Давидов: На цирк и кино допускат до 50% публика, на спорт на закрито не разрешават дори с ваксина и отрицателен тест!

Спорт

22-09-2021, 19:23

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол и председател на Организационния комитет на Световното първенство по волейбол за мъже до 21 години Давид Давидов заяви, че все още няма официален отговор от властите на запитването на БФВ за допускане на фенове по време на шампионата– ограничен брой и при задължително условие: ваксинационен сертификат, негативен PCR тест от последните 48 часа, антигенен тест от последните 48 часа, или документ за прекаран COVID-19. Организаторите са предложили да прилагат мерки, които не са задължителни за други сходни  сектори, в които достъп на публика е разрешен достъп. До момента усилията им момчетата на Найден Найденов да играят пред фенове не са дали резултат.

„Заповедта на министъра на здравеопазването от 07.09  ограничава всякаква публика при спортове в закрити спортни съоръжения. Още преди да бъде издадена тази заповед, започнахме да търсим контакт с нашите власти, предвид изключително важното за българския спорт и българския волейбол събитие. Това е първо световно първенство за младежи, което се провежда у нас и се надявахме, че ще получим малко по-специално внимание. По време на проведените срещи направихме конкретни предложения, как да подкрепим  усилията на властите да ограничат пандемията. Бяхме готови да работим при изключително строг контрол и да ограничим достъпа единствено до хора с ваксини, преболедували или разполагащи с отрицателен тест. Искам да подчертая, че това не е задължително при посещения в кино, театър и дори цирк, където има възможност да се използва 50% от капацитета на съответното съоръжение. Разчитахме, че на тези наши инициативи ще бъде обърнато внимание и най-малкото ще получим отговор“, каза Давидов.

Той допълни, че БФВ е направила разчет за  допълнителни инвестиции в човешки ресурси и оборудване, с цел осигуряване на контрола.

Именно предложените от нас мерки, ще бъдат прилагани от  в Италия при допускане на зрители в залите . В кръга на шегата, българските фенове ще могат да гледат с тези документи националния отбор на България само в Италия. Все още не сме се отказали и се надяваме, че утре или в петък ще получим отговор. Нашето правителство твърди, че се опитва да поощрява ваксинацията. За хората, преминали през процес на ваксинация би трябвало да имат достъп до  събития, изцяло блокирани към момента. Надяваме се апелът ни да стигне до управляващите - да бъдат взети предвид всички направени до момента усилия, както и конкретните мерки, които предлагаме  да осигурим в залата“, допълни председателят на Организационния комитет.

Той обърна специално внимание и на факта, че ако заповедта се спазва стриктно, част от играчите дори няма да имат право да участват на първенството.

„Поредно несъвършенство в тази заповед е кой може да спортува и да тренира в тази ситуация. Според заповедта от 7 септември това са само спортисти-професионалисти. Професионалисти означава хора, на които  се заплаща за положения труд. Това отново поставя дори картотекирани състезатели под 18 години без възможност да се подготвят и да спортуват. Една не малка част от момчетата, които ще започнат да играят утре на Световно първенство с екипа на България са под 18 години. Според тази заповед те дори не би следвало да вземат участие в предстоящите срещи. 

Заповедта има нужда от корекции и уточнения. Разчитаме, че те ще бъдат направени в диалог между управляващи и засегнатите сектори. През следващите 3-4-6 месеца пандемията най-вероятно ще продължи и ще имаме нови вълни. Какво означава това за нашия спорт на ниво подрастващи и може ли той да спре за още половин година? Разчитаме на  адекватна обратна връзка от нашите управляващи“, заяви вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол.

Давид Давидов отчете и добрата съвместна работа с министерството на здравеопазването, при посрещането на отборите за първенството .

„Имаме изключително добра координация и съдействие от тяхна страна по отношение посрещането в България на отборите, намиращи се в червена зона към момента. Тяхната навременна помощ  ни даде възможност да избегнем  задължителната карантина за тези отбори. Използвам случая да  благодаря специално на зам. министър Златанов и екипа му. “, завърши Давидов.