Красимир Ципов: Промените в Закона за МВР целят възстановяване на нормалното функциониране на системата

Една от възможностите за борба с битовата престъпност е връщане на командированите по границата полицаи във вътрешността на страната

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в интервю за Bulgariautre

Г-н Ципов, още в първите дни от работата на 43 – то Народно събрание ГЕРБ внесе промени в Закона за МВР.  Какво целят те?

На първо място тези промени целят осигуряване на нормалното функциониране на всички структури в рамките на Министерството на вътрешните работи и осъществяване на всички необходими мерки и действия, които очакват българските граждани, а именно противодействие на престъпността, превенция, охрана на обществения ред и всички други политики, които МВР осъществява.
На второ място сме длъжни да осигурим стабилитет на отношенията както вътре в МВР, така и в отношенията на структурите в министерството с външни институции.

Кои са основните моменти в проекта? Какви промени предвижда?

Промените са в няколко насоки. Първо- възстановяване на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в рамките на МВР, където е естествената и среда. С промените, извършени в началото на лятото на миналата година ГДБОП бе влята в ДАНС. Направена бе симбиоза между служба с контраразузнавателен и аналитичен профил и служба с полицейски правомощия.
Второ - предлагаме промени в процедурата на избор на висшата професионална фигура в МВР – главният секретар, по-точно възстановяване на процедурата, която е била предвидена в закона повече от 17 години, а именно главният секретар да се назначава по предложение на Министерския съвет и президентът на Републиката да издаде указ. Още миналата година заявихме ясно и конкретно, че промяната на тази процедура внася един дисбаланс в отношенията между различните власти и считаме, че този баланс трябва да бъде възстановен. А именно президентът да има право чрез издаването на този указ да прецени дали предложението на МС на съответната личност за този пост е подходящо.
Предвиждаме възстановяване на законово ниво на основни структурни звена в Министерство на вътрешните работи, които в момента са уредени в подзаконовия нормативен акт – Правилник за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи. Считаме, че така ще се възстанови стабилността и нито един служител на министерството няма да се притеснява, че във всеки един момент, на заседание на МС може да се реши както съдбата на цялата структура, в която съответният служител работи, така и неговата лична съдба. Говоря за основни структурни звена като Дирекция „Български документи за самоличност“, Дирекция „Национална система 112“, която приема всички спешни повиквания на български граждани, когато има бедствия и аварии, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, дирекцията, която се занимава с противодействието на измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС – Дирекция „АФКОС“, също така Дирекция „Специална куриерска служба“ и други важни структурни звена, които към настоящия момент са уредени в подзаконов нормативен акт.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров твърди, че с промените се прави опит да бъде сменен предсрочно? Така ли е наистина?

Няма такова нещо. Ние считаме, че за заемането на такава длъжност са необходими сериозен опит и професионален стаж. По същия начин сме подходили и по отношение на предложението за председател на ДАНС. Считаме, че е необходимо тази длъжност да бъде заета от лице със сериозен професионален опит.

Бившият вътрешен министър Румен Петков каза, че АБВ  ще подкрепят промените. Според него те са необходими, има резон в тях, но са и малко прибързани, защото се поставят като една от първите теми за разговор в новото Народно събрание. Какви са вашите аргументи да внесете промените веднага, преди още да са формирани ресорните комисии в парламента?

Ние няма да постъпим така, както постъпи управляващото мнозинство на БСП и ДПС, подкрепено от „Атака“ в рамките на миналото Народно събрание. Ние не държим този законопроект да се разглежда от временна комисия, която да приема такива важни структурни промени. Ще изчакаме формирането на постоянната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Преди влизането на законопроекта в рамките на постоянните комисии  и пленарна зала, държим да бъде направена една широка кръгла маса, на която да се чуят мненията на специалисти, както и на неправителствените организации, които работят в тази сфера. Отново повтарям, единствената цел на промените в закона е да се възстанови нормалното функциониране на системата за сигурност и на МВР.

Какъв дебат очаквате по предложените промени и кои от политическите сили смятате, че ще ви подкрепят?

Времето ще покаже кои политически сили ще ни подкрепят. Когато бъдат изложени разумни аргументи и бъдат чути мненията, включително и на опозицията, ние ще се съобразим. Разумните от тях ще бъдат отразени при разглеждането на законопроекта в Народното събрание. Ще подкрепим всяка една разумна идея.

