Георги Марков: България изпадна в политическа кома

Политика

24-11-2021, 14:28

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тези избори 2 в 1 не решиха политическата криза у нас, а я задълбочиха, смята той

"Сбъдна се прогнозата ми, че ще има избори до дупка. Предвидих, че нито една партия няма да може да изкара 1 млн. гласа за първи път в новата ни история и това се случи. Сбъдна се и актуалната ми прогноза, че България ще изпадне в политическа кома, за най-голямо мое съжаление и тук уцелих. Тези избори 2 в 1 не решиха политическата криза у нас, а я задълбочиха, защото Народното събрание и президентът изпаднаха в институционална недостатъчност. За парламент отказаха да гласуват 2/3 от българските избиратели. На президентския вот отново видяхме отчайваща картинка - 2/3 от избирателите не отидоха до урните. Резултатите, като обществената подкрепа, са много печални".

Този коментар направи пред БНР Георги Марков, бивш конституционен съдия и бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ.

Той отбеляза, че само в рамките на 8 месеца три различни партии са побеждавали на три поредни избора, което говори за "политически миш-маш".

"Трябва редовното правителство да бъде излъчено преди Срещата на върха на 16 и 17 декември в ЕС, "защото е добре България да изпрати там не президента Румен Радев, а излъчен от парламента премиер, който да каже позицията на България по един важен въпрос - за приемането на Северна Македония", смята той.

Според него преговорите за правителство могат да продължават, но това не пречи парламентът да започне работа:

"Народното събрание трябва да започне дебат по темата "Македония", която е много важна. Не може да се правим, че сме слепи и глухи. Има нови моменти в отношенията между България и РСМ, които парламентът трябва да разгледа и да се произнесе с декларация. Трябва да даде мандат на новия премиер или на президента за Срещата на върха". 

По думите на Марков изказването на Румен Радев, че Крим в момента е руски е било предизборен трик:

"Той ни води към НАТО, където си го харесват. А Кирил Петков беше посочен от посланика на САЩ Херо Мустафа - той е техният човек".Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"