Бойко Борисов: Няма ли висока избирателна активност, виждам много тежки времена за България (видео)

Бойко Борисов в интервю за "Тази сутрин", bTV - 02.10.2014 г.

„Няма ли висока избирателна активност, не получат ли първите две-три партии голям брой депутати, за да могат да удържат на натиска и да имат моралното право да защитават избирателите си, виждам много тежки времена за България. Към този момент просто не виждам как и с кого може да се направи правителство." Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” на бТВ. На въпрос дали ще върне мандата, ако ГЕРБ няма мнозинство в следващия парламент, Борисов заяви, че това би било логичният избор. 

„Ако малките партии са повече, ще е безсмислено да се водят разговори за съставяне на правителство. При ситуация, в която имаме над 110-115 депутати, ще съм длъжен да търся изход. Ако имаме под 100 депутата – да заповядат, да направят правителство другите. Ще ги подкрепям отстрани. От изявленията на всички към момента виждам, че те с по 4-5% се чувстват като най-великите, така че да се организират и да си направят правителство. Не си представям правителство, което би могло да бъде съставено от тези пет-шест партии”, каза още лидерът на ПП ГЕРБ и призова за максимална активност на изборите. „Ако са подредени така отново ще си направят някоя тройна-четворна коалиция – БСП, ДПС, „Цензурата“, а защо не и Реформаторският блок, като ги гледам каква политика водят, че освен ГЕРБ те друг противник нямат“, обясни председателят на ПП ГЕРБ. 

Той подчерта, че е необходима висока избирателна активност, което ще осигури добро представителство на влезлите в парламента политически сили, а това е условие за стабилността в държавата. 
„Рискът да няма правителство е много голям. Или да е някаква коалиция, която да е просто в рамките на месец-два – тогава вече тотално ще потъне държавата. Нека българите да знаят, че ако няма силни партии с голямо представителство в парламента, това извиване на ръце ще бъде приложено към нас или към който е първи, и ще се получи някаква коалиция, която ще е още по-пагубна от това дори да няма правителство“, посочи председателят на ПП ГЕРБ.

Борисов коментира и трагедията в Горни Лом като поднесе съболезнования и подчерта, че се чувства много неудобно. Той изтъкна, че всички управляващи са виновни за трагедията с взривения завод, тъй като в името на работните места са се правили редица компромиси и вместо обектът да се затвори само са му съставяни актове. „ Явно там нарушения се правят системно и тук трябва кардинален подход – при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензите на тези цехове. Виждате – актове, актове, накрая може да се окаже, че собственикът е платил за своето желание да печели повече пари с живота на сина си, ако е вярно това, което казват. Това е безобразно. Толкова много актове с толкова опасна продукция – да си играеш с живота на хората”, посочи лидерът на ПП ГЕРБ. Борисов заяви, че не може в момента да се говори за спиране на предизборната кампания, защото тя си е спряла. „На кой му се е пее, танцува или ще играе хоро в такава ситуация”, заяви бившият премиер, но подчерта, че изборите са най-важното нещо, за да се не получават такива неща. „Колкото по-стабилна става държавата и по-здраво управление има, толкова по-работещи институции. С цялото ни съпричастие – още снощи Десислава Атанасова беше на 20 минути от селото, Валентин Радев, всички, които разбират от това, съм ги пратил на място. Мъка, трагедия, хората се борят за поминък”, каза още Бойко Борисов.