Проф. Витанов за ситуацията с коронавируса: С две думи - чакат ни трудни дни

Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове

От Фейсбук на математика Николай Витанов

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 27 август 2021 г.

Най-напред, задължителната програма (извинявайте, трябва да го пиша това, за да няма после хък-мък).

1. Нямам друг профил освен този. Не се ловете на хейтъри, които правят мои фалшиви профили с цел да ръсят глупости.

2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

Следват картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Нали виждате, какво щесе появи в близките дни - област на ниво 4. Не, цветът не е сбъркан. Но не сте изненадани. Точно това очаквах да става в края на август, нали така. На тая карта следва намаляване на жълтото за сметка на червеното и кафявото в рамките на следващата седмица. А следващата седмица е вече септември месец.

Виждате още, че западна България засега се държи и повечето области там са на ниво 2. Но видяхте как прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост бързо почервеня в западна посока. И с тази ще стане така.

Да пиша пак - тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит.

Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения.

Следва картата на риска съгласно нашата методология. Виолетовото расте. Очакваме жълтото да изчезне съвсем. В областите в червено трява да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, оставете "безсмъртните герои" да си играят на руска рулетка. Де да можехте да ги видите, какви жалкари стават, като стигнат до болница и не дай си Боже с по-тежка форма. Ако ми позволите малко да перефразирам поговорката - пъчат се като арслани, а в болницата са като ..... (довършете си го сами).

На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата станаха напълно червени. Затова от днес ви показвам картата с нюансите на червеното. Като се вгледате, някъде е по-червено от другаде. Така човек получава по-добра представа къде какво става. Пример - къде е най-тъмно червено днес - Отговор - в Търговище. Изненадани ли сте? Отговор - не.

Базовото репродуктивно число днес е 1.409. Пак е над 1.3.

1.397 означава, че обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация.

Активните случаи прелетяха покрай 25 000 и полетяха към 30 000. Както и очаквахме. Но това не е добре.

Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. И това не е заплаха, а реален факт. Пазете се, оставете "арсланите" да се арсланят и ни им обръщайте внимание.

Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност. Има обаче вече 11 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. Няма да пиша имената им засега. През следващата седмица обаче се очаква дифузното разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната.

Броят на починалите расте. Нека да уточня някои числа. На 18-ти април 2020 г. дадох едно интервю, в което казах, че вируса си има помагачи - такива които спомагат за разпространяването му и като заблуждават народа да подценява опасността. Оттогава започнаха да ме рутаят хейтърите. Броят починали тогава беше към 40. В средата на май 2020, когато започнах да говоря, че можем да се справим с вируса и че няма нужда да ходим нагоре по стълбата на заразата, след като седим на долния и край срещу вратата, на която пише : "Край на медицинската част на кризата", ругатните се засилиха. Броят починали беше 93 или 96 - не помня вече точно кой от двата дни беше, но вземете средно аритметично - 94.5 (я го умножете това по 200 за да разберете защо ви говоря за нещо). После, когато генерал Мутафчийски даде онова интервю на Бенатова, броят починали беше към 144. Днес е 18 647. Питам аз - защо трябваше да минем през всичко това, като можехме да ударим спирачката още в началото на лятото миналата година. Много тежък въпрос. Гледайте сега какви теорийки се извадят за това. Казал съм - когато случаите станат 18800 (хайде ще изчакам до 18900 и дори може и до 19000) ще ви напиша какво мисля аз по въпроса. Не се съмнявайте, че ревът и воят след това ще са чудовищни.

С две думи - чакат ни трудни дни. Няма какво да ви лъжа. Който иска да ви лъже - да ви лъже. Пазете се, пазете децата.

Не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто внимавайте на местата, където има много хора и спазвайте елементарните мерки.

Така, това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.