Кой е купувачът на царските конюшни Янко Иванов?

Във фейсбук пуснаха снимки на къщата му в Морската градина

Братята стояли зад неуспял кандидат за кмет на Варна от ДСБ Янко Иванов, който придоби земята под царските конюшни след 10-годишна съдебна сага, е бивш съдружник на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка. По професия Иванов е финансист, работил е и в други трезори.

Във фейсбук варненци пуснаха снимки на имоти в Морската градина на своите съграждани - братята Янко и Красимир Иванови. Вторият е ректор на Варненския медицински университет. През 2010 г., когато е управител на университетската болница “Св. Марина”, за малко да бъде арестуван. При стрелба в Слънчев бряг е ранен местният бандит Юрката, когото полицията започва да издирва. По това време МВР шеф е Цветан Цветанов. Оказва се, че издирваният е в болницата, ръководена от Красимир Иванов. Това е имотът на братята в Морската градина. Подкрепяният от тях кандидат за кмет от ДСБ Чавдар Трифонов обещаваше да одържави всички частни имоти и да спре достъпа на коли край морето. При фалита на КТБ се оказва, че близо 10 милиона лева на медицинския университет и болница "Св.Марина" изгарят.

 

Изглед от въздуха към дома на двамата братя в Морската градина.

Това е имотът на братята в Морската градина. Подкрепяният от тях кандидат за кмет от ДСБ Чавдар Трифонов обещаваше да одържави всички частни имоти и да спре достъпа на коли край морето.

 

Според статусите на възмутените варненци двамата братя били сред основните борци за спиране на автомобилите в Морската градина, а в същото време самите те шофирали до луксозния си дом. Те подкрепяли кандидатурата на кандидат-кмета на Варна Чавдар Трифонов, издигнат от ДСБ, според сайта novinaria.bg.

Вероятно и затова вчера Цветан Цветанов посочи, че областният управител на София е издигнат от Радан Кънев и Иван Костов. По време на кампанията Трифонов издигна като свой лозунг да се одържавят имотите в Морската градина, но вероятно не е имал предвид точно имотите на братята Иванови.

И имотът в Морската градина е придобит от Янко Иванов чрез заменка, твърди пак сайтът novinaria.bg.

Бившият шеф в КТБ Янко Иванов е и сред хората, построили сградата “Кораба” във Варна на гърба на Морското училище, след като теренът за нея бил изваден от списъците на забранените за приватизация имоти. По-късно сградата бе продадена на министерството на правосъдието срещу 4000 лв. на кв. м при площ от 1000 кв. м за административен съд на Варна.

Янко Иванов е управител и съсобственик в агенцията за недвижими имоти “Дивисима”, през която първоначално е направена заменката на царските конюшни. Тази фирма е и купувачът на сградата на държавния “Булгарплодекспорт” на столичната улица “Съборна”. За нея са платени само 1,1 млн. лв. през 2008 г.