Българските общности в Сърбия и Македония искат родна медия

Свят

16-06-2018, 10:12

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Също в училище да може да се изучава български език

Българските общности в Сърбия и Македония искат да имат българска медия. В двете страни все още няма такива. Това разказват представители на българската общност на конференция за Западните Балкани и покрайнини, която се проведе в София през изминалата седмица.
В сръбския Босилеград живеят предимно българи. Българската общност в северната ни съседка наброява 15-16 хиляди. Босилеград е малка и бедна община, която се нуждае от инфраструктурни проекти. Освен това тя е доста изолирана - далеч е от всички по-големи градове както в Сърбия, така и в България. Представителите на Западните покрайнини споделят, че процесите, които протичат в Босилеград обричат българското население там на изчезване. „Продължат ли нещата с този ход българското малцинство ще бъде първото, което ще изчезне“, предупреждава Иван Николов, който е представител на обществена организация в града.
По думите му отговорността и на двете държави ще бъде огромна, ако това се случи. Населението там е застаряващо, унищожено е земеделието, има и малко хора, които работят. През миналата година едва 35 деца са били записани в първи клас в Босилеград. Това в бъдеще ще доведе до катастрофални последици. Опасенията на българското малцинство там са, че този район може да бъде обезлюден. Сънародниците ни споделят още, че това е проблем, който непрекъснато поставят като проблем.
За сметка на това, Сърбия има национални малцинства във всички съседни страни, освен в България. И по тази причина страната има двустранни договори с тези държави за взаимна защита на правата на малцинствата. В България сръбско малцинство няма, по тази причина нямаме подобен документ и нещата остават на добра воля, обяснява посланикът ни в съседката Радко Влайков. Той уверява сънародниците ни, че България няма да ги изостави, но всеки проблем не може да бъде решен с магическа пръчка.
Друг проблем, който посочват от организациите на българите в Сърбия е липсата на паралелки, в които децата им да изучават български език. Консулът ни в съседната нам държава обаче подчерта, че много неща се правят за българите ни там. Той даде пример за нарасналия брой места за учение, с откриването на нови организации, водят се деца на екскурзии в България.
Сдружението македонско-българско приятелство в Скопие има повече от 10 офиса в Македония. Твърдят, че отношенията между България и Македония са по-близки откогато и да било. „Нашите членове виждат България като лидер на Западните Балкани“, посочват от сдружението. В Македония вече има едно съботно-неделно българско училище, което е към посолството. Обмислят се варианти за курсове по книжовен български език. Както и създаването на български културен институт. От сдружението обясняват, че процесът за получаване на българско гражданство е много бавен и дълъг. Изискват се документи, които хората не притежават по политически причини от миналото, отбелязват още те.
Те благодарят на страната ни, че дава възможност на младите хора да завършат образованието си тук. Радват се, че ще бъде открит и нов граничен пункт между двете страни.