустановени ПР функции и поддържа контакт с медиите.

Николай Бареков реагира остро, като първоначално не признаваше за имота, писа OFFNews, след което обясни, че живее на 10-15 места от съображения за сигурност и сега отново ще трябва да се мести. Междувременно от компанията не успяха да дадат смислен отговор откъде е финансирана инвестицията, а Бареков обвини Бойко Борисов, че имал вила в Бояна. От ГЕРБ пък отговориха, че вилата е за нуждите на партията и наемът е 3000 евро. Новият политик публикува договора си за наем, от който е видно, че месечната цена е 1000 евро.

След монтажа на пилоните и знамената днес Николай Бареков очевидно показва, че е превъзмогнал опасностите, които застрашават него и семейството му и открито се афишира като наемател на имота, за който цяла седмица се спори.

Продължаваме да смятаме, че е от висок обществен интерес да се разбере произхода на средствата, с които младите дами от „Инвестиция БГ” са закупили имот, чиято пазарна стойност е най-малко 1 милион лева и има ли зависимост между тях като служителки на „България без цензура” и водачът на партията Бареков, който едновременно с това е техен наемател. Ако пък се допусне, че имотът не е закупен с техни лични средства, а с банков кредит, при най-изгодни условия за кредитиране и срок на погасяване, то наемът трябва да бъде най-малко 6500-7000 лева само за да покрива главницата и лихвите по неговото обслужване.

Наем от 1000 евро за такъв имот в този район е абсурдно нисък, твърдят брокери.

Случаят е „пример по учебник” при който НАП трябва да се сезира и да провери произхода на средствата, с които е закупен имота заради видимото несъответствие между доходите на младите дами - собственици на дружеството и размера на инвестицията.

Авторите на снимките се извиняват за тяхното качество, но обясниха, че са се страхували да направят снимките открито, заради многобройната охрана, която придружава Бареков.