Д-р Виолета Заркова: Борбата с допинга цели да защити чистите спортисти

Спорт

04-08-2016, 09:03

Снимка:

monitor.bg

Автор:

Снежана Иванова, Монитор

Всичко от Автора

Срещу зика препоръчваме дълги ръкави и В витамини

Д-р Виолета Заркова е изпълнителен директор на Антидопинговия център към Министерството на младежта и спорта, който осъществява допинговия контрол и превенцията на използването на забранени субстанции и забранени методи в спорта. Завършила е медицина в Медицинската академия в София и е била лекар на клубни и национални отбори. Има участия на 2 олимпиади като лекар и на още една като шеф на Антидопинговия център.

- Г-жо Заркова, в навечерието сме на игрите в Рио. Как Анпидопинговият център „подготви“ българските олимпийци? Всички ли минаха на тестове и колко пъти ги проверихте?

- За всяка олимпиада има правила, изготвени от Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК). Всички наши спортисти, с изключение на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров поради тяхната ангажираност, са преминали на обучение по тези правила. На такова обучение преминаха и лекарите, които ще са с делегацията ни в Рио. Те не могат да получат акредитация за олимпиадата без да издържат теста на МОК от 4 части относно антидопинговите правила, които ще важат за Рио. Казаха ми някои от въпросите и смятам, че тестът не е бил лесен. Но когато си запознат много добре с правилата, които трябва да се спазват, не е нерешим. И тримата наши лекари преминаха успешно този тест и получиха своите акредитации. Така че на олимпиадата ще имаме лекари, които знаят всички антидопингови правила и ще бъдат в помощ на състезателите.

- А какво е по-различното в изискванията в сравнение с предишни олимпиади?

- Различното от предишните олимпиади е създадената работна група за предварителни действия срещу употребата на допинг в спорта. Нейната задача беше да съгласува всички действия между WADA, МОК, Антидопинговите организации и международните спортни федерации, за да гарантира ясни програми за тестване и идентифициране на възможни пропуски преди Рио. Отговорността на всички е да се предотврати участието на спортисти, които постъпват нечестно. Имаше изготвени риск-регистри с досие за всеки състезател, в който се включват преминалите тестове, пропуснати проверки и други нарушения. Плановете за тестване бяха съгласувани в международен мащаб, през една система, наречена „Адамс“. Състезателите от по-високо рисковите спортове са преминали по три теста, други са с по два, трети - по един за периода от 3-4 месеца преди олимпиадата. Изискване за всяка олимпиада е спортистите с квоти да бъдат включени в регистър за тестване, където те да попълват надлежно местонахождението си.

Ново е и попълването на тестове от лекарите, а за България новост е и създадената от министър Красен Кралев комисия за мониторинг и медицински контрол на спортистите със завоювани квоти и тези с възможност за завоюване.

Като на всяка олимпиада има специален комитет, създаден към МОК, който издава разрешенията за терапевтична употреба (б.р. - разрешение за ползване на лекарства при някои заболявания). Ако има олимпиец с такова разрешение, то следва да бъде потвърдено от въпросната комисия 30 дни преди началото на игрите.

Относно допинг контрола вече сме в състезателния период, който започва да тече с откриването на олимпийското село.

- А пристига ли при вас информация, когато чужди допинг ченгета вземат проби на наши състезатели в България?

- Да, ако самите спортисти ни информират или чрез системата „Адамс“. Там ние виждаме, че е взет тест, без значение дали той е направен в България или в чужбина.

- В българския олимпийски отбор има ли състезатели с разрешение за специална медикаментозна терапия?

- От групата, която ще е в Рио, до момента няма такива.

- Разбрахме, че сте провели и специално обучение на олимпийците как да се предпазват и от вируса зика и други зарази. Какво ги съветвахте?

- Това е извън нашия обсег на действие, но координирахме усилията си с БОК и всички преминали антидопингово обучение бяха запознати с предпазните мерки, които лично трябва да вземат. Дали сме указания да се използват спрей репеленти, да се пръскат и косата, и дрехите. Да се предпочитат дрехи с дълги ръкави и крачоли и да се приема В-комплекс, тъй като миризмата на В витамините, излъчена през кожата, отблъсква комарите.

