Кой гласува с най-много точки за България и Поли Генова?

Страните, които помогнаха на Поли и за кого гласува България

В нощта на събота срещу неделя бе избран новият победител на конкурса „Евровизия“ – Украйна победи с баладичната песен на татарката Джамала – 1944, определена от мнозина като политическо послание. Представителите на Русия възроптаха срещу политическото съдържание, но песента бе оставена да участва в конкурса.

Въпреки, че Украйна е крайният победител, най-много гласове на професионалното жури събра Австралия (заела второ място), а зрителите гласуваха за Русия, която се класира трета.

Големият пробив  обаче е за Поли Генова и България, които въпреки занижените оценки на журито заеха четвъртото място.

Извън коментарите за политизирането на конкурса „Евровизия“ хвърлям поглед към това, което най-много касае нас българите.

Кой и как гласува за нашата песен?

Според изнесените резултати на сайта на „Евровизия“ можем да заключим, кои са държавите подкрепили България и Поли Генова.

Изненадващо нашите западни съседи от Македония са най-големите донори за високата ни позиция на финала. Македония дава сбор от 20 точки в полза на България (10 от журито и 10 от публиката), следва я Малта с 18 точки (10 от жури и 8 от зрителите). Австралия е третата страна помогнала най-много за постижението на Поли – 18 (8 жури, 10 телевот).

Страните дали най-висок зрителски вот – 12 за нас са Испания и Кипър.

По 10 точки за България са събрали теле публиката на Македония и Австралия. Общия брой – 307 се формира от сбора на 180 точки на публиката и 127 от журито.

Срам - Русия, за която българските меломани са гласували с 12 точки изпращайки смс, не е отделила нито една точка, зрителски или съдийски вот, за страната ни. Другите държави, чието жури и публика са останали безразлични към изпълнението на Поли Генова са Исландия и Естония.

Подробен списък с всички гласували за България вижте на сайта на „Евровизия“

Как гласуваха българите?

България даде най-много точки на Армения – 20 (12 жури, 8 телевот), неблагодарна Русия получи от нас 18 (12 телевот, 6 жури), 13 точки получава Австралия (8 жури, 5 телевот).

Българските зрители са дали 10 точки на Украйна, но пък музикалните специалисти в българското жури не са оценили достойнствата на песента.

Можем да кажем, че взаимна симпатия в гласуването имаме единствено с Австралия.

Началото – Втори полуфинал

Поли Генова е класирана на пето място на втория полуфинал, който й даде шанса да стигне до финала с 220 точки (122 телевот, 98 жури) най-висока оценка тя е получила от Австралия.

В заключение - най-високите си оценки Поли Генова е получила от Македония, Австралия и Малта.