Красен Кралев: Българските деца имат нужда от герои като Григор

Увеличаваме заплатите на топсъстезателите

- Г-н Кралев, след случая на хулигански прояви на футболната среща „Локо“ (Пд) – ЦСКА-София обявихте, че спортното министерство ще предприеме мерки срещу подобни прояви. Какви ще са те и смятате ли, че ще доведат до желания резултат?
- Инициирали сме среща с министъра на вътрешните работи и ръководството на футболния съюз, на която да ги обсъдим, защото проблемът е от много години. На мача в Пловдив той дойде оттам, че „Локомотив“ е имал стари, неизчистени задължения към полицията и затова са наели частни охранители за двубоя, които са им излезли по-евтино, но не се справиха с възникналата ситуация. Полицията е охранявала периметъра около стадиона, каквито са ангажиментите й, и при поискана помощ, се е намесила. Веднъж завинаги трябва да регламентираме какви са задълженията на полицията на футболни срещи и срещу какви пари, за да няма такива случаи. Имаме различен опит, който можем да почерпим за това как в Южна Америка и Европа например се справят с проблема.

- През миналата година отпуснахте за пръв път държавни пари на школите на футболните клубове. Ще продължи ли това сътрудничество с БФС?
- Аз съм много доволен от начина, по който работим с футболния съюз. Първо, направиха се много инвестиции от страна на българската държава по стадионите и те ще продължават. За първи път включихме в програмите си и футболния съюз като пълноправна федерация, тъй като БФС има най-много членове, а футболът е спортът с най-голямо социално значение. Така че успяхме да заделим средства и вече две поредни години да дадем по над 1 млн. лв. за провеждане на лагери на децата от най-добре представилите се школи. Отзивите са много добри. Догодина ще приложим същата програма като ще се опитаме за в бъдеще да увеличим средствата.

- Изживяхте на живо в Лондон най-големия триумф на българския спорт за годината, а именно победата на Григор Димитров на финалния "Мастърс". Какво означава тя за България и за развитието на спорта ни?
- Представянето на Григор не само в Лондон, но и през целия сезон беше великолепно. Българският спорт, българските деца имат нужда от герои. Имат нужда от примери за подражание, които да ги стимулират и мотивират да правят първите стъпки към различните спортове. Тенисът е спорт с много голямо значение, защото се практикува от най-ранна до най-късна възраст, постоянно се строят кортове, а и инвестициите не са скъпи. Във всички общини има ентусиазъм, който не бива да се изпуска, защото където има нова спортна структура, децата веднага започват да я ползват. Примерът на Григор е изключително заразителен. Той като посланик на България е изключително силна фигура. Бих дал за пример също Радо Янков в сноуборда. Зимните спортове, алпийските ски, тенисът, леката атлетика – това са спортове със специална мисия. И когато имаме силни състезатели в тези спортове, това е много добре за имиджа на България.

- Сам заговорихте за зимни спортове, а само след 2 месеца предстоят зимните олимпийски игри в Пьончан. Осигурени ли са отборите ни и какви са очакванията ви от този форум?
- Зимната олимпиада този път я очакваме с голяма надежда. Радо Янков от няколко години е в световния елит на сноуборда, така че има шанс за отличие. Но не трябва да го натоварваме с големи очаквания, защото освен майсторството и пределната концентрация, специално в неговата дисциплина има нужда и от много спортен късмет. На биатлонистите, разбира се, също ще разчитаме за добро представяне. В този спорт ще имаме пълен комплект квоти и при мъжете, и при жените, което е успех. Сани Жекова също би могла да поднесе изненада. Очакваме да имаме 20-ина квоти за олимпиадата, което ще е постижение и атестат за състоянието на зимните спортове у нас.

- Осигурени ли са зимните федерации?
- Да, разбира се. За тях важна беше 2017 година, защото бе и квалификационна, а в нея трябваше да се извърши и подготовката за Пьончан. Именно за тази година завишихме бюджетите на федерациите по биатлон, кънки и ски с по 200 000 лв. Повечето ни елитни състезатели тренират в чужбина, където условията са добри. Не сме получили сигнали за някакви липси, но ако имаме такива, ще реагираме веднага. Така че всичко е осигурено. Дай боже, състезателите ни да са здрави, да няма контузии, да влязат в битките максимално концентрирани.

