Красен Кралев пред 24 часа: Спортът не трябва да се политизира, но здравето на нацията е национална политика

Ще направим съвременен закон, каза новият министър на спорта


- Каква бе първата работа, която свършихте в министерството?

- Обсъдих най-належащите проблеми в спорта с екипа на министър Раданова. Смятам, че те свършиха доста добра работа и има какво да ми кажат. Всички сме на мнението, че на българския спорт му трябва реформа. И аз ще се опитам да я стартирам. Знам, че няма да стане всичко в рамките на мандата, но ще се опитам да започна нещо, за да тръгнат нещата в правилната посока. Не бива да се заблуждаваме. В момента сме в безпрецедентна икономическа криза. Средствата са малко. Но трябва да направим така, че да се изразходват правилно.

- Кои са най-важните проблеми?

- На първо място е промяна в системата за финансиране на клубовете и федерациите. Ключовата дума тук е „справедливост“. За да може тези, които работят добре и се грижат за здравето на нацията да получат адекватни пари. А тези, които само маркират дейност - минимални. Защото не е тайна, че някои федерации функционират само за себе си.

След това идват проблемите с базите. Спряната поръчка за ремонта на Зимния дворец. Там нещата са в ръцете на КЗК. И ще отстояваме интереса на държавата докрай. Има едни 20 милиона, които са дадени за различни спортни площадки и има проекти, които са забавени. Там е и стадион "Ивайло" във Велико Търново. Още в понеделник викам отговорника за тях, за да видим какво може да се направи. Защото, ако не се изпълнят до края на годината ще се загуби финансирането.

Паралелно ще се работи и по нов закон за спорта, който да отчита съвременните реалности. Защото според мен общините трябва да отговарят за масовия спорт, клубовете да се насочат към юношите, а за федерациите да остане елитния. Но всичко това трябва да бъде облечено в съответните членове и алинеи. Има доста работа, но не ме е страх.

- Чувствате ли се на място като спортен министър?

- Абсолютно. Точно на мястото съм си и се надявам да покажа, че спортът ни може да се развива и в правилната посока. Наистина медалите са важни, но от изключителна важност е и здравето на нацията. Не може да сме на първо място в Европа по инфаркти и затлъстяване и да си мислим, че сме свършили някаква работа. Наистина вярвам, че спортът не бива да се политизира, но здравето на нацията трябва да е национална политика.

- Очаквате ли атаки срещу себе си?

- Когато 22 години си икономически субект, не може да не си допуснал грешки. Аз съм на пазара вече доста време и смятам, че успехите ми са далеч по-големи от грешките, които съм допускал. Гордея се с кариерата си в бизнеса с Публичните комуникации, която съм имал. Сега важното в дейността ми като министър е да работя така, че критиките към мен да са минимални. Знам, че винаги ще се намери кой да те критикува в България и не се притеснявам от това. Това е заради вродения ни скептицизъм. Като правиш реформи, ще те атакуват, няма начин. Целта е обаче да сме полезни за нацията и да правим това, което се очаква от нас.

- Вече се говори за връзките на ваша фирма с тотото.

- Там всичко е прозрачно, но смея да твърдя, че се прави опит за спекулативно поднасяне на информацията. Истината е, че една от дъщерните фирми на компанията, която притежавах участва с миноритарен дял в консорциум, воден от друга фирма, който е спечелил поръчка за рекламно обслужване на тотото преди две години и договорът вече е изчерпан.  Този бюджет се разпределя между всички български медии, които имат отношение към популяризирането на игрите на Българския спартен тотализатор. Няколко проверки са правени от Агенцията за финансов контрол и не са открити и най-малките нарушения. Поръчките на тотото от години са с един и същ срок и един и същ обем. Три пъти мои бивши фирми са се опитвали да спечелят неуспешно. Логично е един път и да се справим, макар и в консорциум. А на всичко отгоре става въпрос за една от най-старите и успешни рекламни фирми, която е първата българска фирма получила награди още през 90-те в Лондон и Ню Йорк. Толкова по този случай. Още преди  месеци съм приключил с бизнеса и съм излязъл от всичките си фирми.

