Ивайло Славов: Изпих 280 хапчета, хомеопатията е само захар и вода

Общество

23-10-2014, 10:48

Автор:

Любомира Николаева, 24 часа

Всичко от Автора

Г-н Славов, как сте със здравето след 280 хапчета?

Благодаря, в чудесно здраве съм за годините си и начина ми на живот.

Досега за толкова изпити наведнъж таблетки съм чувала само от лекари от токсикологията, които спасяват самоубийци, вие защо го направихте?

Изпих по 80 топчета от опаковки, на които пишеше пчелна отрова (към която съм алергичен), беладона и арника и още 40 таблетки с надпис "Седатив ПС". Всъщност на всички тях трябва да пише захар, защото в тях няма никакво активно вещество. Точно това исках да покажа с демонстрационното изпиване на толкова хомеопатични стоки.

Не ви ли беше страх, че може да ви стане нещо?

В никакъв случай. Когато пиете конвенционален лекарствен препарат, той попада в кръвообращението и предизвиква определени биохимични или биофизични процеси, които водят до излекуване или до облекчеване на симптомите. Когато вие пиете едно нищо, тъй като в хомеопатичните стоки няма нищо, не можете да очаквате друг соматичен ефект освен психологически предизвикан, от типа на плацебото. И сега сигурно много ваши читатели ще кажат: "Този е физик, какво разбира от медицина?!" Първо - хомеопатията не е медицина. Това е една псевдонаучна форма на медицината, по-скоро подобна на религия или култ, със силно езотерични основания. Второ, не съм чул хомеопат да коментира числото на Авогадро. То показва колко точно частици се съдържат в единица маса от дадено вещество. Това е фундаментална константа във физиката и химията и задава граница, след която вече не можем да разреждаме дадено вещество. В разрежданията на хомеопатичните стоки този предел е 12С (12 поредни пъти сме разредили в отношение 1:100, като всеки път вземаме едната част от предното разреждане, а не от оригиналната субстанция). В която и да е хомеопатична стока 12С вие нямате нито една молекула от активното вещество, чието име е изписано на етикета. Т.е. 12С е едно доста ниско разреждане, стандартната разредка е 30С, а най-продаваната противогрипна хомеопатична стока е в разредка 200С. Разбирате ли? След дванадесет разредки вие нямате нищо от оригиналната субстанция.

Едно е учен да е твърдо убеден в някаква теза, друго - да я изпитва на себе си, какво ви подтикна?

Аз съм човек на точната наука, фактите и закономерностите. Тоталната липса на здрав разум ме тревожи. Безпощадно прав е бил Айнщайн, шегувайки се, че здравият разум
на Земята е константа, а населението нараства ли, нараства... Имам чувството, че живеем в някакво технологично Средновековие, в което крепостните селяни не биват допускани до науката, а стават жертви на шамани, лечители, врачки и всякакви шарлатани. То не е астрология, то не е хомеопатия, то не са квантови и други псевдолечители, спекулации около земетресения, химически следи от самолети, детокс-мании, нутриционизъм, креационизъм и др. Все методи за отравяне на здравомислието и най-важното - за финансово възползване от хората в нужда и беда. Това, което искрено ме възмущава, е наглостта всички гореизброени да се представят като работещи с научни методи. Същността на научния метод е: експеримент, опит, наблюдение - теория - нови експерименти за потвърждаване или отричане на теорията. Дори само един-единствен експеримент да опровергава теорията, тя не остава в науката. Много контролирани експерименти са проведени, за да се види дали хомеопатията работи извън плацебо ефекта. Съжалявам, не работи. Специално препоръчвам да гледате филма на Би Би Си "Хомеопатията: Тестът" и да прочетете книгата "Псевдонауката" на Бен Голдейкър.

Вие как се лекувате?

Имам много добър личен лекар и когато се налага, пия лекарства, предписани ми от нея или други специалисти. Знам, че недостатъците на здравната ни система карат много хора да търсят алтернативи, но конвенционалната медицина няма разумни заместители към момента.
Хиляди хора са твърдо убедени, че хомеопатията е нещо различно и помага.
- Ключовата дума е "убедени". Когато човек вярва в нещо, игнорира логиката и здравия разум. Каквито и научни аргументи да предложа, няма да бъдат приети. Ако хомеопатията работи, ние трябва да изхвърлим в коша физиката, химията, биологията, всички медицински и когнитивни науки. Действието на хомеопатичната вода и захар са основани на няколко ефекта, най-важните от които са плацебо ефектът, ефектът на регресия към средна величина (при по-леки заболявания в крайна сметка състоянието се нормализира след известно време) и др.

