Георги Марков: Аз казах “Избори до дупка” през 90-те, сега пак ще има избори до дупка!

Общество

15-11-2016, 09:21

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Генка Маркова, 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Марков: Може да се стигне и до два последователни служебни кабинета

Георги Марков изригна: Борисов да подаде оставка, за да спре цирка!

Георги Марков: ГЕРБ прелива от толерантност

ЦИК не установи нарушения по сигналите за агитация на Борисов и Радев

Министър-председателят Бойко Борисов депозира оставката на правителството

Борисов: Честито на новата коалиция БСП, ДПС и ДСБ

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако днес загубим (видео)

Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако днес загуби изборите (видео)

Бойко Борисов: От хората зависи дали ще има политическа криза

ПР-ът на Борисов обвини БТВ в "Продуктово позициониране"

Бойко Борисов откри интерконектора България - Румъния (видео)

Владислав Горанов: Скоро ще стане ясно кои са "агнешките главички"

А.Тодоров: Бъдещето на агнешките главички трябва да бъде на хладно място

Георги Марков се срещна с русенски депутати от ГЕРБ и с обществеността в препълнена зала

Политолог разкри имената на "агнешките главички"

Кой "яде" агнешки главички по време на избори?

Влизаме в спирала от служебни правителства, след като Бойко Борисов правилно отказа да се коалира с БСП и ДПС.

Как е възможно да возиш в самолета Радан Кънев да види Меркел, а днес той да те нарича "червен генерал"?!

И защо се правиш на Дядо Коледа и назначаваш вдъхновителя на Костинбродската афера Мая Манолова, а не оставиш самата БСП да го направи.

- Г-н Марков, защо се стигна до тази категорична победа на левия кандидат Румен Радев, защо ГЕРБ загуби президентските избори?

- Вотът е възможно най-мажоритарният в нашата политико-правна система.

БСП съумя да намери кандидат, който е с възможност да спечели по-широка обществена подкрепа от тази на БСП и ДПС, взети заедно. Човек,

необременен от

участие в

законодателната

и изпълнителната

власт,

формално дълго време деполитизиран и същевременно ляв. На тази кандидатура ГЕРБ трябваше да отговори с възможно най-избираемия кандидат, който да намери широка обществена подкрепа извън управляващата партия и десницата и най-добре ще пасва на предизборното мото "Работим за гражданите".

Във вестник "24 часа" на 30 август т.г. лансирах идеята за издигането на г-жа Фандъкова, изхождайки и от факта, че

в София е

огромната маса

избиратели

ГЕРБ издигна г-жа Цачева, която много добре се справяше с воденето на един тежък парламент с над 40 партии, за което я поздравявам. Под нейно ръководство този парламент успя да намери три пъти по 3/4 мнозинство, за да промени конституцията, но това няма общо с мажоритарния вот. Не е популизъм да издигнеш най-харизматичния си кандидат.

ГЕРБ подцени

тези избори

На второ място, изключително изхабяваща е коалицията, която ГЕРБ направи през 2014 г. Бях единственият имсимпатизант, който ясно препоръчваше на Борисов да не я прави, от коалиция никой добро не е видял - справка Симеон Втори, който от 2 милиона избиратели стигна до две нули.

Разбирам аргумента на Борисов "Стабилна България", но 2 години по-късно вместо това се оказа загуба на избиратели на ГЕРБ.

- Но ГЕРБ загуби и част от собствените избиратели, защо?

- Освен твърдите избиратели на ГЕРБ, които се оказаха към 850 000, както се видя на първия тур на президентския вот, имаше и няколкостотин хиляди стари седесари, които гласуваха за ГЕРБ като по-малкото зло от БСП, за ГЕРБ, която побеждаваше 10 пъти подред БСП. Тези хора не могат да преживеят, че в правителството беше Калфин - кандидатът на БСП за президент преди 5 г., че

в правителството

имаше

протестъри,

които искаха да

вкарват Борисов

в затвора,

че той препотвърди издигнатата от правителството на Орешарски Ирина Бокова за шеф на ООН.

Както впрочем и другата "кака", ако трябва да използвам този наложил се модерен термин, Кристалина Георгиева, тъй като нейното

брюкселско

нищоговорене

бе втръснало

на хората. Как е възможно да искаш стабилна държава с нестабилна коалиция? Да правиш коалиция с коалиция, каквато е РБ, който е нестабилен и не е наясно със себе си. Как е възможно да водиш Радан Кънев в самолета, за да види на живо Меркел, а той днес да ти вика, че си червен генерал?!

Как е възможно да се правиш на Дядо Коледа и да раздаваш подаръци дотам, че да назначиш вдъхновителя на Костинбродската афера Мая Манолова за омбудсман. Нямам нищо лично към г-жа Манолова и считам, че тя добре се справя, но трябваше да си я назначи БСП, ако някога дойде на власт.

- Това ли доведе до тази тежка загуба?

- Всичко изброено доведе до големи разочарования за десния избирател и сега българите, избирайки Радев и неговото мото за промяна, поискаха промяна на промяната, която ГЕРБ прави. Сега какво - метрото ли ще се затваря, спортната зала ли ще се разруши?

- Едва ли ще е такъв апокалипсис... Но пък сега обвиняват Борисов, че с подадената оставка на правителството хвърля държавата в хаос.

- Това е най-големият цинизъм и показва колко добронамерен и толерантен политик беше Борисов. Всички тези хора, макар и победени, през 2013 г. направиха кабинет и думите, които звучаха от парламентарната трибуна, бяха: Ще ти извадим зъбките, ще отидете в затвора - и ти, Борисов, и ти, Цветанов.

