Йорданка Фандъкова: 2015 г.: София със завод за боклук и метро от гарата до летището

Ще продължим с подмяната на уличното осветление, нужна е сериозна инвестиция

Г-жо Фандъкова, какъв бюджет ще има столицата догодина и какви проекти ще се финансират?

Предлагаме бюджет от 1,4 млрд. лв. със 700 млн. лв. капиталова програма. Над 50% от средствата са европейско финансиране. Догодина ще бъде готов заводът за отпадъци. Ще пуснем метрото до летището и Бизнес парка. С него столицата ще има подземна връзка от аерогарата до Централна жп гара и автогарата. Още 90 000 души ще пътуват с
най-бързия и удобен градски транспорт.

С метрото се променя и средата в "Младост" и "Дружба", защото се ремонтират булеварди, тротоари и осветление. Ще разширим бул. "Ал. Малинов" до бул. "Цариградско шосе". Продължава строителството на метрото до ул. "Сребърна". Вярвам, че догодина ще започнем и третата метролиния, която ще се финансира с европейски средства. Планираме завършване на 5 детски градини и започване на още 8. Тази година построихме 19! Обхванахме 5 и 6-годишните и се надявам да напреднем чувствително с местата за деца от 3 до 5 г. Продължава мащабният ремонт на парка на НДК, ще се работи в Западния и Северния парк.

Всичко това е възможно заради строгата финансова дисциплина, която наложихме. Не променяме местните данъци и такси, но увеличаваме събираемостта и привличаме европейски средства.

За какво не ви стигна времето в този мандат?

Все пак ни остава една година до края на мандата. За изминалите 3 години изпълнихме над 80% от управленската ми програма, която софиянци подкрепиха. Тя е по-скоро план за действие по конкретни проекти. Исках да е така, за да може хората да следят изпълнението на ангажиментите, които поех. Със спечелените европейски средства добавихме още обекти, които не бяха в програмата. С новите автобуси, тролеи, трамваи и метровлакове има сериозен напредък в модернизацията на градския транспорт. Ще пристигнат още 80 нови автобуса, 90% от тролеите са подменени. Има проекти, които по различни причини се бавят като парк "Възраждане" например. Процедурите са на финала и очаквам догодина изпълнението да започне. Голямо предизвикателство е и санирането на панелките. Изключително важна тема за София! Правителството я постави като приоритет, защото това значи не просто подобряване облика на градовете, но санирането на блоковете означава и сериозни икономии за
семействата.

Кои булеварди ще се ремонтират догодина?

Продължава 3-годишната програма за ремонт на булеварди. Сред обектите е вторият етап на бул. "Цариградско шосе". Въпреки трудностите, които софиянци преживяха лятото, сега резултатът е очевиден. Бул. "Дондуков" остана сред малкото в центъра с много лош вид. Държа да се запази паважът и да се изградят перони на спирките. В списъка са булевардите "Монтевидео", "Каблешков", "Витоша" и "Сливница". Продължава преасфалтирането и изграждането на улички, защото са важни за хората, и ремонтът на тротоари. Ще работим усилено и по уличното осветление. Направихме ново по "Цариградско шосе" и в центъра, но това е недостатъчно. Трябват огромни инвестиции и ще предложим цялостно решение. Надявам се, че с работата успяваме да убедим хората, че промяната е възможна, но трябват повече усилия и търпение.

Само нов асфалт няма да отпуши трафика. Подготвяте ли проекти за нови естакади?

Изградихме 5 кръстовища на 2 нива. Тази година пуснахме естакадите на Семинарията и Лъвов мост. Надявам се догодина да започнем и естакадата на булевардите "България" и "Гешов", ако приключи обжалването. Усилията за облекчаване на движението дават резултат, но колите се увеличават всекидневно. Това е предизвикателство за всеки голям град. Сякаш това състезание е безкрайно... Ще продължи изграждането на велоалеи и ще стартира проект за градски велосипеди под наем.

Отдавна говорите за нова тарифна политика и стимулиране на софиянци да пътуват с градския транспорт.

Най-важната мярка е осигуряване на по-удобен и комфортен градски транспорт. Затова продължаваме да строим метрото и да подменяме транспортните средства. Искаме да предоставим и по-атрактивни пакети за пътуване, като картите "София" за туристите, за уикенда и за 3 дни. Така ще се борим и с гратиса, който още е голям.

За кои проблеми на града поискахте помощ от премиера?

За всички кметове диалогът с правителството е много важен. Премиерът Борисов показа, че умее да работи с общините и да не ги дели на свои и чужди. Важно е да има стабилно управление, ясни правила за разпределяне на финансовия ресурс и да бъде върнато доверието на ЕК. Възстановиха се плащанията по оперативните програми и беше пусната първата за новия период. В първия мандат на Борисов бяха отпуснати средства за детски градини на големите градове. Отново поисках такава подкрепа за София. Премиерът вече увери, че ще има финансиране за третия метролъч. Поставих и въпроса за транспортния достъп до Военното НДК, в което ще се премести съдът.

А какво искате като кмет от министрите?

Никога не съм се колебала да потърся който и да е министър за проблем на града. С министъра на финансите говорихме за държавното съфинансиране на метрото. С вицепремиера Томислав Дончев обсъждахме финансовите корекции. Предишното правителство стовари тези санкции върху общините. А някои от тях бяха за проекти, проверявани многократно, дори и от ЕК, за които не е имало никакви забележки. София има сериозен бюджет, но има общини, които може да фалират заради корекциите. Министерството на спорта ще подкрепи избора на града за европейска столица на спорта през 2018 г. Поисках от министъра да финализира прехвърлянето на басейна "Спартак". Министърът на земеделието Десислава Танева ме увери, че започва работа по национална програма за бездомните кучета. Проблем, който поставям пред пети поред министър. Работим активно и отворихме приют за още 1000 кучета. Но, ако въпросът не се реши за цялата страна, глутниците просто се заместват с нови. С министъра на културата говорихме за довършването на ларгото. То е на нивото, на което той го остави преди 2 г. С тези срещи не търся специално отношение към София, а изпълнение на ангажиментите на държавата към столицата.

Настояхте държавата да изготви програма за превенция срещу бедствията.

Тази година показа на всички, че климатичните промени са факт и липсата на превенция води до големи последствия. Междуведомствената комисия подкрепи наши проекти за почистване на реки и ремонт на язовири. Трябва обаче да се заложи повече на превенцията, защото всеки лев, даден за нея, спестява после по 5 лв. за борба с щетите. Затова и общините създадохме фонд "Солидарност" към НСОРБ.

Ще се кандидатирате ли за кмет догодина? Кое ще определи решението ви - одобрението на софиянци, свършената работа или?

Има 1 г. до изборите. Най-важно е доверието на хората, а то се постига с резултати. Още е рано да говоря за решение.

Какъв е хоризонтът на това правителство? Какво или кой може да го свали?

Страната се нуждае от стабилно правителство. И от инвестиции, а те идват, когато има стабилност. Премиерът и колегите от ГЕРБ правят всичко да осигурят тази стабилност. Тези усилия водят и до компромиси. Какво и кой може да свали кабинета видяхме в предишния мандат на ГЕРБ. Надявам се, че партиите и опозицията си взеха поука от случилото се. Видяхме резултата от политическата криза през последната 1,5 г., която се добави към финансовата, а после дойдоха и природните кризи. Това вреди на хората.

Източник -в. "24 часа"