Борисов: Грешката за резултата на Цачева е моя, но тя е най-подготвена за президент (цялото интервю)

Политика

10-11-2016, 10:40

Снимка:

btv, кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангел Джамбазки: Невъзможно е да управляваме с БСП и ДПС

Евгений Михайлов: В неделя ще гласувам срещу БСП!

Цветанов: БСП ще употребят Радев, за да създадат политическа криза

Марешки: Не искам ДПС и БСП да се връщат на власт

Румяна Бъчварова: Тезите на Радев са тези на БСП

Цветанов към БСП: Харчите необосновано и задлъжнявате държавата

Борисов: Моделът "Орешарски" е пагубен за България, а Румен Радев може да е новият Орешарски (видео)

Премиерът Бойко Борисов откри ново депо за битови отпадъци в Разлог

Борисов: ЕК повиши оценката си за икономическия растеж на България

Борисов: Цачева е много по-подготвена за президент от Радев

Бойко Борисов поздрави българските полицаи с професионалния им празник

Георги Марков изригна: Борисов да подаде оставка, за да спре цирка!

Съвършеният деструктивизъм или удряй пръв, Борисов

Борисов: Възможностите са две – да се върнем в мрачното минало или да останем сред европейските народи

Борисов: ГЕРБ е първа политическа сила на тези избори

Бойко Борисов: Важно е да чуем гласа на хората (видео)

Борисов: Важно е да чуем гласа на хората

Томислав Дончев: БСП и ДПС играят в един отбор - въпросът е кой е третият

Бойко Борисов: Китай е наш първостепенен партньор

Цветанов: БСП и ДПС искат отново да се върнат на власт като започнат с президентството

Десислава Атанасова: БСП пред гражданите твърдят едно а задкулисно правят друго

Публикуваме пълния текст на интервюто на лидера на ГЕРБ в предаването „Лице в лице“ на bTV