- Казахте, че средставата са малко. Какво ще направите, за да станат повече?

- За мен най-големия резерв е в европрограмите. Заради това ще направим отделна дирекция, която ще се занимава само с тях и обществените поръчки. С експертизата, която притежавам ще се опитам да помогна на федерациите да намират и спонсори. В момента на частния бизнес не му е леко, но има компании, които могат да помагат. Така постепенно ще се решат проблемите. Всичко ще се прави прозрачно. Пред медиите и пред обществото.

- 25 години никой не поиска да се намеси в проблема за базите на ЦСКА. Сега се появява такъв и в "Левски". Какво смятате да направите по този въпрос?

- Тук проблемът е преди всичко морален. Запознат съм с всичко. Ще съберем екип от юристи, които трябва да дадат някакво решение. Може би в началото на следващата година. Защо е морален проблемът. На кого трябва да бъдат дадени тези бази. Клубовете са търговски дружества, те могат да фалират. Президентите да се сменят, собствениците също. Какво гарантира, че тази база няма да бъде заложена пред банка или да попадне в неправилните ръце? След това какво ще правим. Няма как да се даде всичко в ръцете на феновете, но скоро ще намерим решение, което да удовлетворява клубовете.

- Федерациите негодуват и около финансирането на домакинствата. Няма пари за европейски първенства, а в същото време се дават немалко средства за комерсиални турнири.

- Според мен политиката на екипа на министър Раданова в тази насока е правилна и трябва да се продължи. Не може домакинството да се превръща в самоцел. Трябва много прецизно да отсеем това, което ни е нужно. Да видим какво дава за България и за спорта. И едва след това да се дават пари за състезания.

- Вие готов ли сте със своя екип?

- Почти. Остава ми още малко неща да бъдат избистрени. Най-вероятно това ще стане още в понеделник. Имам много добри отзиви за работата на заместник-министър Калин Каменов, който отговаря за младежките дейности и вероятно може би ще го запазя. Там нашият естествен съюзник е министерството на образованието и ще направим всичко възможно да се възстанови нарушеният диалог. Същото се отнася и до общините. Има огромен потенциал в тези взаимоотношения.  

- Защо продадохте "Черно море" на "Химимпорт"?

- Историята е малко по различна. Аз съм свързан кръвно с този клуб от дете. След смъртта на Илия Павлов, неговите наследници се оттеглиха. Появи се Христо Велков, който взе акциите. Той ме покани за изпълнителен директор. Точно преди мача с "Левски" обаче всичко приключи. Не бе намерил и лев. Тогава имах среща с кмета на Варна и той ме помоли да стана президент. Една година издържах отбора с лични средства, малко помощ от общината и малко от рекламодатели. Тогава стартираха преговорите на Общината с "Химимпорт" за изграждането на стадион "Варна". В крайна сметка те се съгласиха да издържат и клуба, но при условие, че остана да помагам, докато те обучат свои хора. Така се задършах още две години, видях, че нещата се развиват, класирахме се за "Интертото" и си тръгнах след като приключих с моралния си ангажимент към варненци.  

- Какво ви даде спорта на вас?

- Много. Аз имам едно от най-качествените, но и тежко образование. Първо английска гимназия, след това медицина. И през цялото време спортувах професионално. Образованието и спортът поравно са ме изградили като човек. Спортът ме научи първо на дисциплина, на упоритост, на търпение. Научи ме да понясам загубите, да търпя болката. Много дължа на спортната си кариера. Аз съм бегач на дълги разстояния. Навремето ни наричаха шишарки. Старая се да бъда такъв в бизнеса и в политиката.

 

 

Източник: 24 часа