Соня Колтуклиева: Службогонецът Иван Искров увисна като прани гащи на селски простор

Досега не са посочени никакви доказателства,че в КТБ има "лоши кредити" за 3,5 милиарда лева,както се опитваха да внушат от полицейско-прокурорско-банкерската хунта

В днешния брой на в."Сега" има много интересна публикация със заглавие:"Всички кредитни досиета са в КТБ, но са непълни".Ето най-същественото от разследването на вестника:"Нов, изненадващ обрат в ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ) е на път изцяло да опровергае едно от най-сериозните обвинения на БНБ - че са изнасяни или унищожавани кредитни досиета или отделни части от тях. Тази теза бе изказана при оповестяването на доклада от одита, назначен след като КТБ бе поставена под особен надзор. 
Прокуратурата е установила, че документи не са изнасяни или унищожавани.Проблемът с досиетата е, че в тях не е цялата информация, която се изисква при тегленето на кредит. Например на места не са попълнени данни за обезпечението на кредита или за договори с други фирми на самите кредитополучатели. В случая пропускът е първо на самата КТБ, а след това и на централната банка, която има задължение да следи как се отпускат парите. Към момента не се знае дали фирми, свързани с Василев, са получавали кредити по облекчена процедура и дали банката е "забравяла" да впише данните в досиетата им. Липсата е засечена, след като прокуратурата започна проверка в 19 фирми, чиито офиси се намират в една сграда с КТБ и са свързани с Василев."
Ето какво твърдеше управителят на БНБ Иван Искров. "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лв. общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците й с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев". Лъжливото овчарче дори изпрати сигнал до прокуратурата за изчезналите досиета и за изнесени в чували 206 млн. лв. от КТБ. 

