Алгафари: Защо протестиращите в Розово не отидоха да изгонят циганите, които крадат и не плащат сметки?

Сириец, който е дошъл да живее в България и е изорал една бразда, засадил е семе, е по-българин от един лентяй, носещ ланци

Режисьорът и член на БСП Нидал Алгафари в екслузивно интервю за Bulgariautre.bg


Завзе ли омразата българите? Мислите ли, че реакцията на част от хората в Розово, е изява в този аспект?

Не! Това не е омраза, а и малцината протестиращи не са представителна извадка за българите. Това са група хора, между 20 и 50 души, които си имат проблеми, комплекси, живеят в едно населено място…Имат си кмет, който се изказа неподготвено, който има неправилно поведение.

Сирийците в тази къща си плащаха наема, тока, водата и не бяха заплаха към живущите, към селото.

Каква е отговорността на медиите към случващото се?

Медиите търсят новина, която се „продава”. За съжаление, добрата новина не се „продава”, освен, ако не е нещо изключително значимо, което ще остане във вечността. Хората в България „купуват” лошите новини. Те харесват да има сензация - нещо, което е страшно, има насилие, смърт…

„Хора, надигащи се към едни безпомощни, слаби, нещастни хорица” - това е новина, защото слабите ще бъдат смачкани!

Гостоприемен ли е българинът? Отхвърля ли чуждото, различното?

Странното е, че Розово стана популярно, защото изгони тези хора, но град Крън не стана популярен с това, че ги посрещна гостоприемно, с баница.

Българите имат традиция, която започва още от славяните, от векове -  когато сядат да се хранят, винаги на трапезата поставят една допълнителна посуда- за госта, за чуждия, за човека, потърсил помощ и винаги „вратата им е била отворена”. Това не кореспондира с тези хора, протестиращи, гонещи в село Розово. 20 души не могат да бъдат представителна извадка за цялото село.

Стана ли ясно каква кауза защитаваха тези българи? Твърдяха, че се борят за българското?

За да защитаваш българското, трябва да го носиш в душата си! Кметицата нямало да се извини на сирийците заради жителите на Розово, но никой не е искал от нея да се извинява…

Защо тези българи заявиха, че биха приели англичани, например?

Ние харесваме англичанина, даже този, който се напива в Слънчев бряг. Той „носи английското знаме” – символ на надеждата за по-добър живот. Макар и да е най-голямата отрепка, той ще бъде приет. Не е въпросът в българщината! Има едни хора, които в един момент са решили да излеят неуспехите си върху беззащитните. Защо не отидоха да изгонят ромите, които крадат, не плащат сметки? Иска ми се тези сирийци да знаят кой е цар Борис, Симеон, поп Богомил, а не кои са тези хора, които ги изгониха!

Видяха ли сирийците доброто у нас или ще си тръгнат разочаровани?

Над 10 000 души видяха, че макар и да е трудно за България, държавата ни като цяло ги прие, успя да отдели от залъка си, нищо че средствата са осигурени от ЕС, но те ще помнят, че сме ги приели.

Как тълкувате България – страна на българите?

Българин е всеки един човек, който е добре дошъл на тази територия, който си плаща данъците, който по един или друг начин помага на това общество. Един сириец, дошъл да живее в България, който е изорал една бразда, например, засадил е семе или пшеница, е по-българин от един лентяй, който носи ланци на врата си и иска да надвие всеки един нещастен човек.

Хората, които излязоха, за да протестират в Розово, заедно с кметицата, изглеждат като тези деца в училищата, които щом видят дете с очила; дете, различно от тях, си изкарват цялата злоба върху него. Те не са виновни, виновни са тези, които така са ги възпитали. Те не са възпитани като българи!