Проф. Костадин Ангелов: Медицината трябва да е навременна и достъпна за всеки

Проф. Ангелов, дойде лятото и сякаш заживяхме с усещането, че Ковид-опасността е отминала. Така ли е наистина и защо ваксинационната кампания забуксува?

Лятото започна дъждовно, но слънцето вече настъпва и съвсем нормално ние искаме да си върнем живота. Да се събираме, да сме заедно със своите близки, да изживяваме семейните празници и това трябва да бъде така. Лошо е обаче, когато и хората, които отговарят за здравеопазването, мислят по този начин. За мен е много важно в управлението на кризи, да се съобразяваш с рисковете на дадената ситуация, за да можеш да предотвратиш кризата. Да мислиш предварително за това какво предстои. Ще го кажа с простички думи – прецакаха ни, прецакаха  ваксинацията. Тя тръгна много успешно, но се случиха доста необмислени действия, които надявам се да не са били целенасочени. Надявах се със старта на ваксинацията до края на август да постигнем колективен имунитет, но сега можем само да се надяваме и да се молим да ни подмине идващата вълна на индийския щам. Изобщо да разчитаме на случайности, а не на целенасочени действия.

Допринесе ли за това фактът, че на Вашето място дойде медик, който преди да стане служебен министър, говореше, че няма ковид – епидемия и отричаше ваксинацията?

Медик за мен звучи много гордо. Аз не бих го нарекъл медик – той е завършил медицина, но не е практикувал повече от 20 години. За мен той е по-скоро професионален политик, човек, който атакува държавните болници и защитава частните, който твърди, че медицината трябва да стане икономика и от нея да се печели. Аз смятам, че медицината трябва помага на хората. Тя трябва да е достъпна и навременна и всеки да е спокоен за живота и здравето си във всеки един час и минута от ежедневието си. Това е нашата кауза и ние трябва да я изпълним.  

Във връзка с достъпността на здравеопазването - споделихте, че предвиждате създаването на мобилни поликлиники за малките населените места. Бихте ли конкретизирал как доболничната помощ ще стигне до техните жители?

Проблемът в малките населени места не е липсата на спешна помощ, а липсата на поликлиника, за да се контролират заболяванията на хората и най-вече хроничните заболявания. Идеята е кметовете на населените места да подават информация, че има  нужда от мобилната поликлиника. Тя спира в центъра на селото, оборудвана е с цялата необходима апаратура, преглеждат се на място хората, мери се кръвно, правят се лабораторни изследвания, ЕКГ, ако е нужно – снимка.  Лекарите ще бъдат специалисти от областни и университетски болници, ще им предпишат терапията, след това ще дойде мобилна аптека и хората ще си купят лекарствата на място. Така ще можем да подобрим контрола на заболяванията и да увеличим продължителността на живота в страната. По този начин медицината ще бъде там, където има нужда от нея, защото няма какво да си заравяме главата в пясъка – има населени места, в които хората са лишени от доктори и са оставени на произвола на съдбата. Това трябва да бъде променено.

Освен здравеопазването, кои са другите основни приоритети, които са важни за Великотърновска област?

Основният е изграждането на АМ „Хемус“. За Велико Търново като град е много важно е да бъдат направени двата входа – южният, където много хора губят живота си, и северният, където се образува тапата с пътуващите от и към Горна Оряховица. Много важен за региона е интермодалният терминал на Горна Оряховица, който е фокусиран върху развитието на инфраструктурата. От изключително значение е и пътят Велико Търново – Русе. Това са големи инфраструктурни проекти, които ще доведат нови инвестиции в региона, ще бъдат открити нови работни места, ще се увеличат заплатите на хората, ще се увеличи потреблението. Всичко това ще подобри качеството на живот. Много е важно политиците да мислят стратегически и да дават такива решения, които да доведат до промяната на отделни други политики. Когато тези инфраструктурни проекти се случат, те ще рефлектират в здравеопазване, в образование, в култура, в социални дейности.

Имате ли усещането, че корупционните атаки на служебния кабинет повлияха на хората?

Българинът не е глупав, хората много ясно виждат какво точно се случва и разбират защо. Сега сработва един друг механизъм – нашите винаги са добри, дори и когато крадат. Давам един пример с шефа на НАП Румен Спецов, който е дължал над един милион данъци на държавата и е прехвърлил фирмата си на човек, който е неизвестен, с идеята да не се издължи. Това е като във времето на социализма – партията е права, дори и, когато греши. Връщат ни в 90-те години и за съжаление ще сме свидетели на преразпределение, на драпане за власт, на нестабилност. В тези трудни времена е много трудно да покажеш, че можеш и искаш да съграждаш, сега трябва само да се браниш. Най-лесно е да покажеш врага с пръст, за да си помислят хората, че този, който го сочи, е герой. За хората, обаче, в такива времена, не се случва нищо добро. 

Срещнахте се с хиляди хора от Великотърновска област. Повече критики или повече благодарности получихте от тях?

Първо хората изразяваха недоумението си от това, което се случва в момента в държавата. Те ясно заявиха, че не могат да бъдат манипулирани и, че ще запомнят това служебно правителство като правителството на опита да се саморазправи с противниците си, като правителство положило хаоса в държавата. Стартирало хаоса, за да носи само лична изгода на тези, които са в политиката днес. Относно критиките – добре е да ги има, защото колкото повече те критикуват, толкова по-добър ставаш. На база на тях имаш възможност да видиш проблема и да вземеш правилните решения. Както преди Освобождението казва Левски – кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и да вървим напред.  Аз обичам да ме критикуват.

В неделя ни очаква първият в историята на страната изцяло машинен вот. Въпреки разяснителните кампании, хората като че ли се боят от него, каква избирателна активност очаквате?

Винаги говоря с хората за това, че трябва да се гласува. Ни разбрах обаче защо с машинното гласуване им се отне правото на избор на вида гласуване, но това вече е факт. Да, част от хората споделят, че ги е страх от машината и се притесняват да не се изложат. Но той и президентът се изложи – няколко минути стоя и гледа машината на априлските избори, доста трудно му беше. А тренировките на ЦИК показват, че гласуването става за секунди. Нека хората да не се притесняват, нека да гласуват и да го направят с разум.

Ще има ли страната ни стабилно правителство след вота на 11 юли?

Убеден съм, че трябва да има правителство. Това е смисълът на изборите – да се състави управление на страната. Дали ще е стабилно, това зависи от самото правителство и  партиите, които ще го подкрепят.