"Прокуратурата светкавично образува дело и арестува четирима души - председателя на УС на КТБ Орлин Русев, главната счетоводителката Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кичукова и главния касиер Маргарита Петкова",припомня в."Сега".Те бяха обвинени за източването на около 206 млн. лв.. По-късно обаче Софийска градска прокуратура се отказа от обвинението,но за да не се изложи съвсем го преформулира обяви,че не били изнесени с чували,а парите били присвоявани в течение на 3 години - от 2011 г. досега. СГП пропуска,че не става въпрос за сезонна кражба на картофи от хамбара на ТКЗС-то,а за четвъртата по големина българска банка,проверявана от БНБ,одитирани от международни компании,следена от финансовото разузнаване и ДАНС (обществена тайна е,че службите се алармират за всеки превод над 30000 лева). И още нещо - защо някой ще краде от себе си?!
"Мистерията с досиетата се задълбочи, след като мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който все още е в чужбина, заяви, че документите не са изчезнали, а са иззети от разследващите. Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че подчинените му работят със заверени копия, а не с оригиналите",пише вестник "Сега". Политическият парашутист Иван Искров,пробутван на банкерски длъжности най-напред от СДС,а после и от НДСВ и лично от ексфинансовия министър Милен Велчев(сега представител на руската Внешторгбанк), се държа като деловодител в склад за хранителни стоки. Как така ще изчезнат досиета от легална банка,това да не са канцеларски папки с хвърчащи листове?! Съществува електронен архив в самата КТБ, стига двете синдички да не са били натоварени със задачата да унищожават файлове,след като влязоха в КТБ и компютърната система беше блокирана,служителите на банката вече нямаха достъп до нея след 20 юни. Надявам се,че не. Съществува,разбира се,и  Централен кредитен регистър. Манекенът Искров стъпи накриво,още когато не обясни на публиката,че не може следователи и полицаи да знаят повече от служителите в Управление "Банков надзор" на БНБ кой кредит е лош и кой не,тъй като това е много специална материя и компетентните по нея са много малко хора. Един банкер ми го обясни образно така:"все едно аз да съм магистър по японска филология,ти да не знаеш нито дума японски,но да ми заявиш,че правя правописни грешки".
Малко е извън темата,но си спомням как преди 2 години мои приятели бяха впечатлени от именния ден на Искров,празнуван в една от залите на БНБ. Беше дошъл Цветан Василев,за който е известно,че много рядко ходи на светски събития. Иван Искров беше го посрещнал като най-специалния си гост и с високомерна гордост беше обяснявал,че самият Цветан Василев го е уважил....Управителят на БНБ даде много поводи през юни-юли т.г., за да бъде осмиван заради пируети те си. Най-напред,според него,с КТБ всичко беше наред,а после нищо не беше наред. Какво се случи междувременно?! Има два варианта:или са го страхували,или са го включили в схемата. 
Стоян Александров много добре обясни в интервю за в."Сега" преди няколко дни: категоризацията на кредитите е в няколко групи и по множество показатели. Как така само за 10-тина дни проверка изведнъж се заговори за "кредитна дупка" от 3,5 милиарда лева. Кой ги сметна,как ги сметна? 
Хайде някои хора да не се правят на девствени - във всички български банки се раздават кредити на свързани лица; но по-важното е дали фирмите-кредитополучатели са реални,дали работят,дали развиват проектите си. В коментарите на чуждите издания се задаваха резонни въпроси - как се пръкна тази уникална българска банкова криза с КТБ и ПИБ,как така без да има проблеми с ликвидността беше разтресена банка с активи за милиарди лева,как така държавата подпомогна ПИБ и не си помръдна пръста за КТБ. Не,всъщност,помръдна един пръст - среден пръст. 
Драмата с кредитните досиета всъщност е ключът към войната срещу КТБ. От една страна е подозрението,че фирми,близки до следовател Делян Пеевски не желаят да обслужват кредитите си и от друга- всяко забавяне на отварянето на КТБ сваля на колене фирмите-длъжници,защото в трезора са блокирани депозитните им сметки,след което те ще бъдат напазарувани на безценица от "наши хора".
В началото на кризата с КТБ един приятел-банкер ми каза:"Делян Пеевски и компания ще паднат в собствения си капан. Няма как Европейската комисия и Европейската централна банка да не се поинтересуват от случая КТБ". Така и ще стане.
Скоро.  
...Чух от достоверни източници,че се подготвя рокада: Иван Искров да сдаде поста управител на БНБ преждевременно,да бъде включен в листите на ДПС за предсрочния вот,а бившето крупие Йордан Цонев (а.к.а. Данчо Ментата) да оглави Централната банка. Вече работата много замириса,та може и да не стане, но при всички положения на Искров нещо му е обещано. Той е класически службогонец,пък и е много слаб банкер,за да разчита на престижна позиция в голяма банка,след като изтече втория му мандат през следващата година. 
А,сетих се нещо. Къде е в цялата галиматия председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян?Ни се чува,ни се вижда. Защо? Неговата позиция би била важна и интересна. През 2008 г. асоциацията се събра в парк-хотел "Пирин" край Сандански,за да измисли начин за спасяването на ПИБ, убеди държавата да я подпомогне с 500000000 лева. Къде са сега великите бянкери?!
Къде е в тази тежка ситуация председателят на партията-мандатоносител БСП?! Доскоро Сергей Станишев извираше от всяка медия,сега се е изпокрил някъде между Брюксел и Страсбург. Ей, не го ли е срам,бе?! Сергей Станишев и Румен Гечев могат да се явят на световен конкурс за гьонсурати. Някак пошло и парадоксално е,че вчера на срещата при президента Плевнелиев партията-мандатоносител беше представлявана от бившия вицепремиер Гечев,депутат от БСП,спечелил си заслужено прозвището "банкоубиец". Той пак е настоявал за банково убийство - на КТБ,която да бъде фалирана,а вложителите й да бъдат удовлетворени от държавния бюджет. 
Вчера още беше станало ясно,но никой не посмя да го съобщи,за да не предизвика нова вълна от паника: на 21 юли Корпоративна търговска банка няма да отвори. Това ще се случи 2 месеца по-късно от първоначално обявената дата,съобщи днес БНБ на сайта си. Правителството и БНБ дават ли си сметка какво означава това?! Драма за дребните спестители,агония за едрите вложители,огромни проблеми за общините и за фирмите,необслужване на кредитите,поради невъзможност за това... Всъщност,днешното решение на БНБ е правилно,но идва след поредица от преднамерено неправилни действия. Ако през тези два месеца се търси инвеститор,който да поеме ангажимента за оздравяване на банката,ако се изпълни предписанието на българския закон и на Европейската банкова директива - най-напред да се предложи на основните акционери да спасят банката - може и да се излезе някак от нелепата ситуация. При това без да се дават милиарди от държавния бюджет. Както вече писах,представители на Държавния резервен фонд на Оман (акционер с 30% в КТБ) са предлагали два пъти оздравителен план на БНБ и правителството,но са били арогантно натирени. Фондът е наел една от трите най-добри кантори в Лондон и ще съди България. Биха ли дошли трети път?! Не и при това правителство,е техният отговор,доколкото знам.


Източник:  Bulgaria news