Водещ: Гостът ни днес е премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Здравейте, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Сега вие гостувате в много интересно време и за света, и за България. Днес изненадващо за мнозина Тръмп спечели изборите в Америка. За вас беше ли изненада?
Бойко Борисов: Не. Не, така че да честитим на новия президент. След Брекзита в Англия знаех, че ще има също промени в Щатите. Но политиката, която ще води, не е всичко това, което говори по време на предизборната кампания. Само едно казвам, понеже наводненията и всичко това, което става в природата, непризнаването на Парижкото споразумение за климата ще доведе до катастрофи в света. Виждате за последните няколко години температурите с по градус и половина – два са се вдигнали навсякъде.
Водещ: Да кажем на нашите зрители, че Тръмп не вярва изобщо в теорията за глобалното затопляне, той смята, че тя е фантазия на китайците. Обяснявам го за зрителите, които в детайли не са следили.
Бойко Борисов: Поне в това дано промени мнението си, защото аз съм убеден, че не само от това, което съм чел за глобалното затопляне, участвал съм в такива конференции и знам в Европа и Зелените, и всички колко държат това споразумение да се спазва. Но дето се вика, едно се говори, то и в България е така, друго се прави след това.
Водещ: Проблем е, че това е теза на всички републиканци, дано нещата се променят. Защото това не е само негово мнение. Но не знам вие доколко и как сте следили кампанията за президентските избори в САЩ, но искам да направя една аналогия с кампанията у нас, ако ви е любопитно. Не знам дали знаете, че 99 % от медиите в САЩ стояха много плътно зад Клинтън. А не просто плътно, открито, категорично говориха за нея, единствено дясната група „Фокс“ стоеше зад Тръмп. Което е малка част от цялата….
Бойко Борисов: При нас беше точно обратното.
Водещ: Не, аз казвам това, защото…
Бойко Борисов: При нас от сутрин до вечер, от сутрешните блокове до вечерните шоупредавания, всичко беше срещу нас. Карикатуристи, всички, така че при нас беше обратното. Това е съществена разлика.
Водещ: Да, да, но го казвам, защото ние с вас през годините сме водили този разговор за ролята на медиите, че медиите могат да помогнат на някого. В случая всички шоузвезди, всички концерти, величия, шоумени, всички стояха зад Клинтън.
Бойко Борисов: Аз не знам моя любим актьор Роберт де Ниро как ще седи в САЩ сега, с това, което изрече за техния президент. Но нека си гледаме България. Нека. Американците са си избрали президент, имат си го. Ще видим, след два-три месеца, защото навремето така и за Рейгън си мислехме едно, пък след това политиката му стана съвсем друго. Той падна и Съветският съюз тогава. Нека да изчакаме първите няколко месеца, повтарям, едно се говори в предизборната кампания, после се прави друго.
Водещ: Казвам го като преход в нашата кампания, защото всички плашеха с Тръмп, че ако Тръмп дойде, ще се случи апокалипсис. Сега не правите ли същото вие от ГЕРБ, че ако Радев дойде на власт, ще се случи аполипсис?
Бойко Борисов: Не, напротив. Аз съм си направил изводите за мен. Аз снощи до късно се карах на доста от кметовете, от дейците в ГЕРБ, които се опитват по места, на някои места, те са на две места мисля, по няколко села, да плашат едва ли не, като не е ГЕРБ и като не е нашето правителство, колко лошо ще стане. Не е нужно да се плашат хората. Аз мисля, че за всеки има алтернатива, за всяко управление има алтернатива. Даже винаги съм цитирал дядо ми: без петел ще съмне. Така че България ще има, ще има управление, старахме се много, старахме се истински, и по тази тема искам да говоря. Грешката за този резултат е изцяло моя.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Първо да започнем от референдума. Това, че беше направен в един ден с изборите. Всички ме предупреждаваха, че тогава избирателната активност ще стане по-голяма. Само че аз не исках да харча пари за два избора.
Водещ: Но това не е лошо да има избирателна активност.
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Не е лошо да има избирателна активност.