- Основателни ли са според вас отказите на редица спортисти да участват в Рио заради притеснения от заразата зика?

- Олимпиадата е най-големият форум за един спортист. За нея всеки се готви минимум 4 години. Бразилските власти трябва да са взели мерки и да са пръскали против комарите и всеки като вземе и лични предпазни мерки, мисля, че този страх е неоснователен. Освен това този вирус е опасен най-вече за бременните жени, а такива едва ли ще участват на олимпиадата.

- Как ще коментирате случая с руските спортисти и разразилия се безпрецедентен скандал?

- Отговорността на всички нас, които работим в областта на антидопинговите политики, е да защитаваме чистите спортисти, да се борим срещу измамата, за да бъдат медалите с истински блясък и да знаят и публиката, и състезателите, и всички останали, че това са едни честно спечелени медали. Това, което се случи в Русия, е изключително тревожно. То хвърля сянка на съмнение върху всички медали. Аз в личен план съм потресена от това, което беше изнесено в докладите. Ние изразихме нашата позиция още преди да излезе решението на МОК и в последствие се оказа, че те съвпадат. А именно, че всяка една международна федерация, съобразно своите правила и критерии за допустимост до участие в състезанията на олимпийските игри и международните разпоредби, да вземе решение дали спортистите да бъдат допуснати до участие Рио. Защото, пак казвам, целта е да бъдат защитени правата на всички доказано чисти от допинг спортисти, независимо от тяхната националност. Съобразно фундаменталните принципи на олимпийското движение е недопустима всяка форма на дискриминация спрямо страна или човек по какъвто и да е признак. Тези, които са мамили, без значение дали са състезатели, длъжностни лица или държавни чиновници, те трябва да понесат своята отговорност и наказание.

- Имат ли основания чистите руски лекоатлети да търсят правата си, тъй като международната лекоатлетическа федерация и съдът в Лозана не ги допуснаха до Рио, въпреки че не са нарушили правилата?

- Те имат своите права. Всеки един състезател има права и задължения. Когато той изпълни задълженията си, трябва да потърси правата си.

- Основателни ли са наказанията на състезатели при повторното изследване на пробите от олимпиадите Пекин 2008 и Лондон 2012?

- В кодекса е записан периодът, в който се съхраняват пробите и тяхното повторно изследване. Пробите се съхраняват 10 години при специални температурни условия, така че няма как да бъдат повредени. Изследват се обаче с по-нова и модерна апаратура и методика, която дава по-добър анализ. Търсят се вещества от тогавашния забранителен списък, така че всичко е съобразно правилата.

- Защо все още българската лаборатория няма акредитация към WADA?

- Акредитацията на нашата лаборатория не зависи от нас, а от научния департамент на Световната антидопингова агенция. Изпълнили сме всички техни препоръки и чакаме.

- Какви плюсове ще ни донесе тази акредитация?

- Ще издигне имиджа на България. Ще имаме възможност да намалим финансовите разходи. Сега ние изпращаме допинг пробите в чужбина, а когато имаме лицензирана българска лаборатория, те ще остават да се изследват у нас. Транспортирането на кръвта е един доста сериозен проблем, защото трябва да пристигне в определен часови интервал до съответната лаборатория, при специални условия. Това са все разходи, които ще бъдат елиминирани. Освен това лабораторията ще има възможност и да печели, защото в България се провеждат много международни състезания, на които ние осъществяваме допинговия контрол, и тези проби също ще остават за тестване при нас.

- Сега къде изпращате пробите и колко ви струва това?

- Пробите ги изпращаме в Австрия и Гърция. Цената на пробите е различна в различните лаборатории. Транспортните разходи са в зависимост от пробата – дали е урина или кръв. За урината също има изисквания за транспортиране.

- Всяка година излизат нови начини за стимулиране. Когато лабораторията получи лиценз, ще бъде ли в състояние да хваща генния допинг например?

- Всяка акредитирана лаборатория трябва да работи по определени методики и да може да доказва веществата от забранителния списък. Получаването на акредитация дава възможност за доказване на всички вещества от забранителния списък, включително и генния допинг.

 

Източник: monitor.bg