Проф. Николай Витанов: Идва есенно-зимната вълна на коронавируса

Политика

05-10-2022, 18:47

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на проф. Николай Витанов

Прогнозирах ви, че добрите новини полека ще започнат да привършват. Очакваното повишение идва. Но хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000. Прогнозата беше – до изборите и 10-на дни след тях. Нали така беше. Гледайте.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Иде есенно – зимната вълна. Сега сме в предверието ѝ. Очаква се заболеваемостта полека да тръгне нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 83. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 100 дни. Тоест - и през октомври болниците няма да се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 131.47 на 100 000. Почна бавния стадий на повишение, с който идва есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано, но ще поддаде и ще бъде заменен с друг, свързан с функциониране на системата в режим на повишаване на заболеваемостта и заболеваемост над 150 на 100 000.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 187 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Сметките показват, че дифузното разпространение няма да пламне и 200 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Толкова добре бе направена сметката тогава, че лятната вълница не успя дя запали дифузното разпространение. Някой знаеше, че през лятото няма да има вълна, а вълница, нали така. Един единствен човек в държавата говореше за вълница.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.94. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 2

дни с число над 1.00 : 1

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 42%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Демонстрирам ви, как се подготвя есенно – зимната вълна. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. И като докара вълната, ще почне да се оглежда кой да му е виновен.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.24

София-град - 0.32

Пловдив - 0.21

Бургас - 0.19

Варна - 0.15

По южните граници

Благоевград - 0.15

Кърджали – 0.06

Смолян - 0.20

Хасково - 0.23

Ямбол – 0.20

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс почнаха леко да растат. Това означава, че клъстерното разпространение започва полека да се разширява. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 4 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 187 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни. Гледайте, дали ще стане така.

За сведение - индексите в още няколко области

Добрич - 0.10

Кюстендил - 0.25

Ловеч - 0.30

Монтана - 0.25

Пазарджик - 0.21

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Прогнозата ми, че изборите ще протекат спокойно и няма да има проблеми с Ковида, се осъществи. Виждате, че в западна България индексите полека стават по-високи от тези в другите части на страната. Есенно-зимните проблеми се очаква да започнат от областите в западна България

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 47

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 10% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 601

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 13%. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това. След което хомеостазисът ще се дестабилизира и системата ще отиде на нов хомеостазис с повишаване на заболеваемостта.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни. Септември свърши. Средата на октомври идва, когато текущият хомеостазис се очаква да бъде скапан. Не да се скапе – да бъде скапан. Новият хомеостазис ще бъде с увеличаване на заболеваемостта и ще се установи, когато заболеваемостта премине 150 на 100 000. Знаете как се спира това, нали така. С прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Налагащите мерките ще бъдат виновни на Ганя.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите все по-често да започне да е двуцифрено число на ден.

5. Заключение от проверката - и днес, 187 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – и през октомври, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртнен балкански юнак работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок.

7. Днес – картата на риска. Засега особени проблеми няма, всичко е в рамките на очакванията. Изданически картата показва двете области в северна България, които се очаква скоро да преминат на Етап 1 от плана на Министерството на здравеопазването. Кърджали си е добре засега. Там пандемията почти не се усеща, че я има.