Отскоро сте зам.-министър, но както и в другите сфери, така и в МВР има проблеми. Тази седмица Цветан Цветанов каза, че е възможно полицаите да останат без заплати, защото новият закон за МВР, приет при предишното правителство не е съгласуван с Министерство на финансите.
Каква е към днешна дата картината? Ще успее ли новото ръководство на МВР да преодолее този проблем?

Да, това е така. Наистина новият Закон за МВР беше внесен в Народното събрание без финансова обосновка, без да има яснота какви са необходимите финансови средства за обезпечаване на всички дейности в рамките на МВР. Към днешния момент трябва да кажа, че за съжаление в качеството ми на народен представител в 42 НС и член на Комисията по вътрешна сигурност, се сбъднаха всички лоши прогнози, които съм правил и аз, а и колегите ми от ГЕРБ. Дефицитът в бюджета на МВР към настоящия момент е над 210 млн.лева. Така че ние ще очакваме при предстоящата актуализация на държавния бюджет тази година в НС да бъдат подкрепени тези текстове, които касаят МВР, а именно осигуряването на 125 млн. лева допълнително по бюджета на МВР.
Служителите на МВР не трябва да се притесняват за възнагражденията си. До края на годината заплатите са осигурени. Всички служители в системата трябва да са спокойни.

В Страсбург се готвят две дела срещу МВР, заради спецакцията в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. Стерлецът Петко Петков и майка му поотделно са подали жалби срещу  МВР за това, че е употребена  прекомерна сила срещу тях. Междувременно разследването за смъртта на Шарков бе удължено до декември. Какъв изход очаквате по целия този случай, към който интересът на обществото е голям ?

В момента се извършва проверка за това как е била реализирана тази специализирана полицейска операция. Тази проверка трябва да приключи в кратки срокове . Резултатите от нея ще бъдат изнесени в общественото пространство. Разбира се, засегнатите лица, за които говорите, имат своето право да съдят България в Европейския съд по правата на човека, но искам отново да пропимня, че ние алармирахме, че едва ли са били спазени всички законови и подзаконови изисквания във връзка с провеждането на тази операция. Въпреки всичко ние ще изчакаме резултатите от тази проверка и ако тя покаже, че трябва да се образуват дисциплинарни наказния или да се предложи на прокуратурата да обрзува наказателни производства, това е въпрос, който предстои тепърва да се разясни.

Цяла седмица политиците се занимават с изчезналите тефрети на Филип Златанов. Там каква развръзка да очакваме?

Моето лично мнение е, че трябва да изчакаме резултатите от проверката, назначена от Софийска градска прокуратура. Там действията по разследването се осъществяват от наблюдаващ прокурор, процесуално-следствените действия по всяка вероятност ще се осъществяват и от Следствения отдел на СГП. Може би всички български граждани могат да си отговорят на въпроса защо цяла седмица политиците се занимават с тази тема. Истината е, че МВР е свършило своята работа. Постъпил е сигнал, обработен е от 112, впоследствие на вещото лице му е казано да подаде жалба в 6 РУ на полицията, експертът за съжаление е преценил, че това може да бъде свършено на следващия ден. Но нито в разговора с оператора от тел. 112, нито в жалбата, която е подал в 6 РУ той не е упоменал изрично, че в чантата, която му е била открадната, фигурират веществени доказателства по образувано наказателно производство.

След избирането ви за зам.-министър на вътрешните работи казахте, че един от приоритетите ви ще е борбата с битовата престъпност. Как смятате да се справите с този проблем, какви мерки ще предприемете?

На първо време смятаме да изготвим съответните планове за противодействие, а именно по какъв начин ще се реализират тези политики. Има различни възможности. Много е важно да се намери възможност полицаите, които  са командировани на границата, за да я охраняват, да бъдат върнати по места, за да може да има това ефективно проитводействие на битовата престъпност. Ще положим всякакви усилия, за да намерим решения на всички тези проблеми. Те не стоят от вчера, не стоят от датата на функциониране на предищното или по-предишното правителство. През последните 25 години проблемът с битовата престъпност е един от най-важните, които стоят на вниманието на всички политически професионални ръководства на МВР. За съжаление обаче българските граждани не виждат резултата, който очакват. Но ще положим абсолютно всякакви усилия, за да покажем на обществото, че искаме да се справим с този проблем. Рабира няма как да предотвратим  извършването на такъв род престъпления, но ако се работи целенасочено,  може да се постигнат едни добри резултати за ограничаване на битовата престъпност.