Манолова каза, че симпатизантите на БСП се объркали, че кабинетът е на ДПС

Кой и на какво основание може да управлява България?

Една година след предсрочните парламентарни избори и управлението на БСП и ДПС с подкрепата на Атака и 7 дни след евроизборите - кой и на какво основание може да управлява България?

Добър ден на вашите слушатели. В България социалистите управляват по безобразен начин и това е факт. След евроизборите, те се държат сякаш нищо не се е случило. Като се има предвид, че те не са спечелили предишните избори- сегашния парламент, можете да си представите, какво дебелоочие трябва да имаш, за да стоиш там и да казваш, че хората те искат. Сега чух г-жа Манолова да казва, че миньорите не харесвали ГЕРБ- няма такова нещо. Елате с мен в Рудозем, в Мадан, в Златоград, където открихме толкова мини, рудници и хората по площадите стояха…Мисля, че бяхте?

Да, бях на откриването…

Хиляди хора! Първо ги попитах дали са мюсюлмани и целия площад вдигна ръце, после ги попитах дали ни обичт и всички казаха ДА. Има го записано. Това са хора, които действително на бялото казват черно. По демократичен начин, това не може да си отиде никога.

Защо им е властта, толкова болезнено на БСП, какъв е вашия анализ?

Те само чрез нея могат да съществуват. Вие виждате, ЕК им каза, че Южен поток трябва да се подпише по европейски правила, с всички клаузи които да гарантират, че ще тече и български газ- те си подписват договора! Хубаво, подписали са го, но на каква цена? Пак може да се подпише, но тяхното е незнание, неумение.

Вие казвате, че БСП може да съществува само чрез властта, но Вие лично и партия ГЕРБ вече 1 година съществувате извън властта. Обяснете този феномен?

И отново печелим изборите. Дали сме във властта или извън нея, еднакво добре се представяме. Напомням ви, че партия ГЕРБ беше създадена като най-тежка опозиция в София- аз като кмет, Станишев като премиер. От деня в който се създаде, до ден днешен, мисля, че този период ще бъде заличен в историята на БСП, както в Рим, времето на пиратът- папа все едно не е съществувало. БСП ще заличат тези години в които 11 поредни пъти са губили от друга партия.

От тук нататък…? Казвате- по демократичен, цивилизован, мирен начин да си отидат с добро от властта. Но те не си отиват?

В държавите, където загубиха и левицата и десницата. Националистите във Франция станаха първи и лидера на десницата беше отстранен. В Унгария оставка и на много други места.

Какъв е този български феномен- БСП?

Мишо Миков, ако слезе от трибуната на парламента, какъв ще бъде. Ползва 2 мерцедеса, бронирани, ходи на село с тях- показва се. Изведнъж да слезе от трибуната…Това момче никога не е печелило избор, а само е губило. Как да слезе от трибунката или Мая Манолова, къде ще се фръцка? Станишев един месец ни лъже, че няма да ходи в Брюксел, нали така?

Да, още преди изборите…

10 медии му задаваха 10 пъти въпроса и той каза, че вече е отговарял. Разбираме сега, че не си е подал молба в ЦИК, за да да остане в България, което означава, че отива в Брюксел.

Аз 1 година ви казвам, че държавата стои в това мизерстващо положение, с огромни заеми, които няма как да се върнат и катастрофата вече е факт. Вече не предупреждавам за бъдеща катастрофа за България, тя вече е катастрофирала и българите трябва да знаят. Една година чакахме, за да може фамилията да се уреди и да отиде в Брюксел. Да бяха дошли да кажат, ще го пратим еврокомисар ние, само да се махне от тук и да остави държавата на мира.

Какво и е толкова сладко на властта?

Нищо не е сладко, какво да е сладко? Това са хора, които никога не са си представяли, че могат да бъдат на такива позиции. Вие ме представите като премиер, но колко години бях главен секретар? Колко време бях кмет на столицата? Имам кариера, автобиография.

Представих Ви като министър-председател за краткост, но хората знаят Вашата биография. Имате достатъчно управленчески опит от много места, как се управлява една държава? Къде е ключа за ефективността на управлението?

На първо място, е политическата отговорност. Трябва шефа на партията мандатоносител да носи политическата отговорност. Министрите, зам. министрите, трябва да бъдат от най-добрите експерти. Това трябва да работи по предварително дадената програма, както всяка партия би трябвало да има и от първия ден управление да почне да се изпълнява. Не да лъжат като Станишев 1 година и да похарчим 14 млн. за референдум за Белене и 1 година след това да викат, че ГЕРБ са им виновни. За какво е виновен ГЕРБ?

 

Но кое е най-важното, което бихте направил отново Вие, ако се върнете във властта?