Бойко Борисов: Не, не е лошо, разбира се. И затова, ако Слави Трифонов има възможност като човек, който го инициира, да ми отговори на тези въпроси. Първо, ние не само че направихме и допуснахме референдума, така както искаше, но го направихме в дните за избор на президент. Сиреч, когато цялата държава отива да гласува. Второ, дори и най-големите ни приятели се затвориха, че им затворихме за два дни центъра на града, за да се направи концертът на „Орлов мост“. Я представете си, ако всеки иска да си направи концерт или предизборното си мероприятие на „Орлов мост“? Какво ще стане с града. Ние и това разрешихме. За мен беше важно всъщност какво ще каже народът. Аз винаги съм се съобразявал с мнението на хората. Не с кой е предложил даден референдум или дали е добър или лош, точно обратното. От този референдум и би било груба грешка сега ЦИК за 13 ли са, 15 хиляди гласа да се захваща за буквата или да брои бюлетини…
Водещ: Е, такъв е законът, г-н Борисов, как ще е грешка?
Бойко Борисов: Да. Затова ние взехме такова решение в ГЕРБ, ще подкрепим и трите неща, защото аз гласувах за референдума. За разлика от много други, които сега ще кажат подкрепям го. Защото над 3,5 милиона, колко са гласували за тези неща, които са тези три искания в референдума. Едното от тях ще доведе олигархията пряко в управлението на страната. Това е субсидията от 1 лев. Аз съм направил партията си, ГЕРБ се е създал без 1 лев. Помните, с инициативен комитет, без 1 лев, без никаква субсидия. Нещо повече, сегашните субсидии бяха гласувани, и мажоритарни избори имаше, ако си спомняте, от БСП и ДПС, когато беше тройната коалиция на власт.
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: Те не очакваха, че ние ще победим. От днеска нататък партия ГЕРБ дали след балотажа в неделя ще бъде в управление, или ще бъде в опозиция, в зависимост от резултата, ще работи субсидията да бъде 1 лев на глас.
Водещ: Е, като доведе олигархията, защо, г-н Борисов, ако сте убедени в това?
Бойко Борисов: Аз съм убеден, но след като 3,5 милиона искат да е така, глас народен – глас Божи. Ние от този момент започваме да работим за това – 120 депутати, 1 лев субсидия. Но искам, уважаеми г-н Трифонов, да си направи партия и да слезе от сцената и да дойде и да носи управленска отговорност. Защото едно е от сцената да говориш, съвсем друго е да дойдеш и да носиш в този глобален свят тежката отговорност, която носим ние. Защото аз, ако мислите, че имам сън нощно време, когато ми предстои на другия ден да съм седнал до Ердоган да изтърпя всичко, което знам, че може да ми причини на държавата. Или когато ще имам разговор с президента Путин и трябва да отстоя това, което са надробили преди мене маса правителства? Или с държавния секретар Кери трябва да говоря по енергийните въпроси, които други преди мен надробиха, това ми коства здраве, това ми коства безсъние. Властта не е никакво удоволствие, не носи нищо, освен свръх напрежение. Някой ако си мисли, че дори и на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубави от петгодишните мерцедеси на НСО, които са с основен ремонт на двигателите. Само казвам. Да дойде и солидарно с политическите партии да носи отговорност с 1 лев субсидия. Сиреч изкарали са 800 хиляди гласа сега големите партии, с 800 хиляди лева на година ще ви плащат за предизборните кампании. Защото г-н Радев кампанията колко пари е платил на БТВ?
Водещ: Не знам, не съм от счетоводния отдел.
Бойко Борисов: Хубаво е да питате. Да видите какви пари са похарчени за изборите сега. Тези пари, за да си отговоря на хората, когато няма ги няма партийните субсидии, ще започнат куфарчетата или олигарсите да влизат директно в политическите партии. Това е правено в много държави, видели са, че е грешно и затова са направили партийните субсидии. Да, можехме да ги направим по-малки, както бяха.
Водещ: Трябваше да ги направите. Трябваше.
Бойко Борисов: Но сега няма. Един лев. ГЕРБ може да работи без пари, така както сме почнали и сме печелили изборите без пари. Първите ни избори, вторите ни избори, още нямаше партия, още нямаше сдружение. Така че г-н Трифонов трябва да знае, че от този момент ГЕРБ ще подкрепя абсолютно трите точки и ще се бори в парламента, независимо в каква позиция, те да минат. Но искам да обещае, че като направи партия, влезе в парламента, след няколко години няма да кажат, абе, така с тия малки субсидии май сгрешихме. Нека да се научим. Щом народът иска, щом не можем да обясняваме добре, щом като искаме от 240 – 120 депутати, чудесно, това винаги сме го искали, но тогава може и Ценко Чоков да стане депутат. Който има пари по регионите, той ще ги поръчва. А и новите проекти задължително вече ще включват и олигарх вътре, за да има някой, който да плаща на политическите партии. С болка го казвам, но след като не можахме да го обясним, след като не успяхме да го защитим, след като се отдадохме на популизма, добре. От този момент нататък…
