Божидар Димитров за преговорите между Гърция и Македония: Унизително е да преговаряш за име

След поредната среща на външните министри на Македония и Гърция бе отхвърлено предложението за име Република Илинденска Македония. Преговорите ще продължат в Брюксел, а очакванията са в близкия месец спорът да бъде решен преди срещата на върха на ЕС на 28 юни, където Македония ще разчита на покана за започване на преговори за членство в ЕС. Дали обаче е възможно за толкова кратко време да се реши един дългогодишен спор между двете държави и върнаха ли се преговорите няколко стъпала надолу – на тези въпроси специално за bulgariautre.bg отговаря историкът проф. Божидар Димитров. 

 

Отхвърлиха предложението Република Илинденска Македония, мислите ли че това ще върне преговорите няколко стъпала надолу? Каква е вашата прогноза?

- Моята прогноза е, че този въпрос много трудно ще се реши, ако не се избяга от името Македония. Тъй като в Гърция ясно е казано и от опозиция, и от управляващи, че няма да търпят името Македония в никаква комбинация – с прилагателна Долна, Горна, Средна, Илинденска и т.н. Струва ми се, че македонското общество също не е узряло за да се раздели с името Македония. Или поне с неговия етнографски и географски смисъл, да не му придава национално значение. Много труден въпрос. И унизителен до голяма степен. Не мога да разбера тези повардари, наши братя – съзнават ли, че да водиш спор за име е че те няма. Че си една изкуствена държава.

Гръцки издания коментират, че още едно име е поставено на масата – свързано с Крушево и Крушевската република. Смятате ли, че е възможен този вариант?

- Няма такава Крушевска република. Не можем да живеем с македонските измислици. В град Крушево, като навсякъде другаде в Македония, избухва едно малко градче, населено с гърци, българи, избухва въстанието. Правят си комитет, който да управлява града, управлява го няколко дни, идват турците и ги смазват. Точка по въпроса. Каква Крушевска република, какви пет лева? Парламент ли имат? Избори ли са правили? Конституция ли са приели? Не, естествено.

Каква е вероятността според вас да се стигне до консенсус за името до срещата на върха на ЕС в края на юни, на която се предвижда да предложат започване на преговори за членство на Македония в ЕС?

- Много малка. Македонското общество въобще не е узряло. Трябва да узрее. Да приеме някакво друго име.

Според вас дали Македония е готова да бъде страна членка на Европейския съюз?

- Македония едва ли е готова да стане членка, защото за да бъде готова тя не трябва да има никакви проблеми със съседите си. А тя има с Гърция много тежък проблем. Фундаментален – въпросът с името. Унизително е да преговаряш за име. Ако си държава с истинска история – ти ще си имаш име. А те нямат история. Затова трябва да правят измислици.