Сега почти нищо не може да се направи, единственото е да се почне да се събират пари, за да се върнат дълговете, с лихвите на Орешарски, Станишев и компания. Какво да се прави? Аз като предупреждавах, че тези заеми трябва да се връщат…Кой длъжник не си връща заемите? Те излизат и говорят глупости, че са дали в социалната сфера. Вие не сте дали, вие сте взели! Като вземеш заем, с лихва по него, ти не само, че не си дал, лихвата е минуса. Ще си платим много тежко българите, за това, което продължаваме да търпим. Разпадналата се Атака, защото не можа да мине бариерата, е говорителя на Станишев, срещу нас. Разпадналата се БСП, представяте ли си, че той в неговата партия, не може да вземе първо място при гласуване. На 34 хлд. Манолова им каза, че са олигофрени и не знаят, кое е квадратче, кое е кръгче…Той в неговата партия не може да стане пръв, а иска да управлява държавата. Нахалство, просто не знам…Видяхте номера и сега, няма да вдигнем цената на тока, а ще вдигнем цената на топлоенергията с 11 % . В кои градове? София, Русе, Велико търново и Варна. Какви са кметовете на тези градове- кметове на ГЕРБ! Това са едни подлеци. Не само, че не могат да управляват, те са лъжци и подлеци. Имам доказателство, че лъжат…

Питахте преди малко- “кой не си връща парите?” Ще Ви кажа- два дни след евроизборите предприятието на Христо Ковачки, където се хвана купуване на гласове “Въгледобив Бобовдол”, което е в процедура по несъстоятелност получи отсрочка от 40 млн. лв. дългове за осигуровки на служителите.

Оказа се, че са повече…Нали Ви казвам, те толкова са прозрачни и видими в схемите си, че не е нужно да казваме на хората, те сами ще си направят изводите. Не мога да им разбера само търпението само! Нашите избиратели са интелигентни и работещи хора. Това не са революционери да излизат по площадите, да се бият. Демокрацията е това, отиваш на избори, гласуват хората и на другия ден отиваш на работа. Заради нашите избиратели се опитваме да проявяваме разум и мъдрост. Два дни им казвам, да си отчетат резултатите от изборите, очевидно е, че така не може- махнете се, да направим нови избори и след това както ни е подредил народа. Да се съобразим с него.

В момента спряха плащанията по оперативните програми, кметовете пищят, а това е пряк удар по населените места, където хората са и от ГЕРБ и от БСП и от Атака…

 

Нападате яростно БСП, те вчера се събраха на Изпълнително бюро извънредно. 5 часа заседаваха и извода е- “нашите избиратели не припознават правителството като кабинет на БСП”.

Това са объркани хора…

Чий е кабинетът?

Мая Манолова вика, че техните хора непрекъснато се объркват, не знаят какво да гласуват, сега са объркали, че кабинета е на ДПС сигурно или на Атака. Като избирателите ви са объркали, не са припознали кабинета, подайте си оставка и си идете с мир. Какво да ви правим като не можете.

Ако бяхте на мястото на Станишев, какво щяхте да направите още вечерта след като станаха ясни резултатите от евроизборите?

Дайте да говорим нещо сериозно…да не те искат в твоята партия е ужасна работа.

Каква е ролята на ДПС в цялата игра?

 ДПС си изигра своята роля, какво винаги. Когато голямата партия е слаба и немощна, те си изземват колкото може повече власт. Това е нормално, така е и в живота.

Правомерно ли е?

Подчиниха си Атака, която им е оръжие, което приказва глупости в парламента. Те си мълчат, седят си от страни, изглеждат интелигентно, говорят разумно …

Вие все пак ще инициирате ли, от вас се очаква наистина, процедура по постигането на нормалност. Който е спечели да застане на позиции. Бихте ли влезли на ръководни постове в НС и бихте ли влезли в изпълнителната власт без избори?

След изборите, ако ни постави народа, ще си изпълняваме ангажимента. Това е демокрацията!

Но тя не се състоява! Седят си, до кога?

Докато не разкостят държавата, докрай! Един път се връщахме, един път спирахме разпада, пускахме еврофондове, магистрали, метро. Видни резултати и хората за това хората гласуват за нас. В момента и Струма е спряла и Марица е спряла, всичко спира- мъртвило…Те знаят, че не са за тези места, но след изборите не искат да се махнат, за да не излезе, че са фатално слаби! Предполагам, че като дойде новия бюджет Орешарски да прави, ще трябва нови заеми да се взимат. Приходните агенции ако не са събрали достатъчно, може и да си тръгнат по-рано.

Престъпно ли е това управление или е глуповато и не компетентно? Няма други обяснения.

