СДС без План "Б" ако Бат' Петьо каже "не"

Политика

21-11-2012, 12:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Още по Темата:

СДС реши: Бат' Петьо отива в КС

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в откровено интервю пред Bulgariautre.bg

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов обяви пред Bulgariautre.bg, че партията му няма резервен План "Б", ако номинираният от тях за конституционен съдия бивш президент Петър Стоянов откаже и предпочете международните си дела пред КС.

"При такава кандидатура да говорим за резерви е несериозно. Да изчакаме Петър Стоянов официално да даде своя отговор", призова той.

По думите му СДС са се спрели на президента (1997 – 2002 г.), защото той е най-достойният син лидер, човек с високо обществено доверие и с безукорен морал.

"Затова го издигнахме, защото той може да спре тази криза, която заплашва да прерасне в криза на институциите. Той се е справял с много тежки ангажименти, спомнете си 95-97 година (края на управлението на Жан Виденов – бел. ред.) , това е достатъчно показателно. Освен това той е един от държавниците на прехода, по които никой не си е позволил да отправи упрек, защото нямат основание за това. Такива хора като Петър Стоянов ни трябват", категоричен бе Емил Кабаиванов.

БСП ви обвиниха в предизборна сделка с ГЕРБ заради номинацията на Стоянов за КС?

"Съжалявам, но г-н Станишев явно има къса памет. Ще му припомня, че за кандидатурата на г-жа Марковска гласуваха депутати от БСП. Така че не СДС прави сделки, а и между впрочем никога не сме правели такива, а на БСП им се иска хората много бързо да забравят, за това, което  направиха като Тройна коалиция, управлението им 95-97-ма година, но това се помни и няма как да се забрави. БСП няма моралното право да има претенции да управлява България".

Сини депутати започнаха да отказват да внесат кандидатурата на Петър Стоянов, защото не била обсъдена номинацията с тях. Кой точно от Синята коалиция ще внесе кандидатурата му в НС?

"Парламентарната група на всяка партия не е втори център в партията, тя изпълнява решенията на партийните органи, каквито са решенията на Националния изпълнителен съвет (НИС) и Националния съвет (НС). Разбира се, че кандидатурата ще бъде внесена, след като имаме решение на НИС на СДС от вчера в две точки – първата е да се номинира г-н Петър Стоянов за член на КС и втората – да възложим на народните представители от СДС да я внесат. Ние не разчитаме на други да ни внесат кандидатурата и бъдете сигурни, че след като г-н Стоянов даде своето окончателно съгласие, тази кандидатура ще бъде внесена".

Заговорихте за окончателно съгласие, президентът Стоянов Ви помоли за три дни, в които да си помисли, преди да приеме предложението?

"Нормално е, защото последните няколко години той има сериозна международна дейност и е необходимо той да разговаря с партньорите си. Знаете че той е във Фондация "Клинтън" за Югоизточна Европа, така че наистина нямаше да бъде сериозно за час или два да каже "да" или "не", но фактът, че вчера присъства на пресконференцията, означава, че той се отнася много сериозно към тази номинация. Решението вече е изцяло негово, аз съм сигурен, че той ще поеме отговорността, както го е правил през най-трудните години на прехода. Пак ще повторя – такива хора ни трябват, с обществено доверие, с безукорен морал, и хора, които са доказали, че с действията си могат да извеждат България от тежки ситуации и да я приведат в правилния път".