Водещ: Но сега пак се отдавате на популизма, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Сега пак се отдавате на популизма.
Бойко Борисов: Това е положението, не може…
Водещ: Ако вие сте убедени, че това не е редно, защо трябва да го подкрепяте?
Бойко Борисов: Убеден съм, но ще го подкрепям. След като, грешката е моя, може би пък това, че съм убеден, греша. След като 3,5 милиона го искат, аз по-умен ли съм от тези 3,5 милиона, не съм. Може аз да греша. Предупреждавам, казвам и ще го изпълнявам. Защото това, след като са пуснали хората в урните, това трябва да стане, задължително.
Водещ: Ами то ще стане, защото Корнелия Нинова е обещала да стане.
Бойко Борисов: Ами прекрасно. И тя беше против, аз бях „за“. И тези, които бяха в изборната секция в Банкя, могат да потвърдят и вашите колеги, казах дайте ми две бюлетини, отидох и гласувах „за“. Исках да видя какво може да последва. Факт. Така че дали ЦИК ще го признае, или не, политическите партии и парламентът ще го приемат това като закон, така че да стане.
Водещ: Ами да, обещано от ГЕРБ и БСП, значи става закон.
Бойко Борисов: За БСП не…
Водещ: Чух или по-скоро прочетох, че госпожа Нинова е за.
Бойко Борисов: Те, каквото говорят, на другия ден говорят друго, така че не искам да поемам ангажимент от тях. Г-н Трифонов да знае, ГЕРБ ще гласува това да стане закон, но го моля той да си носи отговорността, защото повтарям, от сцената е едно…
Водещ: Като не е направил партия, как да носи отговорност?
Бойко Борисов: Той вече е много повече от партия. Той е вече много повече от партия, трябва да носи отговорност. Той вече дали са му хубавите песни, и аз ги слушам, винаги съм казвал, той е прекрасен артист, от 20 години е в бизнеса, но след като сега занимава с политика, трябва и да носи отговорност за направеното. Иначе…
Водещ: Не знам, не му знам намеренията, така че …
Бойко Борисов: И аз не му ги знам, но знам, че неговите сценаристи гледат. Иначе рискуваме, още Чърчил е казал, да, не е хубаво да си политическа партия, но нищо по-добро демокрацията не е измислила.
Водещ: Добре. Вие казахте за резултатите грешката е ваша.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Посочихте като първа ваша грешка референдума.
Бойко Борисов: Не, не, влязох само в думата да му кажа. Грешката ми е друга.
Водещ: Коя е вашата грешка?
Бойко Борисов: Грешката ми е друга. За първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия човек, най-знаещия по темата президентска институция, а не най-харизматичния или най-харесвания, или най-рейтинговия. Освен това исках всеки да си стои на мястото, за което е биван избиран. Фандъкова преди една година беше избрана за кмет. Има три години още, защо трябва да го причиняваме това на софиянци? И така нататък, и така нататък.
Водещ: И Николов, и…
Бойко Борисов: И Николов, и Томислав Дончев. И тук първият рефлекс беше на партията. Партията очакваше аз да съм кандидат за президент.
Водещ: И други очакваха.
Бойко Борисов: Партията след това очакваше Фандъкова да номинираме, обичат я, самата партия щеше да се вдигне много повече. След това Томислав Дончев, Митко Николов. Ние, като се събрахме Изпълнителната комисия, казах да видим кой е най-подготвен от тях за тази работа, със законите, с това, което трябва да се върши в президентството. Сгреших и ще си понеса цялата отговорност за това, че съм сгрешил.
Водещ: Вие така и я представихте, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Да, така я представих.
Водещ: Този е по-добър, този е по-добър, този е по-рейтингов, този е по и се получи…
Бойко Борисов: Винаги съм бил честен с хората, винаги съм бил честен с народа, винаги съм бил честен и с моите колеги.
Водещ: Но това я препъна. Когато така бъде представен един кандидат…
Бойко Борисов: Не, аз и сега считам…
Водещ: … че всички други са по-симпатични и по-категорично ще спечелят…
Бойко Борисов: Аз не искам да обидя никой от лидерите в Европа…
Водещ: И аз не искам.
Бойко Борисов: Но ако гледаме кой е по-симпатичен, госпожа Цачева е доста по-симпатична от много от лидерите…
Водещ: Ние не говорим за симпатичност физическа…
Бойко Борисов: … и премиерите в Европа. Как дойде Маргарет…
Водещ: Въобще не говорим за физически белези, не знам защо се…
Бойко Борисов: … най-подготвеният човек, много по-подготвен от Радев е Цачева. Не мога да подценя резултата, както започнах с референдум, така и с резултата на Радев. Вие забелязвате, че БСП се радват, но някак си малко внимават с радостта.
Водещ: Защо мислите така?
