Красен Кралев: Втори лифт на Банско може да има само при консенсус

Общество

25-02-2016, 00:04

Снимка:

Bulgaria ON AIR

Автор:

Bulgaria ON AIR

Всичко от Автора

Още по Темата:

Красен Кралев: Зимните спортове с двоен удар в Лилехамер!

Липсата на втори лифт в Банско изнервя туристите

52% от българите искат втори лифт в Банско

bTV призна: Репортажът за лифтовете е неточен

Ангелкова: Чакаме с 30% повече руски туристи за лято 2016-а

Ангелкова: Въпреки трудната 2015 г., посрещнахме повече от 7 млн. чужди туристи

Шепа зелени “милионерчета” протестират на жълтите павета?

Десетина зелени протестираха пред министерски съвет срещу втората кабина в Банско

Марк Жирардели: Псевдоеколозите блокират развитието на България

Извънредно: Владо Каролев изхвърли еколози от международна среща

Министър Кралев отпуска поне 12 800 лв. на шампиона по таекуондо Йордан Колев

Министър Кралев: Финансираме развитието на женски бокс

Министър Кралев патрон на турнир "Странджа"

Министър Кралев: Не виждам никаква пречка за създаването на Висша лига

Красен Кралев: Стартираме програма за развитие на женските бокс, борба и кану-каяк

Спортният министър посочи, че трябва да се изчистят всички съмнения за обвързване между правителство и частни интереси

Втори лифт в Банско може да има само при консенсус и когато се изчистят всички съмнения, че правителството е обвързано с частни интереси. Такава позиция защити министърът на спорта Красен Кралев в Денят ON AIR.

"Казусът с втория лифт в Банско е много сложен. Той е още от 2001 г. Не е решен толкова дълго време, а е заложен още с подписването на концесионния договор. Обсъждан е публично много пъти", припомни спортният министър пред водещия Кузман Илиев.

Взето е решение да се направи опит за нов дебат по казуса, съобщи министър Кралев. По думите му МОСВ ще направи среща с всички засегнати, тъй като обществото не е с еднозначно мнение по въпроса.

"Има разделение и ескалация на напрежението. Съвсем естествено е спортистите и хората, които живеят в тези райони, да искат да има по-голяма инфраструктура и по-добро обслужване. От друга страна, природозащитниците искат да се спазват законите", посочи министър Кралев.

„Трябва да има консенсус и да се премахнат всички съмнения за евентуално обвързване на правителството с частните интереси“, категоричен е министърът.

"Решено е да се направи нова среща, за да се изгладят различията. Чак след намирането на консенсус да се пристъпи към действия. Аз не мисля, че някой обсъжда дали има нужда от такъв лифт. Идеята е, че трябва да се спазват законите. Според мен и двете страни трябва да направят отстъпки, за да се стигне до консенсусно решение", каза Кралев.

Обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец

„Ремонтът на Зимния дворец не се отменя, а се отлага“, посочи министър Кралев.

"В началото тази поръчка беше за около 50 млн. лева, въпреки че имаше 35 млн. лева гласувани от кабинета "Орешарски". Като направихме анализа, видяхме, че дори и тези 35 млн. лева са много. Но тъй като е решение на Министерски съвет оттогава, с което тази сума влиза в уставния капитал, няма как да разполагаме с тези средства. Затова решихме, че е по-удачно да се спре поръчката и да се направи ново задание, което не е необходимо този Дворец да е в състояние да приема Световни първенства. Говорим, че е за българските спортисти е важно да имат нормални условия за тренировка", поясни той.

Ремонтът на Двореца може да се направи с по-малко пари, подчерта спортният министър. Според него публичните средства за спорт в България са малко. "Трябва да пестим, трябва да сме много внимателни с разходването на тези средства. Ако може един обект да се направи с по-малко пари, то тази поръчка трябва да се оптимизира. Правителството е дало 35 милиона лева за тази поръчка и на тази прогнозна цена трябва да се пусне поръчката. Съмнения не трябва да има, защото ние се стремим да намалим цената на поръчката, а това може да се постигне чрез тръжната процедура. Ремонтът на Двореца не се отменя, а се отлага. Има и още много инфраструктруктурни проекти, с които трябва да се занимаваме."

 

Подробности вижте във видеото на Bulgaria ON AIR