Светът се нуждае от силен Европейски съюз много повече сега, отколкото когато и да било

Федерика Могерини е Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и Вицепрезидент на Европейската комисия. Могерини е и бивш външен министър на Италия. Наскоро тя представи нова Глобална стратегия за обща външна политика и политика за сигурност, която ще се опита да стабилизира и засили ролята на ЕС, загубил част от авторитета си след вота на британците в подкрепа на Brexit,  в сложната международна ситуация.
"България утре" ви представя анализа на Могерини, публикуван в Project Syndicate, в който тя разглежда както текущата нелека ситуация, в която се намира ЕС, така и бъдещите предизвикателства и възможности пред съюза.

 

Предназначението, дори оцеляването на Европейския съюз сега е под въпрос така, както никога не е било преди. Всъщност европейските граждани, а и светът се нуждаят от силен Европейски съюз много повече сега, отколкото когато и да било.

Обширният европейски регион ставаше все по-нестабилен и по-несигурен в последните години. Още повече, че кризите във и извън границите на ЕС директно повлияха на начина на живот на всички европейски граждани.

В предизвикателни времена като тези, силен ЕС би бил такъв съюз, който мисли стратегически, споделя общи визии и действа сплотено. С оглед на решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, ние, европейците, трябва несъмнено да преосмислим как работи съюзът ни. Но пък много добре знаем за какво трябва да работим самите ние. Знаем какви са принципите ни, интересите ни и приоритетите ни. Няма време за политическа несигурност. ЕС се нуждае от стратегия, която да прегръща обединена визия за общи действия.

Никоя от държавите-членки на ЕС не може да се справи с опасностите, пред които е изправена Европа, ако действа сама. Нито пък би могла да се възползва сама от възможностите, които предоставя съвременната глобална икономика. Но под формата на съюз с население над половин милиард души, потенциалът на Европа е безпрецедентен.

Дипломатическата ни система е вездесъща и покрива цялото земно кълбо. Икономически ние влизаме в световните Топ 3 редом с Китай и САЩ. Ние сме най-големият търговски партньор и чуждестранен инвеститор в почти всяка държава в света. Заедно страните от Европейския съюз инвестират повече в развитие и сътрудничество, отколкото останалият свят, взет заедно.

Но също така е ясно, че не използваме целият си потенциал или поне все още не го правим. Голямното мнозинство от гражданите ни разбират, че трябва да поемем колективна отговорност за ролята ни в световен мащаб. Партнорите ни също очакват ЕС да играе основна роля, включително и в осигуряването на глобална сигурност.

ЕС би могъл да задоволи нуждите на гражданите си и да накара партньорските ни връзки да заработят, само ако действаме заедно - европейските институции и националните правителства да работят съвместно на всяко едно ниво. Именно това е целта на Глобалната стратегия за обща външна политика и политика за сигурност, която наскоро представих на лидерите на държавите-членки, Европейската комисия и Европейския съвет.

Стратегията, първата подобна в ЕС от десетилетие насам, се фокусира колкото върху защитните възможности и антитероризма, толкова и върху откриването на работни места, социалното включване, човешките права и т.н. Тя се занимава с подсигуряването на мира и стабилността на страните в и около Европа.

ЕС винаги се е гордял с "меката си сила" и ще продължи да го прави просто защото сме най-добрите в това. Но идеята, че ЕС е единствено "цивилна сила" не е адекватна с оглед на текущата действителност. Например към настоящия момент ЕС провежда 17 военни и цивилни операции по целия свят. В региони като Афганистан, Конго, Грузия, Южна Сахара, Молдова, Сомалия и Средиземноморието хиляди мъже и жени служат под европейския флаг. В съвременна европа "меката" и "твърдата" сили вървят ръка за ръка.

Стратегията подхранва амбицията на ЕС за стратегическа автономия, която трябва да поддържа общите интереси, принципи и ценности на нашите граждани. Обаче знаем, че подобни приоритети са най-добре подсигурени, когато не сме сами, а в международна система, базирана на многостранност и правила, а не на принципа на "световна полиция" и самотни войни.

Именно затова ЕС ще продължи да задълбочава трансатлантическото сътрудничество с партньорите ни от НАТО, докато в същото време създаваме връзки с нови играчи с цел да надградим стратегията си. ЕС ще инвестира в регионални институции и в сътрудничество в и между регионите. Също така ще промотираме глобални управленчески реформи, които да могат да посрещнат предизвикателствата, които ни поднася новият век.

И докато правим това, ще започнем да споделяме глобалните отговорности с партньорите си и да подпомагаме силните им страни по практичен и принципен начин. Двете десетилетия, изпълнени с посвеместно разпространение на несигурност в световен мащаб ни научиха урок - слабостта на съседа ми и слабостта на партньора ми са мои слабости. Така че ще превъзмогнем илюзията, че световната политика е игра с един-единствен възможен победител в нея.

Действайки с решения в тази насока, ще подобрим ситуацията за всяка държава-членка на ЕС, съответно и за нейните граждани. Но всички поставени тук цели могат да бъдат постигнати само и единствено чрез една обединена и  ангажирана в целите си Европа. Културното ни обединение, целящо постигане на споделените ни цели и обслужващо общите ни интереси, е всекидневно предизвикателство, но също така и най-голямото ни предимство, защото разнообразието е това, което ни прави силни.

Интересите ни несъмнено са общоевропейски такива и единственият начин да ги постигнем е чрез общи средства. Именно затова всички европейци и всички европейски правителства носят колективна отговорност за това да направят съюза ни още по-силен.

Хората в Европа се нуждаят държавите-членки да се обединят в целите и действията си. Крехката ситуация в света се нуждае от един по-уверен и отговорен Европейски съюз, съюз с по-напредничава и отворена външна политика и политика за сигурност. Новата Глобална стратегия ще ни направлява в пътя ни към един съюз, който наистина удовлетворява нуждите, надеждите и стремленията на гражданите ни, съюз, който се гради на успеха на 70 години мир, съюз, достатъчно силен, за да допринесе за мира и сигурността в нашият регион и целият свят.

 

Превод: "България Утре"