 Не искам да давам квалификации! Когато след изборите са на първо място, тези които са отишли да гласуват са ги поставили там, тогава имат право. Нас ни одобряват най-много за това, което сме правили. Като те поставят на 2-ро или 3-то место. БСП в чужбина е 5-та, а има градове, където вече е 4-та политическа сила, а искат да управляват!

Предстои да се конституира ЕП, ЕК, а ЕНП е победителя за 11-ти път и 11-ти път ще управлява Европа…

Вижте колко интересно, вчера Орешарски каза, че подкрепя Юнкер, защото ЕНП била победила. Ами в България ГЕРБ победи, подкрепяй ме мене тогава! Просто се изпускат непрекъснато. Както преди малко Мая Манолова каза, и да не бяхме, в Бобов дол миньорите щяха да гласуват за БСП, защото мразят ГЕРБ. Така практически си призна, че има интервенция. Това което излезе по медиите, че купуват гласове по изборите.

Преди малко, когато Ви попитах, престъпно ли е това управление или е глуповато, исках да попитам, смятате ли,че трябва след падането на този кабинет, да се търси наказателна отговорност за действията. Виждате, Цветанов вече е осъден!

Ще видим…

Как да видите, Вие нямате ли намерение да потърсите наказателна отговорност на това управление?

Това го прави прокуратурата, МВР и ДАНС, така че се надявам по делата, които чувам че разследват, дай Боже да е така, има и …

Какво ще правите, ако Цветанов го осъдят още един път?

Ще чакаме и третата инстанция!

Да, такта е, но това разклаща ли ГЕРБ от вътре или я сплотява?

Не, канонизира Цветанов, прави го светец в партията, защото всички министри, които са писали на НЕ на СРС-тата. Министър Петканов ми е писал 100-ци пъти НЕ и то с най-добри чувства. Защото той беше толкова стриктен, рядко прецизен министър.

До колкото разбрах, съпругата на съдията е във външно министерство в Берлин е зам. посланик. Като знам Вигенин и компания, не ми се иска да считам, че чак до там могат да стигнат, но те си ги владеят тези хватки. Изтичал й договора в края на юни и трябва да се продължи, децата им учат там, ако не се продължи ще стане лошо за семейството…Не знам, дано не е така, само това мога да се моля!

Да поясна, съпругата на съдия Тони Гетов, който осъди Цветан Цветанов на 4 години лишаване на от свобода, е заместник посланик на България в Берлин. Тя се казва Албена Гетова и както казахте й изтича договора. Това ли е цената?

Не знам, казах Ви, че не ми се иска…При положение, че прокурора иска условна присъда, съда дава ефективна. Има няколко неща, които ме смущават. Не съм коментирал и надали повече ще коментирам съдебни дела. Понеже СРС-тата минаваха и през мен като главен секретар през годините. Каза Ви, министър Петканов беше много стриктен и на практика винагисе е оказвало, че е бил прав.

Какво стана със схемата 19-45 в МЗХ?

Сигурно си работи, човека си умря. На дали вече някой ще се навие да разкаже нещо. Бог да го прости, той щеше да разкаже. Съжалявам много.

Предстои нова парламентарна седмица, вие ще продължавате ли да поддържате кворума?

Добре, аз…

Кажете ми само това за финал, ще продължавате ли да поддържате кворума?

Ние не го поддържаме. Ако има кворум участваме, ако няма не. Това е задължение на Атака, да поддържа кворума. Ролята на Атака в Тройната коалиция е да поддържа БСП и ДПС, а те с благодарност да ги потупат по рамото.

Какво от тук нататък?

Не мога да Ви кажа. Нямаме нормална политическа класа. Нямаме нормална политическа среда, политическо пространство. И да биеш на изборите, това казват, че било нищо. Не мога да Ви кажа!

Хората ще загубят вяра г-н Борисов, те това очакват от Вас, Вие сте победител 11 пъти.

Ако очакват хората да изляза да се бия с тях по площадите, няма да стане! Аз съм за мир, работа, добруване на на рода, да се строй, не да се руши. За съжаление, в момента това не се развива от управляващите.

Добре, благодаря Ви за това интервю, макар, че не беше оптимистично, желая Ви…

За съжаление нищо оптимистично няма. С Орешарски премиер, няма кака да има оптимистични неща!

Не е виновен само Орешарски!

Най-виновния от всички е той.

Защо?

Ако беше малко експерт, щеше отдавна да си е дал оставката!

Ами ако има други зависимости?

Това значи, че не е премиер и е за друго място.

Говореше се, че и Станишев щял да прави промени в кабинета и да застане начело на правителството, как Ви се струва?

Те загубиха едни, втори, трети избори. Какво да правят там? И ние искаме Левски да участва в Шампионската лига, ама сме загубили и си седим в София. Що за нахалство, той искал! То не му се полага!

Благодаря Ви! Разговаряхме с лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.