Война в Родопите! Помаците: християни или мюсюлмани?

Без цензура

03-11-2012, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Проф. Божидар Димитров коментира пред Sofiautre.bg скандалната книга, раздавана из джамиите

Пред Sofiautre.bg историкът проф. Божидар Димитров определи като явна провокация плъзналата из джамиите книга, която твърди, че не турците, а българите са колели и бесели помаци по време на Балканската война и как всъщност нашата армия била поробила Родопите.

Надълго и нашироко в илюстрованата "творба" се описва как има "групово насилие на християни над помашки семейства", разказва се и за голи помакини, които били жигосвани от български воини с главни, за да сменят вярата си.

"На едно от "кървавите злодеяния", извършени от нашата армия по време на Балканската война  били съблечени 50 моми и играли голо хоро, а българските войници се забавлявали с тях и после ги изнасилили и убили. Сега, няма такива работи и не са се случвали по време на Балканската война", категоричен бе Димитров.

Историкът обясни, че Балканската война е война на една цивилизована европейска армия срещу една азиатска феодална империя.

Димитров припомни и за дебелата книга, издадена от Фандация "Карнеги", която изследва и обследва сигнали за извършени злодеяния от армиите по време на Балканската война.

"В тази книга само за българската армия се казва, че никога и никъде не е извършвала злодеяния спрямо мирното население. Никъде повтарям", категоричен бе той.

По думите му това, което сега пише в "книгата", са пълни измислици, или по-скоро приписани деяния на турската армия спрямо българското население в Тракия.

"Тази провокация не е една, в джамиите у нас се разпространяват много книги на български език, писани от никому неизвестни учени, където се оспорва произходът на помаците, че те са потомци на траките, които българите били изтикали в планината, когато дошли в 7 век. В други книги пък се твърди, че помаците са потомци на араби, пленени от Хан Тервел в 717 година, когато той разбива 200-хилядна арабска армия под стените на Константинопол. Ама като ги гледам какви са руси помаците и със сини очи, явно е че тази теза няма да съществува дълго.

Води се война, да си говорим откровено. Води се война за спечелване на помаците. Първо за мюсюлманската кауза, защото голяма част от тях приеха християнството в най-ново време, благодарение на усилията на отец Боян Саръев, а и на други.

Тази война я водят основно незаконни фондации от Саудитска Арабия и Йордания, може би и турците, тъй като едната им цел е помаците да си останат мюсюлмани, а втората им цел е да бъдат обявени за турци".

А у нас кой има интерес от това да се твърди, че българите са поробители на Родопите?

"За съжаление има, за съжаление има, и това е една българска партия, тя се нарича ДПС. Очевидно е че има след като 22-ма съветника (общинарите на ДПС от Кърджали, които отказаха ген. Васил Делов да бъде удостоен с титлата почетен гражданин – бел.ред.), плюс Лютви Местан, който има друг прочит на историята. Те твърдят, че войната не е била освободителна, защото ако не е освободителна войната за Родопите, каква е била иначе?, попита риторично Божидар Димитров.