Красен Кралев: Горд съм от факта, че организирахме верига маратони

ММС е осигурило 200 000 лв. за провеждането на дебютното издание на веригата от маратони в България, която се организира под мотото „Бягането - начин на живот“

„Изключително съм горд с факта, че успяхме да организираме верига от маратони в България. Целта ни е не само да поканим във Варна елитни бегачи от цял свят, но и маратонът тук да стане традиционен, част от международния календар  на леката атлетика. Това е начин и да помогнем за стимулиране на масовия спорт”, бяха първите думи на министъра на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференцията във Варна по повод първия маратон в морската столица на 15-и май.На пресконференцията присъстваха още Иван Портних – кмет на Община Варна, Анатоли Илиев – организатор на лекоатлетически маратони и член на Управителния борд на АCES Europe, Кристиан Димитров – директор на Дирекция „Спорт“ към Община Варна и Бончо Бонев – председател на СК „Черно море Атлетик“ и др.

„Варна е с много силни традиции в леката атлетика”, продължи Красен Кралев, като изреди някои от най-известните местни лекоатлети. „ Смятаме, че Варна е изключително подходящо място, където да стартираме с тази верига маратони. Всеки един от стартовете е с награден фонд 50 000 лева”, каза още той като припомни, че останалите два маратона са в Стара Загора през юни и в София през есента.

„ Надявам се на една успешна организация. Колкото по-силни са участниците, толкова по мащабно в международен  аспект ще бъде отразяването.Животът ми е свързан с дългите бягания, направим ли ги традиционни, това ще има благоприятен ефект върху младите хора”, сподели още министърът.

Той разкри, че държавата отпуска бюджет в размер на  200 000 лева за трите маратона, които ще бъдат разпределени равномерно. Русе и Бургас също са били изявили желание да приемат маратони, но Варна и Стара Загора първи са проявили готовност.

Организаторът на лекоатлетически маратони и член на управителния борд на АCES Europe Анатоли Илиев разкри, че са изпратени покани до елитни световни бегачи.

„ Наистина идеята за маратони е нещо много хубаво. Приветстваме я и се включваме активно. С така направения маршрут сме се постарали да улесним бегачите. Изпратили сме покани до елитни маратонци- поне 5-6 състезатели с постижения 2 часа и 12 минути, 2 часа и15 минути. Не си поставяме много високи цели, тъй като времето е късо. Колкото и да сме малки като държава, трите маратона са тласък на активния начин на живот.

Наградният фонд наистина е голям. В страни като Швейцария и Австрия това са наградните фондове. Таксите за участие са минимални, за да може всеки , който желае да се включи”, заяви Анатоли Илиев.

„Важното е да се направи първата стъпка. Затова бе избрана Варна за старт на веригата от маратонски бягания. Разглеждаме маратона като една прекрасна бъдеща традиция, свързана с имиджа на града. 15-и май е добра дата. Не на последно място във Варна има много любители на бягането”, коментира кмета на Варна Иван Портних.

Припомняме, че дебютното издание под мотото „Бягането - начин на живот“ предвижда следните маратони: във Варна на 15 май, в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие в финала от българската маратонска верига.

Наред с това, организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 50 000 лв., а победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв. За крайният победител във веригата – състезателя събрал най-много точки след последното бягане в София - са предвидени допълнителни 20 000 лв. бонус.

Първото състезание от веригата ще бъде Варненският маратон със старт в 9.30 ч. на 15 май на площад „Независимост“ (до Варненската Опера).

Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и Морската градина. Информационен център и пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера ще бъде изграден пред Фестивален и конгресен център Варна (на входа на Морска градина).

Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи:

- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)

- 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)

- 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)

- 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18

години към деня на състезанието)

Контролно време на 42.195 км – пет часа.

 

Подробности за маратон Варна 2016 ще намерите ТУК

 

Подробности за маратон София 2016 ще намерите ТУК

 

Аудиофайл от пресконференцията ще намерите ТУК