Ген. Румен Радев е бил член на БКП до 1990 година, но никой не го е питал

Става ясно, че само партийни другари можели да летят на свръхзвукови самолети

Кандидатът за президент ген. Румен Радев е бил член на БКП и то до 1990 година. Това става ясно от публикация на „24 часа“, след като читатели на вестника, прочели интервютата с 23 еднакви въпроси към двамата кандидат-президенти, попитали защо този въпрос е пропуснат.

В същото време членството на Цецка Цачева в комунистическата партия стана повод за остри критики и се обсъждаше масово и в медиите и в социалните мрежи.

„Цецка Цачева не е спестявала този факт от биографията и още при първия мандат на ГЕРБ, когато тя стана първата жена председател на Народното събрание, се знае, че е била член на БКП. За Румен Радев обаче този факт потъна между въпросите дали той е за НАТО и Евросъюза или Русия, а и генералът не е бил активен в обясненията за живота си преди 10-ти ноември 1989 г“, пишат „24 часа“.

От екипа на Радев обясниха за медията, че  по места по-възрастните избиратели в провинцията се интересували дали някога е членувал в БКП и генералът го обяснявал, че това било необходимо условие, за да го пуснат да лети на свръхзвуков самолет. По-младите българи обаче пропускали да питат за всичко преди 10-ти ноември, тъй като освен че времето е непознато за тях, и след тази дата военните бяха деполитизирани със закон и нямат право да членуват в партии.

„Не се срамувам от миналото си и нямам комплекси, които да ме правят по-слаб”, коментира чрез екипа си генерал Радев 24-тия въпрос от лексикона, пише „24 часа“.

Медийно недоглеждане, или умишлен информационен чадър е трудно да се определи, но наистина е странно при толкова много интервюта да не се допусне, че един офицер от БНА преди 10 ноември и то във ВВС също е бил член на комунистическата партия, коментират читатели в социалните мрежи.