Борисов: При Станишев отхапахме от кебапчето, при мен изядохме 34

Политика

30-12-2012, 10:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пожела на всички мъже физика като своята на 53 г.

Имаме 100 кебапчета от Брюксел. По времето на Станишев българите са хапнали 0,7 от едно кебапче. А откак ГЕРБ е на власт, са изяли 34 кебапчета. Ако още бяха Станишев и Доган, щяхме да дояждаме първото.

С тази кулинарна илюстрация премиерът Бойко Борисов направи сравнение между усвоените средства от еврофондове по време на тройната коалиция и неговия мандат в интервю за “Канал 3”.

Той уточни, че смята парите от Брюксел в кебапчета за улеснение на БСП, тъй като червените обичали да им се говори в прости примери. И обеща до края на мандата усвоените евросредства да достигнат 80-90%.

С друго цветно сравнение той описа нечуваната свобода, която според него цари в медиите и обществото. “Аз искал ли съм предварително въпросите, които ще ми задавате? Забранил ли съм нещо да ме питате? Казал ли съм, че за неудобни теми ще ви взема камерата, касетата? Каква свобода повече искате? Да ми ударите един шамар? Повече свобода не мога да ви дам”, отсече Борисов.

Засегна го и въпрос на водещия Сашо Диков за прочутата снимка от церемонията по връчване на тазгодишните Нобелови награди, която обиколи световната преса.

“Кой дреме в Осло? Никога не съм дремал! Пишех SMS. 3 ч беше церемонията! В България има неща, които се случват. И другите пишат. Всички пишат - докато има опера или балет на церемонията, хората гледат да си свършат работата. Те командват държави”, обясни Борисов.

За първи път той разказа и предисторията на скандала с полета на “Бистришките тигри” до Варна с правителствения самолет. “Това са момчета на по 20-21 г. Знаете ли, че половината от тях не бяха летели със самолет. Оттам тръгна цялата работа”, сподели премиерът. И за пореден път увери, че всеки би могъл да ползва държавния самолет - стига да си плати.

Цветан Цветанов е блестящ вътрешен министър, а Росен Плевнелиев - блестящ президент, оцени премиерът. Според него собственият му рейтинг пада закономерно, защото “ако бях популист да вдигам пенсиите и да фалирам държавата, щеше да се покачва”. 

Не съм прост, а доктор на науките

Сашо Диков: Вие сте прост и аз съм прост...

Бойко Борисов: Аз нямам такова отношение към себе си. Аз съм доктор на науките.

Това пояснение даде премиерът месеци след знаменателната си реплика към работници от Кърджали. Тогава той им обясни, че могат да се разберат лесно, защото и те, и той са прости.

“Има контекст. Има шега”, обясни Борисов защо в онзи момент репликата му не е звучала неуместно.

В отговор на пожеланието да “преодолява по-често милиционерското в себе си”, Борисов напомни, че не е бил полицай, а пожарникар - като баща си.

“Той беше добър пожарникар. И аз бях добър. 5 г. съм гасил пожарите в София и не съм позволил в огъня да влезе старшина или сержант преди мен”, похвали се премиерът. 

Пожела на всички мъже физика като своята на 53 г.
“Пожелавам си всички мъже на 53 г. да спортуват и да имат... такава физика.” С тези думи Борисов парира въпросите защо ходи да играе футбол в работно време заедно с нашумелия покрай СРС скандала с Ваньо Танов митничар Николай Вучев.

“Вучката ли ви е проблемът? Ако съм искал, можех да го направя шеф в митниците. Той е 20 г. митничар! Нито съм го назначавал, нито нищо. Да го уволня ли? Освен това той идва да играе в свободните си дни, там са на смени”, обясни премиерът.

Областният координатор на ГЕРБ в Хасково Иво Димов обаче ще бъде сменен, обеща Борисов. Кметът на Димитровград нашумя с несъществуващата си диплома от Пловдивския университет. “Като кмет не мога да го сменя - хората са си го избрали. От вас чувам, че е координатор, аз с партията много не се занимавам. Ще го махна”, сви рамене Борисов в отговор на упреците, че властта толерира съмнителни свои кадри на високи позиции.