Димитър Главчев за уроците от Борисов, номинацията на Цачева и защо Цветанов не пое МВР!

Няма опасност от бежански поток. В службите няма информация за терористичен акт срещу България

Димитър Главчев е председател на 44-ото Народно събрание. Влиза в политиката преди 8 години, през които е важна част от екипа на ГЕРБ. С г-н Главчев разговаряме по най-актуалните обществено-политически теми в държавата. Ето как шефът на парламента отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

- Г-н Главчев, до каква степен отговаря на истината твърдението на Ваши колеги, че излизате без щети от конфликтните ситуации?

- Здравейте, г-н Крачунов. Благодаря за оценката на колегите. Така или иначе всеки, който попада или преминава през конфликтна ситуация, няма как в личен план да не претърпи щети. Въпросът е щетите да са по-малко и за другите да изглежда, че са незабележими. Ролята на председателя на Народното събрание е да бъде балансьор. Той по-скоро е модератор на това, което се случва в пленарна зала, и трябва да следи за спазването на приетия ред за работата на парламента. Днес в 18 ч. трябва да предложа такъв ред за работата на Народното събрание за тази седмица.

- В предишното Народно събрание бяхте начело на анкетната комисия за сваляне на депутатски имунитет на Волен Сидеров. Какви са отношенията между ГЕРБ и "Атака", като се има предвид предишната сложна ситуация между двете партии?

- Няма как отношенията между коалиционните партньори ГЕРБ и "Атака" да се определят само от това, че аз съм бил председател на анкетната комисия, която е разглеждала въпроса за снемането на имунитета на г-н Сидеров. На двама колеги, не само на председателя на партията Сидеров, но и на Десислав Чуколов. Ролята на тази комисия не е да има разследващи функции, единствената й функция е да се разгледат обстоятелства и да позволи или да не позволи на прокуратурата да продължи своите действия и след това съдът да се произнесе на база на фактите, които са предоставени. Това е ролята на анкетните комисии в парламента. Малко след като приключи работата си анкетната комисия, нашите отношения са били съвсем нормални и колегиални с Волен Сидеров и Деси Чуколов, каквито са били и преди работата.

- Ще продължат ли добрите отношения и балансът между Обединени патриоти и ГЕРБ да се запази и през следващите години?

- Това не мога да прогнозирам, но към момента ние сме коалиционни партньори, това е една стъпка повече от предишния парламент. Тогава те бяха само партньор, който подкрепяше управленската програма, а тогава бяхме в коалиция с Реформаторския блок. Ние се познаваме, вече две години сме работили в 43-тото Народно събрание добре. Сега има едно стъпало нагоре, вече сме коалиционни партньори. Как ще продължат отношенията ни не бих могъл да прогнозирам, но към момента те са си нормални. Дано останат такива в рамките на 4-годишния мандат, за да имаме едно устойчиво правителство и управление, което да изпълни целия си мандат, предвиден по конституция. Още по-хубаво би било да се запазят добри отношенията и извън този мандат.

- БСП увеличи двойно своето присъствие в парламента. Със сигурност дебатите ще бъдат много по-бурни в 44-тото Народно събрание. Как един дипломиран счетоводител с икономическо образование ще съумее да съхрани мира в пленарната зала?

- В крайна сметка няма кой знае какво значение, тъй като ако се върнем назад в историята, юристите, които по презумпция се смята в обществото, че най-добре биха могли да се справят с председателството на законодателния орган и сигурно е така, не са повече като брой от тези, които не са били юристи. И много от тези, които не са били юристи, са се справяли много добре, както и обратното. Ролята на председателя на НС, ако се върнем в началото на разговора, е на балансьор и на човек, който спазва правилника и осигурява нормалния политически дебат в пленарна зала. Трябва да следи да не се излиза от рамките на добрия тон, като наистина в по-голяма степен да се следи да се спази духът. Има едни моменти, в които се вижда, че тръгват нещата в определена посока и когато тя не е добра, трябва да се намеси председателстващият заседанието, независимо дали е председател или зам.-председател на НС. Образованието помага, но пък ако не си юрист, не пречи, стига да спазваш добре задълженията и да следиш политическият диалог да минава в рамките на нормалното.

-Имаме нова конфигурация на управляващото мнозинство. В миналия парламент имаше една бутикова партия - ДСБ, която рекетираше премиера и правителството за определени назначения и сделки. Има ли опасност тази порочна практика да се повтори и в сегашното Народно събрание?

- Странна беше ситуацията в рамките на миналия парламент. Имаше представители на партия ДСБ, които в един момент решиха да са опозиция в рамките на управлението, което само по себе си е странно. Много хора не го разбраха, очевидно и десните избиратели, различни от ГЕРБ, тъй като ГЕРБ е член на Европейската народна партия, очевидно център-дясно позиционирана политическа сила.