Бойко Борисов: Защото някак усложливо не беше отчетен изборът за най-големия квартал в София, или първи, или втори, не знам кой е по-голям между „Люлин“ и „Младост“, за районен кмет. Някак си услужливо беше пропуснато това. Знаете, че там имаше проблем с едно междублоково пространство, хората недоволстваха…
Водещ: А каква е връзката…
Бойко Борисов: Момент. ГЕРБ е партия, която веднага реагира. Оттеглихме нашия кандидат за кмет и предизвикахме ние, самите ние предсрочни избори в „Младост“. Е ми БСП не са на балотаж дори. БСП в „Младост“ не са на балотаж.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: На първо място е ГЕРБ, на второ е Кадиев, който ги напусна. Неговият независим кандидат. БСП са трети в „Младост“ на изборите за кмет.
Водещ: Ама са първи в цяла София.
Бойко Борисов: Ама са първи за изборите за президент.
Водещ: Навсякъде почти.
Бойко Борисов: И това ми даде право, в смисъл това е първото, което ме наведе на мисълта, че грешката действително е моя. Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвеният. Продължавам да твърдя, че госпожа Цачева е най-подготвената. Ще се съобразя с факта, че г-н Радев два пъти повече прави, отколкото БСП направи.
Водещ: Да, и такива са резултатите в големи европейски и американски градове, което никога не се е случвало на БСП. Това също трябва да го отчетете.
Бойко Борисов: Това се също и наказателен вот към, ако щете, нашата, моето разбиране, хайде нека да не, аз съм виновникът, така че да не говоря в множествено число за неуспехите. Симпатизантите на ГЕРБ и всички страшно бушуваха от това, което ние две години причинявахме на партията.
Водещ: Кое?
Бойко Борисов:Понеже казахте за резултатите в чужбина, където ГЕРБ беше безспорен първенец.
Водещ: Е?
Бойко Борисов: Ние, за да угодим на патриотите, защото те поставиха ултиматум или намалявате секциите, или няма да ви подкрепяме. А вие знаете преди две години как направихме правителство, за да не изпадне държавата в тежка криза след Орешарски. Ние не се обичахме, ние не се харесвахме, но просто заради стабилност и да не влизаме от избор към избор, направихме това правителство.
Водещ: Тоест по-малкото секции са изиграли лоша шега на ГЕРБ ли, това ли казвате?
Бойко Борисов: Разбира се, че го казвам. Ние се огънахме тогава и казахме, добре, стабилността, управлението е по-важно, приехме искането на патриотите. Само че дойдоха реформаторите, викат не, трябва сега, едно квадратче има там празно, ако то бъде прието, какво ще стане, ами ние може да не влезем на следващите парламентарни избори. Дай ще го правим сега за едните избори да важи така, пък за парламентарните да важи друго. Хайде, ние пак се огънахме, само мир да е. Започнаха реформи в образованието, започнаха реформи в здравеопазването, ГЕРБ в парламента сам бранеше всички. Услужливо едните избягаха, другите я дойдат по двама-трима на работа и ГЕРБ бушуваше, но дисциплинирано изпълняваше и бранеше стабилността. Заради мен. Разбира се, може би пък реформаторите, патриотите не харесват някои от министрите на ГЕРБ. Накрая какво се получи? Тези, които не влизат в управлението, а подкрепят патриотите, направиха 500 хиляди гласа, защото могат да си говорят всичко, което им дойде наум.
Водещ: И сега отказаха, ако забелязахте последното им решение, няма да подкрепят Цецка Цачева, а ще оставят своите избиратели да гласуват по съвест.
Бойко Борисов: Чудесно, чудесно. Чудесно. Това са преценили, това ще направят.
Водещ: Но, г-н Борисов, само да ви попитам нещо по същата тема, за която говорите. Не слагате ли прекалено голяма отговорност върху личността на Цачева и своята грешка, а не допускате ли, че част от този вот…
Бойко Борисов: Тя не е грешка, тя не е грешка, грешката е…
Водещ: … част от този вот е наказателен вот срещу вас, срещу вашето управление? Защото вие губите към 500 хиляди гласа, гласове за ГЕРБ. Това е, което губите.
Бойо Борисов: Ние загубихме много лекари, много учители, много, които считат, че там не ни е добра политиката. Аз съм подкрепял, подкрепям решенията на министрите и сме ги бранили и ги браним докрай. То не е само върху нас.
Водещ: Значи ли това, че признавате, че здравната реформа е довела до отлив на гласоподаватели? Вие толкова яростно я бранехте тази реформа. И Москов.
Бойко Борисов: И я браня до ден днешен. Защото реформите, ако бяха лесно, популярно и донасяха гласове нещо, всички щяха да правят реформи и нямаше ДСБ да избягат от Москов и да го оставят за непопулярните неща, които прави, и ние го подкрепяме за това. Да кажат, не, не, по-добре да сме опозиция. Всички да стоим да гледаме, да намираме мааната, да намираме кусурите.

Текст: „Фокус“