Историята се повтаря – комунистите скриха „Чернобил“, наследниците им крият чумата по овцете!

В търсене на политически ползи БСП отричат опасността от болните животни – точно както предшествениците им някога замълчаха за най-голямата опасност за човечеството.

Преди 32 години се случи най-голямата авария в история на човечеството, която застраши здравето и живота на милиони хора. Аварията „Чернобил“ и радиоактивният облак, който се понесе на хиляди километри, отне много животи и продължава да дава катастрофални последици.

Освен района в близост до авариралата съветска централа обаче една от най-засегнатите от радиацията страни беше точно България. И то не заради някакви климатични или географски особености, а заради съвсем съзнателния избор на тогавашната комунистическа власт. Управляващата червена клика решава да си спести главоболията и да се погрижи само за семействата си.

А народът е оставен в пълно неведение да посреща Великден – на открити манифестации, на село в градината или на пикник, ядейки радиоактивни салати. В подължение на дни нито управляващите, нито управляваните от властта няколко държавни медии споменават надвисналата опасност.

И народът, и наследниците му носят последиците за тази нечовешка и безотговорна постъпка вече четвърто десетилетие.

А най-тъжно е когато грешките не водят до поуки.

Защото наследниците на онези същите хора, които скриха „Чернобил“, днес крият опасностите от чумата по дребните преживни животни.

А наследниците на онзи същия излъган народ днес вярват, че чумата може да бъде безопасна.

Да, чумата по овцете не разболява хора. Много бързо обаче се разпространява сред добитъка. Затова ако не се евтаназират всички овце и кози в огнищата, има опасност за епидемия в цялата страна.

А месото и млякото от болни животни неминуемо ще се окаже в търговската мрежа. И ще бъде ядено като радиоактивна маруля – без информация и с удоволствие.

Тези продукти не са безопасни както се опитват да ни внушат. Единственото безопасно за хората е, че няма да се разболеят от чумата по въздуха.

Всички фермери с евтаназирани животни ще бъдат обезщетени. Плащанията започват още в понеделник. Те са средно по 225 лв. за овца под селекционен контрол и средно 150 лв. за останалите. Цените за обезщетенията са пазарни и покриват всички разходи за закупуване на нови. Освен това стопаните ще вземат и по 32 лв. на животно държавна помощ “де минимис“ в засегнатите общини.

А в другите страни, където мисълта за населението е на първо място, подобни казуси няма. Информацията не се крие, за радиоактивните аварии се предупреждава, за да знаят хората да се скрият вкъщи, а болните животни се избиват. И нито управляващи, нито опозиция си позволяват да крият жизненоважни новини и да отричат опасности.

През 2001 поради епидемията на шап във Великобритания бяха убити 10 милиона животни – овце и говеда и това излезе на страната 10 млрд. паунда. Бройката беше толкова голяма, че труповете на животните се заравяха и изгаряха във временно изкопани за целта ровове. Безбройните пожари се показваха нон-стоп по телевизиите, а чувството на безпомощност беше опустошително.

Първоначалното затваряне на ферми със здрави животни, опитите за дезинфекция на входовете, недопускане на животните навън и изхранването им само вътре във фермите не помогна и въпреки всичко заразата проникна и там. За да се справи със заразата страната реши, че всички животни от този огромен район ще бъдат убити, въпреки чувствата на фермерите, въпреки огромните финансови загуби. Естествено, че и тогава някои фермери обвиняваха и не разбираха действието на правителството, но въпреки това действията им бяха безкомпромисни.