Симпатизантите разбраха, че не трябва така да се постъпва в крайна сметка, както постъпиха техни представители в предишния парламент, в резултат на което видяхте какво се случи. Няма представителство в парламента на различни от ГЕРБ десни политически сили. Ще се опитаме ние да представим в пълен обем десните представители. - Грешка ли беше решението на премиера Борисов да издигне Цецка Цачева за президент? Продължава този въпрос да се тълкува в политическите среди. - Решението беше на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, бяха разгледани няколко кандидатури и продължавам да смятам, че това беше най-подходящата кандидатура, защото при всички останали случаи щяхме да минаваме през избор на други политически лица, които са били в друго свое качество избрани. Ако беше Фандъкова, трябваше да минем през избори в София, ако беше Николов - избори в Бургас. Томислав Дончев също беше хипотеза за такава кандидатура, на него се разчита много за европейските фондове и в този ресор като цяло. След този анализ, който беше направен, се прие, че най-правилната кандидатура е тази на г-жа Цачева и аз продължавам да мисля, че е била най-подходящата кандидатура за президент. Очевидно нашите виждания са се различавали от болшинството избиратели на България, в резултат на което имаме такъв избор. Не трябва да пренебрегваме факта, че в тези избори почти всички бяха срещу ГЕРБ. Нямаме такова представителство да можем да играем на точно такъв чист тип мажоритарен избор, при който да сме сигурни в победата.

- Какво попречи на Цветан Цветанов да стане за втори път министър на вътрешните работи? Кое го спря?

- Той самият каза, че работата в парламента е много важна и действително той в 43-тото НС вършеше изключително много работа като шеф на парламентарната група. Осъществяваше много полезен диалог в рамките на парламента, което беше признато и от всички шефове на парламентарни групи. Очевидно той се чувства отлично в тази си функция. Той доказа, че се справя в тази си роля много добре.

- В началото на нашия разговор казахте, че отношенията Патриоти - ГЕРБ се надявате да бъдат дълготрайни. Ще издържи ли правителството предначертаната идея за 4-годишен период на управление?

- Както казах, и в коалиционното споразумение е разписано това задължение от двете страни. Не виждам причини да не се реализира пълен управленски мандат. Сега погледнато абсолютно няма причини, надявам се с течение на времето българското общество да се убеди, че коалицията функционира добре. Всички са на едно мнение, че до председателството не трябва да се клати лодката, това го казват и от опозицията. Намерението е съвсем искрено, че трябва да се реализира пълен управленски мандат, за да може да се усети от избирателите дейността на едно управление в целия му период.

- Като председател на Народното събрание Вие имате активно участие във външната политика на държавата. От тази си функция смятате ли, че достатъчно добре са защитени границите на страната?

- Във всички доклади и на службите, които по задължение трябва да преглеждам, се съобщава, че няма никаква заплаха, било терористична, било за границите на България. Също така и мигрантски натиск, което означава, че границите са добре охранявани и службите си вършат добре работата, което трябва да дава увереност на българските граждани и да бъдат спокойни. Да не дърпаме дявола за опашката, но България е като един оазис на спокойствието в това бурно море и дано така да остане, а то, за да остане така, трябва да ни се окаже помощ от Европейския съюз като външна граница на ЕС.

- Означава ли това, че се успокои ситуацията с бежанците и България не е застрашена от бежански поток?

- Да, точно това означават и докладите, които представят службите, пък и виждате по медиите. Не е само до докладите, ако действителното положение не е такова, вие медиите ще покажете какво се случва, защото това е ваше задължение. Всичко, което ние виждаме, че се случва по българската граница, е, че ситуацията в момента е спокойна, тоест работата е добре свършена. Това не означава, че не трябва да се полагат усилия, за да се предотврати евентуален натиск.

- Вие сте от 8 години в политиката, кои са най-важните уроци, които сте научили от Бойко Борисов?

- Много уроци съм научил, но основно негово качество е да слуша хората и тогава да взима решение. Много се вслушва в хората, обсъжда с тях, когато има проблем. Винаги, когато някой иска да говори с него за съвет или проблем, той го изслушва. Няма друг министър-председател или политик, който винаги да отговаря по телефона, без значение кой му се обажда. Аз поне не познавам такъв, включително критиката е към мен, тъй като има повиквания, които не знам от кого са и може би поради тази причина не вдигам. От хората и политиците, които познавам, такъв да отговаря на всички обаждания аз не познавам. Това е неговата сила, той е много сред хората и знае техните проблеми, затова и ги решава. Не знам друг такъв, който да решава толкова бързо проблем, и то на обикновените хора. Последният пример е с каратиста в Сърбия, който пострада и веднага беше транспортиран тук за лечение. Има много такива примери. Държи много на думата си, но това не са политически качества, а повече чисто човешки, но те помагат и много в политиката, ако ги притежаваш.

- От няколко седмици сте в нова ситуация, охраняват ви служители на НСО, но иначе обичате да карате велосипед. Как в една такава ситуация успявате да реализирате вашето хоби?

- Това е най-тежката промяна. Работата съм я вършил и когато г-жа Цачева беше кандидат за президент. Най-тежката промяна е загубата на свобода. Това не е от полза, много се променя животът, когато те охраняват от НСО. От друга страна, трябва да влезеш и в съзнанието на човек, който си върши работата. Те не охраняват персоната Димитър Главчев, те охраняват председателя на Народното събрание който и да е той. Съобразявам се с много от нещата, които съм правил преди това, за да не ги натоварвам. Още веднъж казвам, че те имат набор от правила, които спазват при охраняването на всеки един представител на държавната власт. Напоследък избягвам да карам колело, с това се съобразявам. Ще намеря начин да не дразня останалите, тъй като ще бъде интересно приключение в Южния парк, където обичам да карам колело събота и неделя, ако с още няколко човека карам. Засега го избягвам по тази причина. Ще намеря някакъв начин да не ги затруднявам и тях, а и аз да запазя начина си на живот.

Източник: БЛИЦ