Цачева пред Ройтерс: Няма алтернатива на членството ни в ЕС и НАТО

Според доклад, Москва е подела кампания от тайни икономически и политически мерки, за да манипулира пет бивши комунистически страни, сред които и България

„Няма алтернатива на членството ни в Европейския съюз и НАТО и като президент ще бъда гарант на тази ориентация.“ Това заявява Цецка Цачева в интервю за „Ройтерс“, вчера. От информационата агенция отбелязват, че Цачева е кандидатът на управляващата партия ГЕРБ за предстоящите президентски избори.

По отношение на позицията на страната ни спрямо санкциите срещу Русия, Цачева е заява, че ще работи за свалянето им по дипломатически път, но задължително да са изпълнени Минските споразумения. В интервюто Цачева е приветства усилията на премиера Бойко Борисов за предотвратяване на мигрантска вълна към ЕС и за осигуряване на помощ от ЕС за подсилване защитните мерки по българско-турската граница.

От "Ройтерс" коментират, че след две години в управлението, ГЕРБ се ползва с най-висока степен на доверие от гражданите, сравнение с останалите политически партии, според социологическите агенции.

България е била известна като най-лоялния сателит на СССР, но след болезнен преход е влязла в евроатлантическите съюзи, въпреки че много граждани изпитват „културно и историческо привличане към Русия“. „Ройтерс“ цитира заключенията от доклада „Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа“, в който се казва, че Москва е подела кампания от тайни икономически и политически мерки, за да манипулира пет бивши комунистически страни, сред които и България. Част от тях са насочени да дискредитират западния либерален модел и да подронят трансатлантическите връзки.

Цачева от друга страна заявява, че е забелязала опитите за дестабилизиране на България и че ще засили диалога, така че да няма „отклонение от пътя, който сме избрали – ЕС и НАТО“.

Източник: Ройтерс