Кралев: Трябва да се създадат законови възможности за привличането на повече инвестиции в спортната инфраструктура

Бих се радвал да осъществим контакт и да имаме съвместни инициативи с КСБ

Г-н Кралев, поздравления за избора и встъпването Ви в длъжност като министър на младежта и спорта за втори път. Какви ще бъдат основните Ви приоритети през този мандат начело на ведомството?

Основен приоритет, на чието изпълнение ще заложа във втория си мандат като министър на младежта и спорта, е приемането на нов Закон за физическото възпитание и спорта. Той ще спомогне за осъществяване на цялостната реформа в системата. Акцент в работата ми ще бъде също реконструкцията, модернизацията и изграждането на спортната база в българските училища. Предвиждаме строителство и подобряване на качеството на инфраструктурата, осигуряваща възможност за практикуване на елитен и масов спорт.

Предстои оптимизиране на условията и реда при финансиране на дейностите на федерациите. Ще бъде определено елитно звено от направления с реални възможности за достигане на призови класирания в световния спорт. Ще се фокусираме и върху развитието на науката със създаване на съвременен център, който да даде нова насока на спортистите и треньорите в България. Ще предприемем мерки и за насърчаване на детско-юношеската заетост.

Каква е Вашата оценка на състоянието на спортната инфраструктура в страната? Кои и къде са най-големите проблеми?

За две години, по време на първия ми мандат като министър, Министерство на младежта и спорта финансира изграждането и ремонта на общо 33 обекта в 16 областни центъра. Спортът и спортната инфраструктура са гарант за растежа на всеки район. Икономическото му развитие зависи от редица фактори. Възможността за физическа активност е част от по-добрия начин на живот, а успехите сплотяват. Трябва да се създадат законови възможности за привличането на повече инвестиции в спортната инфраструктура. Това е насоката, в която работим в министерството. Съществени промени по отношение на спортните обекти и съоръжения са заложени именно в проекта за нов Закон за физическото възпитание и спорта, който предлагаме.

Заявихте, че през следващите четири години българското правителство ще отпусне над 130 млн. лв. за изграждане на физкултурни салони и подобряване на условията за спорт за учениците. Разкажете по-подробно за този проект. Какви строително-ремонтни дейности се предвиждат и как очаквате той да се отрази на развитието на подрастващото поколение в България?

Правителството ще отпусне повече от 130 млн. лв. в следващите четири години за изграждане на физкултурни салони и подобряване на условията за спорт за учениците. Средствата са заложени в бюджета за управленския мандат на кабинета с премиер Бойко Борисов, съставен от ПП ГЕРБ и Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. ГЕРБ е първата политическа сила, която обръща специално внимание на спорта в училищата, за да осигури равни условия за децата във всички населени места.

В предишния мандат установихме голям пропуск – повече от 300 български училища нямат физкултурен салон, над 400 разполагат с пригодени помещения, а още много са с амортизирани съоръжения. Национален приоритет в програмата на ПП ГЕРБ и Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ е изграждането на физкултурен салон във всяко българско училище, в което липсва такъв. Защото смятаме, че българските деца имат право на равни условия за спорт. Това е в основата на изграждането на здрава нация. Когато тази цел бъде изпълнена, ще дойдат медалите. Знаете, моята позиция винаги е била в тази посока – да възстановим пирамидата, по която се изгражда българският спорт. Без да се погрижим за децата, няма как да очакваме значителни успехи.

Какво ново строителство и реконструкции на вече съществуващи обекти се планира в областта на спортната инфраструктура в рамките на годината и до края на мандата на правителството?

Ще продължим да подпомагаме реконструкцията и модернизацията на футболните стадиони. Вече се работи по проекти за съоръженията във Велико Търново и Монтана. До броени дни ще открием реконструираните зали „Фестивална“ и спортен комплекс „Академика“ на Четвърти километър. Продължаваме с реконструкцията на Национален стадион „Васил Левски“ и ВСК „Белмекен”.

Как ще осигурите финансиране за изпълнение на приоритетите? Предвидените средства от държавния бюджет едва ли ще покрият необходимите разходи. Предвижда ли се привличане на ресурси от европейските програми или чрез публично-частно партньорство и други механизми?