Борисов помилва

тези хора, даде

им постове

и днес му казват, че дестабилизира държавата. След като направи истинско патриотично послание към българите, правейки тази невъзможна коалиция в 40-партиен парламент, вземайки техни кадри в управлението и раздавайки им постове.

След този вот той няма как да остане премиер, направи грешка, че не си даде оставката още след първия тур. Парламентът ще има нов състав и избирателите ще кажат каква да е промяната.

- Има ли шанс БСП да стане първа политическа сила, говори се за нова политическа вълна?

- Мога със сигурност да кажа - тъй като имам възможност да живея в държава с такъв невероятен държавник като Виктор Орбан, че

Европа, както и

САЩ вървят

силно вдясно

от Орбан. Показаха го изборите в Испания - там два пъти победи десницата, на два пъти в Хърватия победа на десницата за 1 г., победа в Полша с пълно мнозинство на Качински и аут на социалистите от парламента, предстояща е победата на г-н Хофер в Австрия, която му отнеха, предстои подобен десен ход във Франция, където Оланд няма да отиде на балотаж, има 11% подкрепа, в Холандия, в Германия "Алтернатива за Германия" ще има двуцифрен резултат. България и Молдова отидоха наляво.

- Защо България отива наляво?

- В България това отиване наляво се дължи и на партията ДПС. Тази партия, която причини най-големите злини на българския преход за 27 г. демокрация. Това беше партията, която свали председателя на НС Стефан Савов и премиера Филип Димитров, ДПС първи дадоха тон в България за преструктуриране на парламента, за подмяна на вота на избирателите и по време на първото им съвместно управление с БСП при остаряващия проф. Беров за премиер в България се роди мафията, която и до днес не е изкоренена.

- Като политик вие винаги искахте "избори до дупка", сега ще има ли избори до дупка?

- Казах го през 90-те години, но сега смятам, че ще има повече избори до дупка. Ако Плевнелиев ще остане в историята с тези 3 служебни правителства в своя мандат, г-н Радев ще направи повече. Както и да погледнем политическия живот в момента в България, е безнадеждно да мислим, че ще има управление повече от година-година и половина.

Разпарцелиран е политическият живот, на първия тур Радев и Цачева - кандидатите на двете най-големи партии, взети заедно, не можаха да направят 50%. Много правилно Борисов каза, че изключва коалиция с БСП и ДПС. Прави му чест.

В България широка коалиция е изключена, остава да видим дали другите ще направят правителство.

- Ако обаче се отиде към мажоритарна система, може ли това да стане в този парламент?

- Аз съм първият в България, който през май 1993 г. внесох предложение за референдум за мажоритарни избори. Това предложение само със 7 гласа не можа да мине. Трима сме тези, които в годините на прехода препоръчвахме мажоритарни избори - моя милост, вашият бивш главен редактор Валери Найденов и Емил Кошлуков. Преимущество на мажоритарната система е, че тя прави стабилни парламентарни мнозинства. Тя ще бъде по-добра от пропорционалната. Аз бях избран за мажоритарен депутат на изборите за ВНС с 54%. Най-добрият вариант е да приемем този модел на ВНС - тогава бяха 200 на 200, сега може да са 120 на 120 места, което е горе-долу унгарският, германският модел. Смесената избирателна система е известна като най-справедлива - тя примирява предимствата и недостатъците на едната и другата система. Но този парламент е тотално изчерпан да направи какъвто и да било разумен законодателен акт, след като направи бъркотии с Изборния кодекс, след като направи квадратчета и аксесоари към бюлетината като псевдозадължителното гласуване. В България не може да има задължително гласуване без промяна на основния закон, а конституцията не е променена.

- Как обаче може да се направят мажоритарни избори?

- За да се направят изцяло мажоритарни избори, трябва много добре да се обмислят тези 240 едномандатни района - трудоемка работа за месеци, и аз не съм оптимист, че този парламент е в състояние да направи такава кардинална промяна в Изборния кодекс.

- Но ако не стане, това ще предизвика огромно обществено недоволство - пренебрегва се гласът на милиони избиратели.

- И аз съм един от тези, които са гласували. Обаче изборите чукат на вратата и се съмнявам, че този парламент има капацитет да го направи.

- Може ли да има служебно правителство, което да е по обща договорка на Плевнелиев и Радев?

- Не е възможно, защото всяко служебно правителство е лична отговорност на президента и е въпрос на лично виждане, предпочитание и отговорност кого слагаш да управлява. Плевнелиев и Радев са много различни.

- Какъв държавен глава трябва за България?

- Ако Виктор Орбан се беше явил на тези избори, без да знае български, и ни беше говорил на унгарски в 10 точки, щеше да бъде избран със 100 процента. В момента има едно прекаляване, което изигра лоша шега на ГЕРБ, с т.нар. политически коректното говорене, с някакви неолиберални мантри и европолитически ценности. Продължавам да се учудвам, че не се говори за християнските ценности, за националния суверенитет повече, както се говори в Чехия, Полша, Словакия, Унгария.

- Изчерпа ли се харизмата на Борисов?

- Не, не мисля. Мисля, че следващите парламентарни избори отново ще бъдат спечелени от ГЕРБ. ГЕРБ управлява градове в България с общо население около 5 милиона души, всички останали партии са с население от 2,5 милиона. В заключение моето мнение е, че в България оправяне няма.

---------------

Георги Марков е юрист, бивш конституционен съдия, депутат във Великото народно събрание и в 36-ото народно събрание.

 

Източник: 24chasa.bg