Колежка разказва, че синът й се лекува само с хомеопатични средства, а при грипна епидемия оздравява пръв.

И аз имам такива познати, но съм останал с впечатлението, че тези деца боледуват по-често, тъй като ходят недоизлекувани. Шегата настрана, мога да ви приведа стотици примери на починали деца, лекувани с хомеопатия, жени, умрели от рак на гърдата, лечим от съвременната медицина. Именно поради такива случаи все повече хомеопати влизат в съда. Дори във Великобритания, давана ни за пример с кралското семейство, през 2010 г. Долната камара на британския парламент предизвика анкетна комисия за хомеопатията. Излезе солиден доклад, който много лесно всеки може да намери и прочете в сайта на парламента. В доклада категорично е доказано, че хомеопатията не действа извън плацебо ефекта и тя няма научни основания. От правителството се изисква да спре финансирането на хомеопатията през тяхната здравна каса и регистрацията на хомеопатичните стоки в лекарствената им агенция. Вече е затворена една хомеопатична болница и са останали 3 в цяла Великобритания. Хомеопатичната общност лобира с позволени и непозволени средства сред депутатите, но от тази година
Британската лекарствена агенция извади от пазара над 90% от хомеопатичните стоки,
като не ги лицензира за продажба. Регулациите на ЕС са също много строги. В българския закон за регистрация на лекарствените средства режимът за хомеопатичните стоки е силно облекчен и чл. 36, ал. 2 от закона гласи, че за хомеопатичните лекарствени продукти не се представят резултати от клинични и предклинични изпитвания, когато може да се докаже с библиографски данни от научната литература, че продуктът е с установена безопасност.

Вие сте геофизик и въпреки участието ви в много проекти, свързани с наука, не сте учили медицина, фармация, какво ви дава увереност, че сте прав?

Има фундаментални природни закони, чиято валидност е неоспорима. Във физиката законите са два типа - едните разрешават неща, другите забраняват. Някои процеси, движения и явления са по-разрешени от други, или в квантовия свят - по-вероятни, но тези, които са забранени, са абсолютно забранени, разбирайте - невъзможни. Принципите на хомеопатията са в тотално противоречие със забранителните закони на физиката (причинно-следствената връзка, всичките закони за запазване на маса, енергия, заряд, импулс и др.). На мен не ми трябват сърцераздирателни истории за излекувани кучета или бебета, на които конвенционалната медицина хич не е помогнала, за да знам, че хомеопатията няма научни основания и е по-скоро психотерапия, езотерика и шаманизъм. А и от десетки години известният противник на псевдонауката Джеймс Ранди предлага награда от 1 млн. долара за всеки, който докаже с научен експеримент, че хомеопатията (и не само тя) работи. И докато астролози, лечители, говорещи с духове и всякакви други шарлатани все пак направиха опити да се преборят за наградата, нито един хомеопат досега не се е престрашил да докаже истинността на "науката" си. Което поставя под дълбоко съмнение собствената им вяра в това, което продават на другите.

Щом е толкова просто да се лекуваме с плацебо, не е ли по-смислено медицината да развива приоритетно психотерапията?

Нека бъдем наясно - плацебото не е панацея. То действа само при ограничен кръг заболявания - точно кръга, който хомеопатията твърди, че лекува. Между 30 и 35% от хората се повлияват от плацебо. В момента, в който лекарят каже на пациента, че му предписва плацебо, то вече не действа. Лекарите лекуват и с думите, и с успокояващото и мотивиращо отношение към болния. И докато при личния лекар чакаш час-два да влезеш, той те преглежда набързо и те отпраща, хомеопатите те обгрижват в типично психотерапевтичен стил, чувстваш се специален. Обещават ти панацея, а ти дават захар и вода, докато медицината знае своите граници. И колкото и да е тъжно, доста хора чуват от лекарите си честното: "Съжалявам, съвременната медицина не може да направи нищо повече!". Хомеопатичните стоки поемат ангажимент да ви излекуват от всичко - от заекване, през малария до СПИН и рак. Знаете ли, че има хомеопатичен комплект за първа/спешна помощ при автомобилни катастрофи?!

ВИЗИТКА:
Роден е през 1966 г. в София. Завършва физика в Софийския университет, има специализации "Геофизика" и преподавателска квалификация
Бил е учител по математика, физика и астрономия в 12-о СОУ, София
След специализация по авиационна метеорология започва като синоптик във военновъздушната база в Доброславци. От 2003 г. е синоптик в ТV-МЕТ
Активно работи в групата за комуникация на науката към Британския съвет и Форум "Демокрит", член е на журито на "ФеймЛаб", един от организаторите на Софийския фестивал на науката.

 

Източник: 24 часа