Томислав Дончев: Има шанс през страната ни да преминава газ от 6 източника

6 млрд. лв. европейско финансиране могат да се излеят в икономиката ни през 2015 г., казва вицепремиерът

- Г-н Дончев, кога и пред кого в ЕК ще представите газопровода, който ще пренася азерски газ? И кой е този газопровод - "Набуко" или интерконекторът Гърция-България?

- Газопроводът не може да се разглежда извън общата и сложна картина на доставките на газ и съдбата на България в тази ситуация. Нека да направим преценка какво имаме. Първо - тройката тръби, които идват от Русия през Молдова и Румъния. Те са с капацитет 25 млрд. куб. м газ - едната отива в посока Турция, другите тръби - в посока Гърция и Македония.

- И нашата транзитна мрежа обслужва транзита на руския газ.
- Да, точно така. Има ТАНАП (трансанадолския газопровод), по който до 3,5-4 г. ще идва каспийският газ. Той ще стига до южната ни граница. Имаме неприключилия все още "Южен поток", който в континенталната му част е под въпрос, но в морската му част, смятам, че все още е възможен. Това е трети източник. Ако не броим добива от дълбоко Черно море, с който трябваше всъщност да започнем, източниците стават 4.

- Защо трябва да започнем от местния добив?
- Защото е най-важен от всичките тези неща.
- Каква е вероятността да има добив на газ от блоковете в Черно море?
- Вероятността е 100%. Това, което е с по-ниски проценти на вероятност, сигурно 70%, е да има големи залежи за 200 г. напред. Към 60% е вероятността да има и нефт. Имаме и така наречения вертикален газов коридор.

- Той е от Гърция през България до Румъния. Него ли ще представяте в Брюксел?
- Чакаме да приключи описанието на цялата схема, за да стигнем до трасето през България. Друг източник е Румъния. Тя не транспортира газ, но добива и успява да държи цената си ниска. В един момент ще започне да експортира в посока юг. Очертава се и словашката инициатива...

- Това е "Ийст ринг", нали?
- Точно така, словашката инициатива е доставки от "Северен поток", терминали за втечнен газ, норвежки газ и всичко, което е на север, да се транспортират на юг. Идеята е да се използва част от газопреносната мрежа на Украйна газът да влиза в тройката тръби, които идват от Русия през Молдова към България. До момента изброихме 6 възможни източника на газ.

- Как България се включва във всичко това?
- Да видим първо как България се включва в ТАНАП? Това е по българо-гръцкия интерконектор. В последните месеци имаме невероятен прогрес, настъпен е педалът до дупка, защото проектът е хиперприоритетен, макар че капацитетът му е само 5 млрд. куб. м на година. Ако говорим за йерархия на приоритетите, първият е сигурност на доставките и с тази газова връзка го гарантираме. Вторият приоритет е България да си запази ролята на транзитираща страна. Транзитът е приходи, стойността на мрежата ни е 25 млрд. лв. и както казва премиерът, не можем да я нарежем на скрап. И на трето място - ако по геополитически причини страната ни бъде заобиколена от газопреносните потоци, това за мен е риск за националната сигурност.

- Има една китайска приказка - като ни предлагат лимон, да си направим лимонада ли?
- Точно така. И стигаме до 2 неща. При условие че имаме 5 или 6 източника на газ, нормалното е да започнем да мислим за газоразпределителен център. А като говорим за доставки на газ в посока запад или северозапад, трябва да започнем да мислим за трасе, по което да се движат тези доставки. Дали ще го наречеш континенталната част на "Южен поток", или "Набуко", е все едно. В България могат да влязат, включвайки и собствения добив, не по-малко от 75-80 млрд. куб. м на година.

- В туитър сте написали - газът тече от едно място, а парите от друго. Какво значи това?
- Газът идва от изток или от югоизток, а парите към България се движат по-скоро от Запад. Особен кръстопът е България.

- Руският президент Владимир Путин в последните си изяви не отхвърли "Южен поток" в морската му част.
- Не я отхвърли. А аз преди 2 седмици изпратих писмо до ЕК да поискам правен анализ за съответствие с европейското законодателство на хипотезата руска тръба да стига до българската територия от Черно море, но без продължаваща сухоземна част. Искаме, преди да провокираме интереса на всичките играчи, които биха участвали в хъб или трасе, от правна страна всичко да е ясно. И очаквам отговор. Сигурен съм, че това ще бъде основание за руски интерес към тръбата. А разпределителният център може да бъде пилотен проект за Европейския енергиен съюз.

Цялото интервю четете във в. 24 часа »