- Въвеждате нова схема за финансиране на федерациите. Кои ще са приоритетните спортове?
- През последните 3 г. нашият екип се опитва да поддържа една философия на максимална обективност при финансиране на федерациите, защото трябва да сме справедливи. Спортовете са разделени на пет групи. В първата попадат тези, които имат медали на последните две олимпийски игри и от последно проведеното световно първенство. Това всъщност е нововъведението, защото смятаме, че ако в олимпийския цикъл имаш медал от световно първенство, това дава големи шансове да повториш успеха си и на самите игри. Така освен традиционните спортове, които в исторически план имат успехи, място сред приоритетно финансираните спортове ще намерят тези, които нямат толкова силни традиции, но работят много добре в момента. Такъв пример е таекуондото.

Във втора група са федерациите, които имат класиране от 4-то до 8-о място на последните две олимпиади и на последно проведеното световно първенство. Трета група са тези, които са имали квоти за олимпийски игри и имат потенциал за взимането на такива. В четвърта група поставяме социални спортове – там влизат футбол, баскетбол, хандбал. А в пета група са тези, които са с възможности за развитие, нямат толкова масово разпространение в страната, нямат и сериозни международни успехи.

Опитваме се и топатлетите ни да бъдат с адекватни, прилични заплати, а не както досега беше - да се дават на много хора по малко пари. Този път ще даваме на малко хора повече пари, като средства ще бъдат заделяни и за състезатели в юношеска възраст, които показват заложби на световно ниво.

Естествено, не всички ще бъдат доволни. Но показваш резултати – получаваш пари. Както е в целия свят. В България живеем с една малко грешна представа за начина, по който трябва да се финансира спортът. Не може една държава с икономика като нашата да си позволи да финансира 110 федерации, колкото има лицензирани.

- Очаква се след Нова година да бъде приет новият закон за спорта с доста промени в него...
- Да, аз много се радвам, че той минава изключително добре през комисиите. Опитваме се да направим закона максимално адекватен на времето и на изискванията на всички институции, които се занимават с организацията на спорта в България. Законът е модерен, дава възможност за регулация, има много модерни термини и нови понятия, които сме вкарали в него. Задачата ни е, от една страна, да привлечем частни капитали в спорта, особено що се касае за спортната инфраструктура, а от друга, да се ограничи създаването на фантомни клубове, да се намали бюрокрацията, да се повишат изискванията към тези организации, които предлагат спортни и треньорски услуги, защото не всички сегменти в спортния живот в страната са обхванати от сегашния закон. Имам предвид основно фитнесите, които са едно от местата, където най-масово се практикува спорт.

Интересна идея имаме и за студентските спортни клубове, като така смятаме, че ще дадем много сериозен тласък за развитие на колективните спортове.

- Пръв от министрите представихте приоритетите на България пред ЕС за председателството ни догодина. Какви ще са те в областта на младежта и спорта?
- Аз съм оптимист за председателството. Страната ни е готова, всички колеги министри са готови. Колегите в Брюксел, които следят нашата дейност, коментират, че добре сме се подготвили.

Ще започна с борбата срещу употребата на допинга, което сме си поставили за цел по време на председателството. В началото на януари ще направим един много голям и интересен семинар в София, на който ще бъдат поканени като лектори много от важните фигури в Световната антидопингова агенция, както и известни спортисти. Най-актуалният към днешна дата проблем в световния спорт е за съдбата на руските спортисти. Дебатите по него ще продължат по време на нашето председателство. Предстои тежко решение на МОК на 5 декември за участието на руските атлети на олимпийските игри. Още по-тежко ще бъде решението и за съдбата на руската антидопингова лаборатория и на руския спорт, защото техните ръководители отказват да приемат условията, които са им поставени, и да се съгласят с доклада на Макларън. Не предоставят все още пълен достъп до пробите, до електронната система, до архивите на лабораторията им с мотива, че тече вътрешно разследване.

Друг наш приоритет е масовият спорт, който да бъде приет като средство за интеграция и мост между традицията и иновациите. Ще бъда и изключително доволен, ако по време на нашето председателство се разреши проблемът между ФИБА и Евролигата в баскетбола, за което получихме вече поздравления, че работим още преди да е започнал мандатът ни.

За младежите също имаме много интересни дебати - за ролята им в изграждането на благоприятна среда, засилване на демографския подем, развитието на младите хора чрез осигуряване на устойчиво развитие и равенство в бъдеща Европа. Все интересни теми, които вълнуват всички млади хора по света.

Източник: monitor.bg