Екатерина Захариева: Има голяма вероятност новият български еврокомисар да е с ресор "дигитализация"

В никакъв случай няма да се откажа от съдебната реформа

Фактът, че вицепремиер ще отговаря за правосъдната реформа, показва че това е от най-важните приоритети за правителството. Аз в никакъв случай няма да се откажа от съдебната реформа, мисля, че тя е една от най-важните реформи в България заедно с образованието, разбира се. Съгласих се да поема поста, защото, в интерес на истината, преди да стана министър на правосъдието в кабинета на президента Плевнелиев, всъщност моята основна задача е била външната политика като негов шеф на кабинет. Това каза за БНР вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която оцени наследника си на поста министър на правосъдието Цецка Цачева като „прекрасен професионалист“.

"Съдебната реформа не е приключила, а подобряването на механизмите на действие е постоянен процес", категорична е тя.

"Външният министър има доста пътувания извън страната, те са повече от останалите министри, но това не означава, че няма да координирам и да подпомагам госпожа Цачева. Отделно от това съдебната реформа, изобщо не само в Министерство на правосъдието. Много погрешно се налага това мнение. Истината е, че има много работа в МВР. Над 60-70 процента от мерките, например, които са препоръчани в последният десетгодишен доклад всъщност са насочени към самата съдебна система, към ВСС и към съдилищата и прокуратурите, така че самият министър на правосъдието също често се налага по скоро да има координиращи функции. Приоритети на съдебната реформа са Наказателното правосъдие, Антикорупционният орган и Съдебната карта за натовареността на съдилищата и прокуратурите", коментира Захариева.

Тя уточни, че разбирането, че реформата е „на прав път“ ще дойде, когато обикновените хора добият усещане, че получават ефикасно, справедливо и бързо правосъдие, а това няма как да се случи, ако едни съдии и прокурори са претоварени с работа за сметка на други.

"Новият Антикорупционен закон ще бъде на основата на предложения от Меглена Кунева, но в новото предложение има идея за обединяване на различните дейности в борбата с корупцията около вече съществуващ орган, „който наистина добре“ – Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество", уточни Захариева. "Идеята е по този начин да не спре и за миг работата. Сами разбирате, че създаването на един чисто нов орган ще отнеме поне няколко месеца докато се структурират всички служби в него и се създаде цялата организация. Ние не желаем да спираме! Не можете да докажете произход на средства, съответстващ на вашия начин на живот и имущество?! На едно място се подава декларацията, прави се проверка за съответствие и се пристъпва към отнемане на разликата, ако не можете да докажете откъде са средствата, с които сте придобили имуществото. Така наречената „гражданска конфискация“ е много силна и превантивна мярка, независимо дали сте осъден за корупция, или за друго престъпление. Наказателната част на борбата с корупцията по високите етажи е свързана с НПК. Наказателно-процесуалният кодекс е изключително важен, защото много често се използват бавене, връщане, изтичане на абсолютна давност, прехвърлянето на корупцията по високите етажи на властта от и към специализираният съд и прокуратура…"

В контекста на скандала около срещата на главния прокурор с бизнесмен в офиса на друг бизнесмен в ЦУМ тя коментира, че срещите на висшите магистрати с хората не са лошо нещо, но трябва да бъдат регламентирани. Не виждам проблем, но би било добре тези срещи да не се случват в офиси, а да се случват в прокуратурата.

Захариева е категорична, че темата на срещата ѝ с президента Радев преди няколко дни не е била реформа в изборния кодекс , касаеща гласуването на българите в чужбина, а изработването на механизми за координация между МС, МВнР и президентската институция: Бяхме на едно мнение, че е добре българските институции, които имат отношение и компетентност към външната политика да излъчват еднакви и едни и същи сигнали.

Първият ни дипломат коментира и българската позиция по отношение на санкциите срещу Русия: Отношението на Република България е, че това е отношение по отношение на санкциите между ЕС и ние следваме политиката на ЕС в този случай. Разбира се, България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставеност. Санкциите, които са от ЕС, са срещу руски граждани, а не срещу Русия, не срещу внос на руски стоки. Русия, като отговор на тези санкции срещу руски граждани, наложи санкции по отношение на вноса на някои европейски стоки, съответно и български. Така, че единственото условие за отпадането на санкции срещу руски граждани е изпълнение на Минските споразумения. Така, че надявам се това да се случи.

Захариева е категорична, че ще продължи политиката да не се назначават дипломати с принадлежност към бившата ДС. Тя коментира и казуса с дипломата ни в Турция Надежда Нейнски, която беше извикана у нас преди изборите през март: Нашият посланик да се извика на консултации в България, всъщност беше израз от българската страна, не че е недоволна от нея, а да се покаже на Република Турция, че опитите за намеса в предизборна кампания са меко казано неприемливи за България. Това просто е дипломатически начин да покажеш на друга държава…Тя не е била извикана, защото българското Външно министерство си е мислило, че тя не се справя добре, ако това е въпроса. Трябва, наистина да запазим добросъседските отношения с Република Турция. Надявам се след проведения референдум нещата там да се успокоят. Българският национален интерес предполага стабилност в Република Турция, добри междусъседски отношения, тясно сътрудничество не само в икономическата част, но и по отношение на миграцията, по отношение на сигурността.

Вицепремиерът не разкри личността на новия български еврокомисар но го определи като „една наистина достойна кандидатура, може би най-силната, която може да предложи република България“ и се очаква да получи „добър ресор“ като вероятността този ресор да бъде дигитализация е „твърде голяма“.

Източник: БНР