Убитият командос Емил Шарков пази барети с щит във филм от 2010

Общество

16-03-2014, 10:01

Автор:

Силвия Жекова, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всеки пети българин с психичен проблем - с тежка диагноза!

Министърът на вътрешните работи би трябвало да си подаде оставката, заради Лясковец!

Трагедията в Лясковец (снимки)

Заловен е 53-годишният мъж от Лясковец

Неуспешен гурбет извадил от релси Петко Савов Петков от Лясковец

Случаят от Лясковец - историята на един отхвърлен от обществото индивид

Червен земеделец виновен за трагедията в Лясковец?

Тримата простреляни в Лясковец са в стабилно състояние

Родители проговарят ден след трагедията в Лясковец

Майката на убиеца от Лясковец - на свобода!

При четирима простреляни полицаи, по-добре министърът и главният секретар да си мълчат (ВИДЕО)

Има опасност от ампутация на ръцете за двама от простреляните полицаи

Издигат паметник на полицая Емил Шарков в центъра на Лясковец

Последна почит към загиналия командос Емил Шарков

Психично болен откри безразборна стрелба и уби полицай в Лясковец

Преди четири години двама журналисти на БНТ - Надя Обретенова и Йордан Димитров, са отвлечени от терористи. Те са залогът за освобождаването на току-що арестуван мъж - той е влиятелен и много опасен престъпник.

Затова Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) организара 24-часова акция за спасяването на живота им, както и залавянето на терористите.

Ето това е част от сюжета на документалния филм "Отрядът: операция спасяване", в който участва и Емил Шарков - един от най-добрите командоси у нас. Той беше убит в петък сутринта по време на операцията по залавянето на стрелеца от Лясковец Петко Петков. Тогава Шарков направил и едно от нещата, които демонстрира пред камерите - пазил колегите си от изстрелите с щит, който тежи 40 кг. Тази задача обичайно се поверява на най-опитния от всички.

Емил Шарков със съпругата си Милена и дъщеря им на едно от малкото светски събития, на които той придружавал семейството си.



Емил Шарков подава цвете на журналистката Надя Обретенова в кадър от документалния филм

 

Надя Обретенова и Йордан Димитров са виждали на живо как Шарков прави това, докато заснемат лентата, която показва отблизо живота на баретите. Решават да снимат, провокирани от шумната операция "Наглите" от нощта на 16 срещу 17 декември 2009 година.

И не само това. Всеки ден в продължение на три месеца двамата журналисти ходят в поделението на СОБТ във "Врана". Но без камери и микрофони. Първоначалната им идея е да наблюдават подготовката и да начертаят ясен план за филма. А всъщност стават много близки.

Минал е месец след първата им среща, когато Емил Шарков разказва пред Обретенова и Димитров за семейството си. Разговорът е в салон на учебния център, в който колегите на командоса тренират карате. Той обаче е освободен от това упражнение, тъй като е

контузен и е с
превързана ръка

Затова сяда на една пейка и внезапно вади мобилния си телефон. От него показва снимка на съпругата си и дъщеря си. Тогава за първи път скъсява дистанцията с журналистите, даже започва да ги разпитва за личния им живот, професията и семейството. Когато разбира, че Обретенова също, казва: "Мъжът ти сигурно много я защитава и се грижи за нея. Аз не давам и косъм да падне от главата на моето дете."
Разбира се, тази случка я няма във филма. Всъщност самият Шарков има една-единствена реплика пред камерите. Към средата на 54-минутното видео той подарява цвете на Обретенова, което току-що е откъснал, и казва: "Можем да поднесем цвете, но може и да влезем с вратата."


Във почти всички сцени от филма Шарков е с маска на лицето

 

"Той беше здрав и смел командос. Човек с изключителна физика. Във всяка ситуация беше един от първите. Личеше си, че се

гордее с това,
което прави -
да защитава
обществото

И едновременно с това беше много чувствителен - мъж на честта, който много държеше на семейството си. Бях в тотален шок, когато разбрах, че е загинал", обяснява журналистката от БНТ.

В петък след трагичния инцидент в Лясковец тя се обажда на няколко командоси, които потвърждават новината за смъртта на Шарков. Техните думи са: "Емо е човек, който би предпочел да загине, отколкото да бъде ранен и да остане половин човек. Звучи някак си героично, но за него е истина."

"Имаше силно присъствие, беше като водач и всички много го слушаха. Винаги се открояваше - с ведрото си поведение, чувството си за хумор и с визията си. Той много тренираше. Заради него и аз започнах да ходя на фитнес. Каза ми, че трябва упоритост", спомня си за него другият автор на филма Йордан Димитров.


Това е единственият кадър от филма, който показва лицето му - бяга, след като е стрелял по време на обучение

 

Преди време командосите канят двамата журналисти от държавната телевизия на сбирка извън работата. Отиват заедно на дискотека с поп музика в центъра на София. "Там всички бяха изключително дисциплинирани, никой от тях не се напи. Танцуваха си кротко и станаха център на внимание - цялото заведение ги гледаше", добавя Димитров.
След премиерата на филма, която е през пролетта на 2010 г., всички барети, участвали в него, са много доволни. Даже един от тях го качва в един от торент сайтовете за споделяне на видео и музика. Така филмът става много гледан в интернет.

Няколко часа след трагедията в петък сержант Богдан Личев пише във фейсбук: "Днес не е починал никой известен! Днес във фейсбук е тишина... Днес по време на работа загина просто един достоен полицай! Нека стените ви не останат празни така, както всеки един ден, в който не се е случило нищо! Почивай в мир, Емо..." И само за няколко часа повече от 6000 души споделят това в социалната мрежа в памет на героя Емил Шарков.

Съпругата на убития командос Милена държала в тайна професията му

Съпругата на загиналия разузнавач от Специализирания отряд за борба с тероризма Емил Шарков Милена е съсипана от мъка, казаха пред "24 часа" близки до семейството.
Те коментираха, че жената не афиширала каква е професията на мъжа и затова доста от познатите разбрали с какво се занимава той едва в петък. Емил и Милена имат дъщеря, живеят в столичния кв. "Люлин". Съседите им ги познават като сплотено и дружелюбно семейство.


Командосът стреля в мишена. СНИМКИ: БНТ И ФЕЙСБУК

 

Шаркова има малък магазин в центъра на София на ул. "Аксаков", в което продава дизайнерски керамични съдове от български автори. Тя държи още няколко търговски обекта край морето със същата стока.

Красивата Милена става популярна през 2008 г., когато печели конкурса "Мисис България". Оттогава получава покани за участия в реклами и благотворителни събития. Емил обаче стоял встрани от прожекторите.

Рядко се появяваше с нея по официални събития. Обикновено я чакаше някъде отвън, за да я прибере, разказаха познати на Шаркови.

 

 


Източник: 24chasa.bg