Механизмът, който използваме за привличане на средства там, където не ни достига ресурс, са т.нар. ЕСКО договори. Техният предмет е осъществяването на мерки за повишаване на енергийната ефективност, при което инвестициите и възнаграждението на изпълнителя се изплащат въз основа реализираните икономии на енергия. Така бе извършена част от ремонта на зала „София“. Спортен комплекс „Академика“ се реконструира по същия механизъм – чрез ЕСКО договор.

През миналия Ви мандат като министър бяха открити редица спортни съоръжения. С кое се гордеете най-много и реализацията на какъв обект в рамките на новия мандат би Ви донесла удовлетворение от постигнатото?

Най-много се гордея със зала „София“. Това е проект, който стартирахме и завършихме изцяло в рамките на първия ми мандат като министър на младежта и спорта. Ремонтът на зала „Фестивална“ е друг проект, с който много се гордея, защото за него се говори от години, но за първи път аз и моят екип намерихме средства за реализирането му. Стартирахме го и с нетърпение очакваме да го завършим. „Фестивална“ е от изключително значение за цялата българска лека атлетика, защото е единствената зала, която ще предостави нормални условия за подготовка и състезания през зимния период. Също така ще се радвам изключително много, когато завършим залата по лека атлетика в Бургас.

До момента имало ли е контакти между ръководствата на Министерството на младежта и спорта и Камарата на строителите в България (КСБ) и виждате ли възможности за сътрудничество и съвместни инициативи в бъдеще?

До този момент не е имало проведени работни срещи между ръководството на Министерство на младежта и спорта и Камарата на строителите в България. Разбира се, бих се радвал да осъществим контакт и да имаме съвместни инициативи.

Напоследък българският спорт записва добри резултати в редица направления – бокс, борба, художествена гимнастика и др. Въпреки силната конкуренция в нашата група националният отбор по футбол също се представя добре в квалификациите за Световното първенство в Русия през 2018 г. Каква е Вашата оценка и какво може да очакваме занапред?

Стараем се да помогнем на традиционно силните български спортове дори когато те имат проблеми, да стимулираме тези, които работят добре и показват резултати. Пример за това е борбата, която е не само най-успешният в исторически план български спорт, но е и натоварен с най-големи обществени очаквания.

На последните Олимпийски игри представянето не беше на необходимото ниво и затова с ръководителите на федерацията проведохме разговори в търсене на решения. Те направиха задълбочен анализ, няколко месеца работиха наистина къртовски, за да предложат програма за рестарт и реформи, която е изключително интересна. Планът допадна на нашия екип и финансирането беше увеличено. Намерихме за правилно решението да се създадат шест регионални центъра по борба, за да има повече срещи между състезателите. Това е за сметка на безкрайните лагери, на които не може да се поканят повече от двама-трима състезатели в категория.

Радвам се, че след промените има обнадеждаващо начало и очаквам приятни изненади от предстоящото световно първенство. Силното представяне на българските борци и спечелените от тях шест медала на европейското първенство в Нови Сад е доказателство, че и в Българската федерация по борба се работи в правилната посока. Друг пример в тази насока е федерацията по бадминтон, в която също са предприети изключително добри мерки и резултатите са налице. Благодарение на сестрите Габриела и Стефани Стоеви и Линда Зечири сме сред водещите сили в Европа. Затова увеличихме финансирането на този спорт и създадохме специална програма за популяризирането му в българските училища.

Едно от нещата, с които най-много се гордея, е Програмата за развитие на детско-юношеския футбол на Министерството на младежта и спорта. Миналата година по нея за първи път правителството на Бойко Борисов отпусна 1,2 млн. лв. за лагери, екипировка, изследвания и цялостна подготовка на 16-те водещи школи в България. Продължаваме програмата и през тази година, като дори сме увеличили средствата за нея и вярвам, че съвсем скоро ще видим реалните резултати от усилията си. Радват ни и добрите резултати на мъжкия национален отбор, но още по-впечатляващо е, че успяхме да класираме юношески тим на европейско първенство. Част от тези момчета участваха и в програмата на министерството.

 

Източник: Строител